Welke soorten pukkels zijn er?

O nee, een pukkel! Zeker pubers kunnen zich er vreselijk druk over maken. Maar ook als je ouder wordt, wil er nog wel eens een pukkel tevoorschijn ploppen. Welke soorten pukkels zijn er eigenlijk? En hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf?

 

Welke verschillende soorten pukkels zijn er?

Acne, puistjes, bultjes, papels, pustels, van wit naar roze tot vuurrood en vreselijk pijnlijk: de ene pukkel is de andere niet. Ze kunnen ontstaan door een ontsteking in de huid, door een verstopping van een porie of talgklier of door een allergische reactie.

 

Pukkels door ontstekingen en verstoppingen

Acne is een verzamelnaam van meerdere soorten pukkels en puisten. Er zijn vele soorten die uiteenlopen van kleine puistjes op je wang tot enorme rode bulten op je rug.

Acne vulgaris is de meest voorkomende soort acne. Vervelend, maar net zo onschuldig als de bijnaam: jeugdpuistjes. Hieronder vallen de zwarte mee-eters (comedonen ofwel ‘blackheads’) en de mee-eters met een wit puntje (‘whiteheads’). De witte mee-eters kunnen ontstoken raken en uitgroeien tot een puist.

Verstopte en ontstoken poriën zijn vaak oorzaak van pukkels. Papels zijn zeer kleine rode of roze bultjes die ontstaan door ontstoken haarzakjes. Een pustel is een puist die ontstaat doordat de talgklieren iets te enthousiast talg produceren – talg, bacteriën en dode huidcellen verstoppen de poriën et voilá, daar is je pustel, gevuld met witte pus.

Wist je dat er een speciale naam is voor acne die wordt veroorzaakt door cosmetica die de poriën verstopt? Acne cosmetica. Houd je huid goed schoon!

 

Pukkels door een allergische reactie

Ook door een allergische reactie op voeding, een huidverzorgingsproduct, een toxische stof, hitte of zonlicht kun je pukkels krijgen. Dit is huiduitslag die vaak gepaard gaat met jeuk of een branderig gevoel. Meestal gaat dit vanzelf weer over, maar als de klachten snel verergeren kun je beter contact opnemen met de huisarts.

Acne mechanica ontstaat waar de huid geïrriteerd raakt door wrijving en warmte, bijvoorbeeld onder een strakke paardrijcap of fietshelm.

 

Moet je pukkels uitknijpen of juist niet?

Hoe verleidelijk het ook is, een puistje kun je beter niet uitknijpen. Met het gepruts aan je puistjes verspreid je alleen maar bacteriën over je huid en je beschadigt je huid ermee, waardoor er littekens kunnen ontstaan.

Mocht de huid erg onder spanning komen te staan door de puist, dan zul je het pusbultje toch willen uitknijpen. Was goed je handen en ontsmet je huid goed, want de pus zit vol bacteriën die je niet wil verspreiden.

 

Waar moet je extra op letten wanneer je last hebt van pukkels?

Zeker bij acne spelen hormonen een grote rol. Die slaan in je puberteit en tijdens de menstruatie of een zwangerschap enigszins op hol – daar kun je weinig aan doen. Ook erfelijkheid heeft invloed. Als jouw ouders last hadden van jeugdpuistjes, is de kans groot dat jij ook de pineut bent.

Waar heb je wél invloed op, als het gaat om het voorkomen en verminderen van pukkels en puistjes?

  • Knijp geen puistjes uit
  • Eet gezond (veel groenten en fruit, weinig suiker, zuivel en koolhydraten (snacks))
  • Drink elke dag minimaal 1,5 liter water of thee, vermijd frisdrank
  • Rook niet, vermijd alcohol
  • Verzorg je huid goed (geen zeep of andere agressieve middelen)
  • Gebruik een schone handdoek
  • Sporten (zweet die poriën schoon), maar daarna wel het zweet afspoelen
  • Dagelijks douchen met lauw water

 

Kun je Squalan gebruiken als je last hebt van pukkels?

Ja, je kunt Squalan gebruiken op elke huid, ook als je last hebt van acne, psoriasis, eczeem of welke vervelende huidaandoening dan ook.

Met de Cleanser kun je je huid ’s ochtends en ’s avonds reinigen. Gebruik daarbij de konjac spons, zodat je je huid meteen op milde wijze scrubt. Smeer je huid daarna in met Pure: een 100% natuurlijke, niet-vette olie die je poriën niet verstopt.

Squalan bevat geen allergenen – je zult er dus geen allergische reactie door krijgen. Squalan verzorgt je huid en brengt haar tot rust.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *