“Ondanks mijn rosacea en hormoon problemen heb ik eindelijk de balans gevonden.”

Ik heb een lichte huid en blond haar. Toch had ik in mijn jeugd nooit last van allergieën of een gevoelige huid.  Ook als puber niet, afgezien van een paar hormonale pukkels rond mijn menstruatie.

Net na mijn vwo-eindexamen belandde ik in het ziekenhuis met een blindedarmontsteking. Na de operatie was ik binnen twee dagen weer thuis. Een week later kreeg ik koorts en bleek dat er door een fout tijdens de operatie een bacterie in mijn buikholte was achtergebleven. Er volgden in korte tijd nog twee operaties en veel antibiotica tegen buikvliesontsteking. De eerste weken op de universiteit liep ik rond met een open wond in mijn buik. Uiteindelijk genas alles goed, maar ik hield last van buikpijn en ik kwam veel aan. Ook had ik ineens lenzen terwijl ik tot die tijd hele goede ogen had.

 

Spastische darm

Uit onderzoek kwam naar voren dat ik een spastische darm had. Volgens een natuurarts was mijn systeem ontregeld door alle antibiotica en andere troep in mijn lichaam. Ik kreeg steeds vaker last van buikpijn en kreeg speciale voedingsadviezen van natuurartsen, zoals het vermijden van gluten en gisten. Dat werkte wel, maar je wil ook weleens lekker eten en wijntjes drinken met vriendinnen. Ik vond het moeilijk om een balans te vinden.

Na mijn twintigste kwam ik alsnog in de puberteit, leek het wel. Mijn huid werd vurig en pijnlijk, met pukkeltjes en rode vlekken. De dermatoloog constateerde rosacea en schreef antibiotica en crèmes voor. De crèmes en pillen werkten tijdelijk maar daarna verergerden mijn huidirritaties weer. Ook kreeg ik steeds vaker last van buikpijn en merkte ik dat de buikpijn en rosacea uitbraak vaak tegelijkertijd kwam.

 

Voedingsdagboek

Ik ben me gaan verdiepen in voeding en het effect daarvan op het lichaam. Ik ging een voedingsdagboek bijhouden. Daaruit bleek dat bepaalde voedingsmiddelen een negatieve invloed op mijn huid en mijn darmen hadden. Ik schrapte deze ingrediënten direct uit mijn dieet. Het gekke is dat ik de onzichtbare pijn in mijn buik nog wel tolereerde, maar het rode, pijnlijke gezicht was een streng regime meer dan waard. Soms wilde ik niet op stap omdat mijn huid zo slecht was. Mijn huid werd echt een issue. Tijdens werkafspraken of dates was ik er enorm mee bezig in mijn hoofd, terwijl het anderen waarschijnlijk niet eens erg opviel.

Ondanks het aanpassen van mijn voeding bleef mijn rosacea toch met vlagen opspelen. De meeste cosmeticaproducten irriteerden mijn huid. Ik probeerde van alles maar niks voelde fijn. Ondertussen kreeg ik ook steeds meer problemen met op gewicht blijven, ook al sportte in 10 (!) uur per week.

 

Trage schildklier

Uiteindelijk bleek dat ik een trage schildklier heb, waarschijnlijk veroorzaakt door de operaties en antibioticakuren van jaren daarvoor. Mijn hormonale huishouding was behoorlijk van slag. Ik kreeg medicijnen die ik voor de rest van mijn leven moet blijven slikken, en ik moest op mijn voeding blijven letten.

Ook de problemen met mijn huid waren er nog. Ik bleef vanalles proberen, van simpele huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tot een soort tijgerbalsem uit China, speciaal voor rosacea. Soms voelde zo’n product een tijdje goed op mijn huid, een andere keer brandde het meteen. ‘Je huid moet eraan wennen, geef het kans,’ werd er dan gezegd, maar de pijn en verergerde roodheid werden me soms echt te veel. Laseren werkte wel altijd goed bij een rosacea outbreak, maar dat is geen duurzame strategie. Bovendien verdwenen hierdoor alle leuke sproetjes op mijn neus.

Squalaanolie

Zes jaar geleden kwam de ommekeer. Ik ontdekte squalaanolie. Wat een opluchting was dat voor mijn huid. Al na de eerste keer dat ik het aanbracht op mijn huid voelde het goed, al moest ik wel wennen aan het idee van olie op mijn gezicht. Na een week zag ik mijn huid opknappen en na vier weken zette dit nog steeds door. Geen irritaties, geen droge huid, geen roodheid.

Tijdens mijn zwangerschap was mijn huid beter dan ooit. Na de bevalling kreeg ineens een heftige rosacea-uitbraak en kreeg ik last van eczeem rond mijn ogen (dermatitis perioralis). Dit kwam door hormonen en door slaapgebrek. Gelukkig bracht de Squalan Pure wel meteen verlichting en trok het branderige gevoel weg.

 

Holistische aanpak

Het was voor mij wel weer het bewijs dat hormonen, voeding en de conditie van je immuunsysteem allemaal invloed hebben op je huid. Als je echt een mooie stralende huid wil hebben, moet je dus kiezen voor een holistische aanpak: zorg goed voor je buitenkant én je binnenkant.  Ik heb mijn huid nu goed onder controle en ik weet wat de triggers zijn (meestal).

Mijn les van de afgelopen jaren: ‘luister naar je lijf en je huid en zie ze als één geheel’. Ook als je geen probleemhuid hebt, maar je wilt je rimpels voorblijven zul je goed voor je hele lichaam moeten zorgen én de juiste skincare routine kiezen.

 

Heb je vragen of wil je een keer met me praten over jouw huid? Ik luister naar je en adviseer je graag, geheel vrijblijvend.

 

Liefs

Leslie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *