Thuiswerken: tips van de fysio

Het thuiswerken, soms in combinatie met schooljuf zijn komt je misschien inmiddels je neus al uit. Of vind jij het juist wel lekker om je eigen tijd in te delen nu je thuis werkt?

Bij de fysio stromen de vragen binnen met klachten over nekpijn en stijve schouders. Veel mensen hebben thuis niet de ideale werkplek. Hierdoor zitten ze verkeerd en krijgen ze sneller klachten. We vroegen fysio Hans Logtenberg van Topfysio om een aantal tips:

 

Wat is de juiste werkhouding?

De basis is goede werkhouding, idealiter een hoek van 90 graden, enkel, knie en heup en je scherm op ooghoogte, hier gaat het bij veel mensen mis omdat ze op hun laptop naar beneden kijken. Je laptop op een verhoging is het beste. Het is daarnaast belangrijk dat je tijdens schermwerk vooral je borst goed op strekt in plaatst van je schouders naar achteren. Op de eerste foto zie je hoe de meeste mensen zitten, zo moet het niet. Op foto twee zie je hoe je juist wel zou moeten zitten om klachten te voorkomen.

Wat kun je het beste doen als je geen laptop standaard en toetsenbord hebt?

Probeer je scherm zo ver mogelijk achterover te kantelen, dan kun je nog steeds rechtop zitten. Mocht je een langer stuk tekst moeten lezen  of met alleen een muis werken? Zet dan alsnog je laptop op een verhoging.

 

Is een correcte werkhouding het enige wat je kunt doen om gerelateerde klachten te voorkomen?

Nee, het is ook belangrijk dat je niet te lang achter elkaar stil zit. De regel is 25 minuten stil zitten, 5 min bewegen. Ook is het verstandig om te variëren van werkhouding: staan, zitten op een bal, op een stoel etc.

 

Zijn er oefeningen die je kunt doen om je houding te verbeteren?

Alle oefeningen waarbij je je borst en schouders opent zijn goed voor je houding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “appels plukken en “emmer leeggooien”.

Wat kun je doen als je pijn hebt door een verkeerde houding maar je kunt niet naar de fysio?

Rek- en strekoefeningen kun je thuis doen en verlichten de pijn. Ook kun je een lacrosse bal gebruiken om de pijnlijke plek te masseren, maar het is natuurlijk het beste om klachten te voorkomen.

Heb je nog vragen aan Hans, je kunt ze hier stellen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *