Pigmentziekte: wat is het?

Sproetjes op je neus: veel mensen vinden deze pigmentvlekjes schattig. Maar wat als je huid last heeft van zeer grote verkleuringen, omdat je pigmentcellen van slag zijn? Een pigmentziekte kan erg vervelend zijn. Pigment is een kleurstof die door speciale cellen in de huid worden aangemaakt. Deze cellen worden geactiveerd door zonlicht en hormonen. Pigment geeft je een zomers kleurtje – als het goed is een mooi egaal gebruinde huid. Soms gebeurt er iets waardoor de cellen niet werken zoals ze horen en ontstaat er een overschot of een tekort aan pigment. Als dit leidt tot opvallende uiterlijke afwijkingen in de kleur van je huid, spreken we van een pigmentziekte.

 

Welke pigmentziekten zijn er?

Er zijn twee soorten pigmentatie: hypopigmentatie en hyperpigmentatie. Bij hypopigmentatie verdwijnt pigment, waardoor je lichte vlekken krijgt. Bij hyperpigmentatie wordt er juist meer pigment aangemaakt waardoor je donkere vlekken krijgt.

 

Voorbeelden van hypopigmentatie

Vitiligo is depigmentatie van de huid waarbij de huidcellen onvoldoende in staat zijn om het aminozuur tyrosine om te zetten in het huidpigment melanine. Vitiligo kan genetisch bepaald zijn, maar sommige onderzoekers vermoeden dat er een verband is met auto-immuunziekten of dat vitiligo zelf een auto-immuunziekte is die pigmentcellen vernietigt.

Pityriasis versicolor is een gistinfectie van de huid, waarbij een deel van het pigment geblokkeerd wordt. Er zijn ook andere van vormen pityriasis, zoals pityriasis alba (lichte, droge vlekken op de huid, vooral bij kinderen) of pityriasis rosea. Alle vormen van pityriasis zijn vrij onschuldig; deze vorm van hypopigmentatie wordt gezien als een soort (lichte vorm van) eczeem. Met een goede moisturizer ben je er meestal binnen een paar maanden vanaf.

Albinisme is een aangeboren, erfelijke aandoening waarbij het lichaam (bijna) geen pigment aanmaakt. Albino’s hebben lichte ogen, een lichte huid en wit haar.

Hypomelanosis van Ito is een zeldzame (waarschijnlijk aangeboren) aandoening bij kinderen, die vaak gepaard gaat met neurologische aandoeningen. De oorzaak is puur een foutje in het erfelijk materiaal van waaruit huid-, zenuw- en tandcellen zijn ontstaan. De witte vlekken zitten meestal op de rug, buik en borstkas.

Lepra is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de leprabacil. Je kunt besmet raken via de lucht of de huid.

 

Voorbeelden van hyperpigmentatie

Lentigo (ouderdomsvlekken/levervlekken), hebben niks met de lever te maken maar zijn een gevolg van zongedrag. Je ziet ze vooral op handen, onderarmen en decolleté: de plekken op de huid die veel zon vangen. Ouderdomsvlekken zijn meestal goedaardig, al doe je er verstandig aan ermee langs de huisarts te gaan als ze van vorm of kleur veranderen.

Een zwangerschapsmasker (melasma) onstaat bij sommige zwangere vrouwen zodra ze de zon ingaan. Ze krijgen dan donkere vlekken in het gezicht en de nek. Deze vlekken worden veroorzaakt door zwangerschapshormonen en verdwijnen weer na de bevalling.

De ziekte van Addison is een auto-immuunziekte die de bijnieren beschadigt. Daardoor wordt er minder cortisol en andere hormonen aangemaakt door het lichaam en kunnen de huid en het tandvlees bruin verkleuren.

Bij hemosiderose, dat meestal veroorzaakt wordt door bloedtransfusies, stapelt niet-functioneel ijzer (hemosiderine) zich op in de organen. Hemosiderine is een geel-bruin, ijzerbevattend pigment. Als je lichaam te veel van dit ijzer vasthoudt, kun je bruine vlekken krijgen op de huid.

 

Hoe ontstaat een pigmentziekte?

Er zijn pigmentaandoeningen waarmee je geboren wordt en er zijn pigmentvlekken die je op enig moment in je leven kunt krijgen. Niet alle pigmentvlekken zijn een ziekte.

Pigmentcellen delen en groeien net als andere cellen. Als dat niet gebeurt of verkeerd gebeurt dan kunnen pigmentziektes ontstaan zoals vitiligo.

 

De zon

De zon is boosdoener nummer 1: zonneschade wordt namelijk in de huid ‘opgeslagen’. In je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven en resulteren in pigmentvlekken of ergere huidaandoeningen zoals een melanoom (huidkanker).

 

Hormonen

Hormonen zijn ook een grote boosdoener. Ben je gevoelig voor het krijgen van pigmentvlekken, let dan bijvoorbeeld op met de anticonceptiepil.

 

Gevolgen/symptomen van andere aandoeningen

Er zijn pigmentziektes die diepere lichamelijke oorzaken hebben. Bij de ziekte van Addison ontstaan de pigmentafwijkingen door een probleem met de bijnieren. Pigmentafwijkingen die samengaan met andere klachten, zoals vermoeidheid en vermagering, kunnen dus wijzen op een onderliggende aandoening.

 

Moet je bij een pigmentziekte extra goed voor je huid zorgen?

Goed voor je huid zorgen is altijd belangrijk. Je kunt beter niet wachten tot er pigmentvlekken ontstaan, maar al vroeg aandacht besteden aan de gezondheid van je huid. Zonneschade wordt in de huid ‘opgeslagen’. In je jeugd opgelopen schade kan op latere leeftijd problemen geven.

Pigmentvlekken van de zon kun je voorkomen door goed te smeren met zonnebrandcrème (minimaal factor 15). Je kunt pigmentvlekken doen vervagen met Squalan Pure, al is het natuurlijk beter om ze te voorkomen.

Heb je een ernstige pigmentafwijking, ga dan niet zelf doktertje spelen maar bezoek een dermatoloog. Een aantal pigmentziektes zijn namelijk een teken van dat er iets in je lichaam niet goed functioneert.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *