Ruwe huid in het gezicht, wat kun je eraan doen?

Net als een ‘bad hair day’ kun je ook een ‘bad skin day’ hebben. Onder invloed van het weer, je hormonen of stoffen waar je mee in aanraking komt, reageert je huid. Ze kan rood worden, ruwe plekjes of bultjes vertonen of droog en schilferig worden. Het liefst heb je natuurlijk een zachte, gezonde huid. Wat kun je doen aan die ruwe huid in je gezicht?

 

Ruwe gezichtshuid met bultjes, hoe kan dat?

Ruwe huidplekken ontstaan door een tekort aan vocht. De bovenste laag van je huid, de epidermis (opperhuid) begint door dehydratatie abnormaal af te schilferen – je huid is niet meer in balans en kan de dode huidcellen niet meer goed afvoeren. De dode huidcellen hopen zich op en dat voelt ruw aan. Heb je een erg droge huid met schilfers, dan is dat waarschijnlijk xerosis. De oorzaken van een droge en raspige huid kunnen zijn:

  • te vaak en te lang zonnebaden
  • kou, wind en regen
  • agressieve reinigingsproducten
  • genetische aanleg

Andere oorzaken van een ruwe huid (op je gezicht of elders op je lichaam) kunnen aandoeningen zijn zoals atopische dermatitis, psoriasis of ichtyose. Heb je een ruwe huid in combinatie met rode bultjes, dan kan het zijn dat je huid (al dan niet allergisch) reageert op een stof waarmee ze in aanraking is geweest, dit kan een contacteczeem zijn.

 

Hoe kun je ineens een ruwe gezichtshuid krijgen?

Als je nooit eerder last had van een ruwe huid, kan het lijken alsof je ineens een ruwe gezichtshuid hebt. Hoe krijg je dan je gezonde huid weer terug?

 

We hebben 5 tips voor je voor de verzorging van je ruwe gezichtshuid:

  1. Hydrateren is het belangrijkste aspect. Dat doen we vooral van binnenuit – drink voldoende water 
  2. Hydratatie van buitenaf: smeer je huid twee à drie keer per dag in met een voedende crème, huidolie of moisturizer. Kies een product zonder toevoegingen (zoals parfum en conserveringsmiddelen/parabenen).
  3. Vermijd agressieve reinigingsproducten (gebruik geen zeep of geparfumeerde producten) en scrub niet of minimaal. Je huid heeft rust en liefde nodig – geef haar de tijd om zichzelf weer in balans te brengen. Eet veel groenten en fruit, laat koffie, alcohol, zout en suiker even een paar dagen links liggen.
  4. Douche onder lauw water en hou het kort.
  5. Bescherm je huid tegen kou en zon.

 

Kan Squalan helpen bij een ruwe gezichtshuid?

Jazeker! Het hoofdbestanddeel van Squalan is squalaanolie: een plantaardige olie die je huid niet alleen voedt en hydrateert, maar die ook bekend staat om haar vermogen om de huid (weer) in balans te brengen. En dat is precies wat een ruwe gezichtshuid nodig heeft.

Twee van onze producten brengen we graag even bij je onder de aandacht, omdat jouw ruwe gezichtshuid (met of zonder bultjes) nu even niets anders nodig heeft dan rust, milde reiniging en intense hydratatie:

Squalan Cleanser: een hydraterende cleanser, zonder chemische toevoegingen. Ook heerlijk als gezichtsmasker.

Squalan Moisturizer: bij uitstek geschikt om je huid een hydratatieboost te geven.

Alle Squalan-producten zijn cruelty free, Allergy Certified en 100% plantaardig (vegan).

Eet je gezond, verzorg je je huid op de juiste manier, maar merk je na een week nog geen verbetering in de conditie van je huid? Ga dan eens langs je huisarts.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *