Super healthy en leuk: zaadjes kiemen

Ondanks dat we een drukke week hadden met werk en het bezighouden van onze kids, maakten we ook tijd voor nieuwe hobby’s. Ik hou ook in niet-Corona tijden van kokkerellen en experimenteren met nieuwe voedingsmethodes. Zo kocht ik een paar jaar terug een kombuchazwam om zelf Kombucha (een healthy drankje vol probiotica) mee te maken. Deze week bestelde ik iets waar ik al een tijdje op aan het azen ben: een kiemsetjes. Hiermee kun je zaden van supergezonde miniplantjes kiemen. Deze kiemen zijn heerlijk door salades of smoothies en als topping op crackers. Een voorbeeld van kiemplantjes is Alfalfa.

 

Waarom is kiemen zo gezond?

Kiemen zijn plantjes die nog leven, ze groeien door tot je ze op eet. Hierdoor gaan er geen voedingsstoffen verloren. Kiemplantjes zitten boordevol anti-oxidanten, vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen en vezels. het proces van kiemen zorgt er ook voor dat de plantjes al “voorverteerd” worden, hierdoor kan je lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Kiemgroenten ondersteunen de spijsvertering en ondersteunt de juiste zuurgraad van je lichaam. Ook versterken ze het immuunsysteem.

Kun je alle zaden kiemen?

Alle soorten zaden, granen of peulvruchten kunnen ontspruiten. Ontkiemde gierst, quinoa, diakonzaad en broccolizaad leveren de grootste gezondheidsvoordelen op.

De makkelijkste soorten om zelf te ontkiemen zijn: adukibonen, alfalfa, fengriekzaad, groene erwten, rode erwten, klaverzaad, linzen, mungboontjes, quinoa, radijszaad en tarwekorrels.

Ook broccolizaad, gierstkorrels, kikkererwten en zonnebloempitten zijn hiervoor geschikt.

Hoe kiem je zaden?

Je vindt online verschillende kiemapparaten in allerlei prijsklassen, maar je kunt ook de middelen gebruiken die je thuis hebt zoals een glazen pot met een katoenen doek. Ik ben begonnen met een “simpele” kiemtoren en biologische zaadjes. Let altijd op dat wat je gebruikt schoon is zodat er geen schimmels kunnen ontstaan. Bij elk kiemapparaat horen andere stappen, dus kies eerst je manier van kiemen uit en zoek daar de stappen bij. De belangrijkste tips:

De kiemen mogen nooit vol in de zon staan

Zorg voor voldoende ventilatie

Geef de kiemen voldoende water

Werk hygiënisch

Verzorg de plantjes met liefde

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *