Supplementen gebruiken, ja of nee?

We zeggen vaak dat echte schoonheid van binnen zit. Daarmee bedoelen we dan natuurlijk dat je ware aard en je karakter jou echt mooi maken. Maar ook in de letterlijke zin is het waar – wat je eet en drinkt beïnvloedt voor een groot deel hoe je huid (je buitenkant) er uitziet.

In onze zoektocht naar een gezonde huid hebben wij niet alleen allerlei huidverzorgingsproducten en -methoden geprobeerd, maar ook verschillende manieren van eten en suppletie (voedingssupplementen).

 

Wat zijn voedingssupplementen en heb je ze nodig?

Voedingssupplementen zijn stoffen die je als aanvulling op je dagelijkse voeding kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan vitamines en mineralen, in vloeibare of poedervorm, als tablet, kauwtablet of capsule. De meningen over supplementen zijn verdeeld. Ik lees zelf al jaren veel over supplementen en sprak erover met artsen, orthomoleculair artsen en therapeuten. Om mijn rosacea en mijn spastische darm onder controle te krijgen heb ik geëxperimenteerd met verschillende supplementen. Ik hield dit soort experimenten bij in een soort voedingsdagboek, waardoor ik uiteindelijk wist waar mijn lichaam goed of slecht op reageerde.

Dat deed ik ook in de periodes dat ik veel sportte en tijdens en na mijn zwangerschap. Wat kon ik het beste eten en welke supplementen droegen bij aan de gezondheid van mijn baby en het versnellen van mijn herstel na de bevalling? Ook de lymfeklierkanker van mijn vader en de ADHD van mijn broertje hielden mijn interesse in voeding en voedingssupplementen wakker.

 

Het voedingssupplement met de meeste fans: omega 3-olie

Reguliere artsen zijn niet altijd fan van supplementen. Logisch, want mensen slikken vaak de verkeerde doses, kiezen goedkope, inferieure producten of combineren supplementen die je lichaam meer kwaad dan goed doen. Ook zijn er mensen die denken dat voedingssupplementen een gezonde maaltijd kunnen vervangen. Begin eerst maar eens met gezonder eten, is het advies van de meeste artsen. En terecht.

Maar er is één supplement waar geen arts tegen kan zijn omdat het een bewezen werking heeft op vele vlakken: Omega 3, oftewel visolie en algenolie. Er is een lange lijst door de EU officieel goedgekeurde, wetenschappelijk bewezen gezondheidsclaims over Omega 3.

 

Wat is Omega 3 en wat doet het?

Onze lichaamscellen zijn opgebouwd uit Omega 3 en Omega 6 vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn gezonde vetten, je krijgt ze binnen door bijvoorbeeld vis te eten. Omega 6 vetzuren zitten onder andere in bewerkt voedsel, zonnebloemolie en frituurolie. Voor het lichaam is het belangrijk dat de balans tussen Omega 3 en 6 goed is. Helaas eten wij zo ongezond dat we in verhouding te weinig Omega 3 binnen krijgen. Al zou je elke dag vis eten: je komt er niet. Dus is suppletie een oplossing. Als je een plantbased voedingspatroon volgt is het al helemaal lastig om aan de juiste hoeveelheid te komen. Omega 3 bestaat uit EPA en DHA en helaas vind je EPA niet in lijnzaad en chia maar alleen in speciale algen.

Met de juiste verhouding Omega 3 en 6 zorg je onder andere voor:

  • normale cholesterolgehalten in het bloed
  • normale werking van je gezichtsvermogen
  • normale hersenfunctie
  • normale werking van het hart

We zijn zelf enorm fan van de EQ Pure Arctic Oil, wat door experts wordt gezien als de beste visolie die er is. En de vegan versie EQ Pure Vegan Oil, gemaakt van algen.

Lees hier meer over de voordelen van Omega 3 visolie >>> 

Suppletie: doen of niet doen?

Of je voedingssupplementen moet gebruiken of niet: dat bepaal je helemaal zelf. Als je lichamelijke klachten ervaart is het onderzoeken van je voedingspatroon sowieso een goede eerste stap. Voedingssupplementen moeten, de naam zegt het al, een aanvulling zijn op je voeding, geen vervanging ervan.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust, we helpen je graag!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *