Verzorging van de rijpere huid: 10 tips om mooi oud te worden

Onze beste vriendin Bianca is vandaag jarig en wordt 42, wat gaat de tijd snel, gister waren we nog 24… Ondanks een rimpeltje hier en daar, en kleine tekenen van de zwaartekracht is het mooi om te zien dat ze eigenlijk nu veel lekkerder in haar vel zit en dat ook uitstraalt. Gezond en stralend ouder worden, dat willen we allemaal.

Elke rimpel vertelt een verhaal en een pigmentvlekje herinnert je aan een zonnige, zwoele dag. Er is niks mis met ouder worden. Sterker nog, het is een kadootje! Maar mag het zonder die rimpels en die vlekkerige, doffe huid? Speciaal voor de ouder wordende huid hebben we x tips die je helpen je huid ook na je veertigste in topconditie te houden en er stralend uit te zien.

Gezond ouder worden: verzorg je huid goed

Je hoort het van veel vrouwen: naarmate je ouder wordt, wordt het leven makkelijker. Je bent milder, weet beter wat je wel en niet wilt en je maakt je minder druk om wat anderen denken. Je zit lekkerder in je vel – misschien ook omdat dat velletje steeds minder strak zit. Of je nu kiest voor cosmetische ingrepen, botox en fillers of daar liever van weg blijft: je huid heeft goede verzorging nodig. Ze is je grootste orgaan en beschermt je tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Wat kun je doen om:

  • het verouderingsproces van je huid te vertraging
  • de verjonging van (nieuwe) huidcellen te stimuleren
  • pigmentvlekken te voorkomen en te vervagen
  • je huid haar ‘natural glow’ terug te geven

10 tips om je huid haar frisse, jeugdige uitstraling terug te geven

Hoe snel je huid veroudert is voor een deel genetisch bepaald. Op het andere deel heb je wél invloed: het zijn de keuzes die je maakt, elke dag weer.

Niet roken

Hier gaan we niet veel woorden aan vuilmaken. Inmiddels weten we allemaal wel hoe slecht roken is voor je huid. Gelukkig is het nooit te laat om te stoppen. Je huid zal er snel van opknappen.

Gezonde voeding: een betere huid van binnenuit

Eet veel groenten en fruit, vermijd suiker, vet en zout en eet geen of minder vlees en zuivelproducten. Een gezonder en gebalanceerder eetpatroon doet wonderen voor je huid, én voor je gewicht. Stop met diëten: dat werkt niet. Ga anders eten: pas stapje voor stapje je eetpatroon aan, door slechte gewoonten te verminderen (bijvoorbeeld alleen in het weekend mag je snoepen wat je wilt) en gezonde gewoonten toe te voegen (elke dag verse groenten eten).

Drink meer water

We drinken massaal te weinig water. Terwijl water ongeveer het belangrijkste is voor je lichaam. Drink daarom elke dag minimaal 1,5 liter water (zes à acht glazen), verdeeld over de dag. Wacht niet tot je dorst krijgt. Als je lichaam moet gaan vragen om vocht, ben je al te laat.

Matig met alcohol

Met meer vocht drinken, bedoelen we natuurlijk geen wijntjes of bier. Een drankje op z’n tijd is geen probleem, maar alcohol is vochtafdrijvend en beschadigt organen en cellen – dus ook je huid. Dat weet je: kijk maar in de spiegel na een nachtje stappen.

Voldoende slaap

Daarom zie je er net zo brak uit als je je voelt na een nachtje feesten: de combinatie alcohol en slaapgebrek doet je huid geen goed. Je huid heeft een groot zelfherstellend vermogen, maar dat ingenieuze proces treedt pas in werking als jij slaapt. Het heet niet voor niets schoonheidsslaapje.

Blijf uit de zon

Heerlijk, die zon op je huid. Maar als we érgens snel lijntjes en pigmentvlekken van krijgen is het wel van UV-stralen. Het is heel dubbel: aan de ene kant kunnen we niet zonder de zon, want ze bevordert bijvoorbeeld de aanmaak van vitamine D. Maar zodra je te veel zon krijgt (en dat is al snel) beschadigt ze meer dan ze goed doet.

Reinig je huid zonder haar te beschadigen

Het is verstandig om elke dag je huid goed schoon te maken. Vuil, vet en make-up verstoppen je poriën en veroorzaken pukkels en puistjes. Gebruik hiervoor een huidvriendelijke cleanser (bijvoorbeeld Squalan Cleanser), zonder agressieve stoffen. Als je je huid wilt scrubben: doe het zachtjes en scrub niet te vaak. Je verwijdert er niet alleen dode huidcellen mee, maar ook de natuurlijke beschermlaag van je huid, waardoor je huid vatbaarder wordt voor bacteriën en andere schadelijke invloeden van buitenaf.

Vermijd stress

Dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan: stress vermijden. Maar ook hier geldt: kleine stapjes. Maak eens een lijstje van de dingen in je leven die stress bij je veroorzaken. Je ervan bewust zijn is al een goede eerste stap. Daarna werk je aan oplossingen, stapje voor stapje.

Meer ontspannen, tijd voor jezelf

Als we dan toch stress willen verminderen: maak meer tijd voor jezelf! We jakkeren maar door, zijn altijd bezig met werk en kinderen en verplichtingen. Er is niets egoïstisch aan om af en toe jezelf af te zonderen van de wereld om je heen, al is het een halfuurtje. Lees, badder, luister muziek, geniet van een gezichtsmasker (met Squalan Cleanser of Squalan Moisturizer) of een massage. Als jij niet goed voor jezelf zorgt, hoe kun je dan voor anderen zorgen?

Smeren met huidvriendelijke olie

Zon, wind, kou, verwarming, airco, uitlaatgassen: je huid kan gedurende de dag wel wat hulp gebruiken. Smeer haar daarom dagelijks in met een voedende, verzorgende en huidvriendelijke olie. Kies voor een plantaardige huidolie zonder allergenen en andere agressieve ingrediënten. Squalan Moisturizer is er speciaal voor de ouder wordende huid – het hoofdbestanddeel squalaan is precies wat je huid nodig heeft om zichzelf sneller te kunnen herstellen. Je huid krijgt er haar veerkracht van terug, voelt zachter en glanst weer.

Je ziet hoezeer de keuzes die jij maakt het verschil maken, voor jezelf én je huid. Wees lief voor jezelf, wees lief voor je huid. Luister naar je huid – uitslag, plekjes, vlekjes: het zijn allemaal boodschappen van je lichaam. Doe er iets mee.

Wat wordt jouw eerste stap? Welke tip kun jij direct toepassen in je leven? We zijn benieuwd!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *