Plastic in je lijf? Dat is helemaal niet zo fantastic

Wij van Squalan letten niet zo op de grote merken. We focussen liever op de mooie producten die we zelf maken. Met pure, eerlijke ingrediënten. Voor mensen die we echt kunnen helpen en die we blij maken met onze producten.

Maar af en toe worden we toch weer even getriggerd door list en bedrog in cosmeticaland. Dan verbazen we ons over de misleiding van de consument en over de (bewust of onbewuste) onwetendheid van sommige producenten. Hoe bekender je bedrijf, hoe meer je de kans hebt om een verschil te maken. Helaas zijn het vaak de kleinere bedrijven die echt achter hun kernwaardes staan en transparant zijn, en niet de grote multinationals achter veel cosmeticamerken.

Veel onveilige huidverzorgingsproducten op de markt

Helaas denken veel mensen nog steeds dat producten die verkocht worden in de winkels of van bekende merken zijn, per definitie veilig zijn om te gebruiken. Want je verwacht toch niet dat er misleidende claims gebruikt mogen worden, dat ingrediënten zoals parfum hormoonverstorend zijn of dat er plastic in je huidverzorging zit, plastic zo klein dat het door je huid heen dringt en in je lichaam terecht komt?

Maar helaas gebeurt dit wel. Onderzoekers van de VU in Amsterdam tonen aan dat er microplastics zijn aangetroffen in menselijk bloed. 17 van de 22 onderzochte personen hadden plastic in hun bloed. Vorig jaar werd er al plastic in menselijke placenta’s gevonden. Dezelfde placenta waar je baby in woont, in groeit en 9 maanden lang door gevoed wordt.

Meer onderzoek nodig

Toxicoloog Majorie van Duursen (VU) zegt dat het belangrijk is dat er meer onderzoek komt.

“Ons immuunsysteem ziet microplastics als binnendringers, dus zal proberen dit op te ruimen. Ook kunnen microplastics door cellen worden opgenomen. In hoeverre dat leidt tot gezondheidsschade moeten we verder onderzoeken.” (bron)

Je kunt microplastics op verschillende manieren binnenkrijgen. Via (in plastic verpakte) voeding en drank, maar ook via cosmetica. En laat dat nou de makkelijkste bron zijn om wat aan te doen. Een product werkt namelijk ook prima zonder microplastics. Cosmeticabedrijven gebruiken plastic om producten er mooier uit te laten zien en gladder aan te laten voelen. Het zit in crèmes, shampoos, scrubs, noem maar op.

De Plastic Soup Foundation heeft ook een onderzoek uitgevoerd, berichtte het AD. “De actiegroep vroeg via een app aan mensen om de ingrediëntenlijst van hun verzorgingsproducten in te sturen. Op die manier werden 7704 cosmetica- en verzorgingsproducten, van de tien populairste merken in Europa zoals L’Oréal Paris, Garnier en Nivea, onderzocht. Van die producten bleek 87 procent microplastics te bevatten. Ruim 400.000 mensen hebben de app gedownload. Volgens de actiegroep zijn producenten niet transparant genoeg over het gebruik van de plastic deeltjes.”

Wat kun je doen om te zorgen dat jij geen plastic in je lichaam krijgt via je skincare?

We hebben drie tips voor je om jouw plastic-inname te beperken:

  1. Download de app Beat the microbead waarmee je producten kunt scannen om te zien of er plastic in zit.
  2. Plastic kan ook lekken uit de verpakking. Het is daarom belangrijk dat je plastic flessen nooit in de zon of op de verwarming laat staan.
  3. Kies voor merken die je kunt vertrouwen. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar neem niet zomaar klakkeloos iets aan van een bedrijf. Vertrouw je iets niet, zie je iets vreemds op een verpakking staan of heb je vragen, neem dan contact op met het bedrijf achter het merk.

Je kunt plastic in je huidverzorging ook herkennen aan de volgende ingrediënten op de inci-lijst, we schreven hier al eerder over. 

We leven in een wereld die van plastic aan elkaar hangt, dus het is niet te voorkomen dat je plastic binnenkrijgt. Het heeft geen zin om daar zwaar van in de stress te raken maar bewustwording is een mooie stap in een goede, gezondere richting. En als je je een middagje inspant om ingrediëntenlijsten te checken, kun je er in ieder geval voor zorgen dat jouw skincare plasticvrij is.

 

Ook interessant is onze Hou van je huid guide met daarin ingredienten die je beter kunt vermijden in je skincare

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *