6 Tips bij de veranderingen van je huid tijdens de perimenopauze

De perimenopauze is de overgangsfase die voorafgaat aan de menopauze. Deze periode brengt veel veranderingen met zich mee, zowel fysiek als emotioneel. Een van de meest merkbare veranderingen vindt plaats in de huid.

Over de perimenopauze en menopauze werd lang gezwegen, en er was weinig over bekend. En dit terwijl veel vrouwen zich op allerlei vlakken vreselijk kunnen voelen en het hun dagelijks leven enorm beïnvloeden kan. Gelukkig komt het langzaamaan uit het verdomhoekje en zijn er steeds meer (vrouwelijke) artsen die onderzoek doen.

Zelf merk ik de laatste tijd veranderingen op verschillende vlakken,  zowel positief als negatief. Het lijkt alsof ik jarenlang veel meer bezig was met druk doen en uiterlijkheden terwijl ik me nu veel rustiger, en meer mezelf voel, alsof ik weer thuis kom bij mezelf. Maar helaas merk ik ook dat er verschillende dingen veranderen aan mijn huid (mijn rosacea is weer erger tijdens bepaalde periodes van mijn cyclus), en heb ik vaker last van hormonale migraine (om een paar dingen te noemen).

Deze periode is voor iedereen anders, en er kan zoveel gebeuren met je. In dit blog kijk ik naar veel voorkomende veranderingen van de huid in deze periode, en hoe we hiermee om kunnen gaan en onze huid kunnen helpen.

 

Wat is perimenopauze?

De perimenopauze is de periode waarin de hormoonspiegels beginnen te fluctueren voordat ze uiteindelijk afnemen. De menopauze is het moment van de laatste menstruatie, daarna kan het een tijd duren tot je lichaam een nieuw evenwicht van hormonen heeft gevonden.

De perimenopauze kan jaren duren en is meestal pas merkbaar ergens in de veertig, hoewel het vaak al (meestal onmerkbaar) vanaf je 35ste begint. De hormoonveranderingen tijdens deze periode kunnen een groot effect op alle facetten van je leven en zeker ook op je huid.

 

Wat zijn de voornaamste veranderingen in de huid tijdens de perimenopauze?

 

Verminderde oestrogeenproductie

Oestrogeen is een belangrijk hormoon voor de gezondheid van de huid. Het helpt bij de productie van collageen en elastine, die de huid stevig en elastisch houden. Tijdens de perimenopauze neemt de oestrogeenproductie af, wat leidt tot:

– Dunnere huid, veroorzaakt door afname van de collageen productie

– Verlies van elasticiteit, elastine neemt af en daardoor is de huid minder veerkrachtig en verslapt sneller.

Droogheid en schilfertjes

Minder oestrogeen leidt ook tot een afname van de natuurlijke oliën in de huid, zoals squaleen, dit zorgt voor:

– Droge of schilferige huid

– Jeuk en irritatie, een droge huid zorgt vaak voor jeuk en is gevoeliger

Toename van fijne lijntjes en rimpels

Door de afname van collageen en elastine worden fijne lijntjes en rimpels meer zichtbaar. De huid verliest zijn veerkracht en volume, waardoor je huid er minder fris en fruitig uit kan gaan zien..

Pigmentatie en huidverkleuring

Hormonale veranderingen kunnen hyperpigmentatie, zoals donkere vlekken en melasma, veroorzaken. Deze verkleuringen verergeren vaak door de zon.

Verandering van de huidstructuur

De textuur van de huid kan veranderen, waardoor het minder glad aanvoelt. Dit komt door de afname van de celvernieuwing, wat leidt tot een opeenhoping van dode huidcellen op het huidoppervlak. Ook zorgt de verminderde hoeveelheid squaleen in de huid dat je huidje niet meer zo babyzacht is.

 

6 tips om je huid tijdens de perimenopauze (en daarna) te verzorgen en versterken

Tip 1: hydratatie

Gebruik vocht inbrengende ingrediënten. Deze ingrediënten helpen om vocht vast te houden en de huidbarrière te versterken. Crodamol (Moisturizer), wakame, moringazaadolie en baobab zijn hier mooie voorbeelden van.

 

Tip 2: Zonbescherming

Geniet vooral wel van de zon in de vroegere uurtjes tot 10 uur als de straling nog niet sterk is, zo pak je de gezondheidsvoordelen die de zon te bieden heeft. Maar bescherm je huid verder tegen UV-stralen. Dit helpt hyperpigmentatie en verdere schade door de zon te voorkomen.

 

Tip 3: Gebruik de juiste ingrediënten

Bepaalde ingrediënten zoals wakame, squalaan, moringazaadolie, baobab, en stimuleren de collageenproductie en verbeteren en versterken de huid barrière. Deze ingrediënten kunnen fijne lijntjes verminderen, helpen de huid flexibel te blijven houden haar sterk. Gebruik ook ingredienten die de huid helpen met hun antioxidanten en vitamines zoals kalahari meloen en avena sativa in Squalan Rich. Je vindt uitgebreide informatie over de ingrediënten en in welke producten we ze gebruiken op onze ingrediënten pagina.

 

Tip 4: Blijf weg van irriterende ingrediënten

Je huid heeft het al zwaar genoeg dus probeer haar niet teveel te belasten. Veel potjes die anti-aging roepen, bevatten juist veel irriterende ingrediënten die de huid belasten zoals parfum. Je kunt het het beste houden bij natuurlijke zachte producten die je huid juist in haar kracht zetten en haar zelfherstellend vermogen ondersteunen. Een lijst met irriterende ingrediënten vind je hier.

 

Tip 5: Gebruik een milde Reiniging

Gebruik milde, niet-uitdrogende reinigers om de huid te reinigen zonder de natuurlijke oliën te verwijderen. Uitdrogende ingrediënten zijn bijvoorbeeld parfum, alcohol en alles wat zorgt voor een schuimend effect.

 

Tip 6: Gezonde voeding en hydratatie

Je kunt enorm veel doen om je hormonen te helpen met de juiste voeding, ik heb ben hier zoveel over aan het leren, ik heb contact met een specialist in Amerika hierover en ben het zelf nu aan het uitproberen wat voor mij helpt. Hier is zoveel interessants over te vertellen en een eigen blog waard (komt er snel aan).

Eet zoveel mogelijk verse producten (geen pakjes of dingen die je niet kunt uitspreken) en voeding met veel antioxidanten, omega-3-vetzuren en vitamines en drink voldoende water om je huid van binnenuit gehydrateerd te houden. Dit is natuurlijk altijd het beste in elke periode van je leven maar hou ouder wordt, hoe meer hulp je lichaam kan gebruiken.

 

Conclusie

De perimenopauze kan een uitdagende tijd zijn voor je huid, maar met de juiste zorg en aandacht kun je veel van de negatieve effecten tegengaan. Door je huid goed te hydrateren, beschermen tegen de zon (vooral niet zonnebaden), en gebruik te maken van niet irriterende, maar juist versterkende ingrediënten, kun je je huid helpen zo gezond en stralend mogelijk te blijven houden tijdens deze overgangsfase.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *