Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

Pigmentvlekken zijn bruin gekleurde vlekken op je huid. Sproeten, moedervlekken, levervlekken: een dermatoloog kan nog talloze andere voorbeelden van pigmentvlekken opnoemen. Elke huid maakt in de opperhuid pigment (melanine) aan. Gelukkig maar, want melanine beschermt je huid tegen de zon en andere slechte invloeden van buitenaf. De hoeveelheid melanine die je pigmentcellen aanmaken bepaalt de kleur van je huid en je haar. Maar waarom vormen zich pigmentvlekken? En kun je er iets tegen doen?

Pigmentvlekken kunnen op elke plek van je lichaam voorkomen. Je kunt ermee geboren worden, maar de meeste pigmentvlekken ontstaan door de zon. Zonnestralen bevorderen het proces van pigmentatie en soms verloopt dat proces onregelmatig, waardoor vlekken ontstaan. Hoe meer je in de zon zit en hoe ouder je bent, hoe groter de kans op pigmentvlekken.

 

Zijn pigmentvlekken ouderdomsvlekken?

Niet alle pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken, maar alle ouderdomsvlekken zijn wel pigmentvlekken. Sproetjes zijn ook pigmentvlekken, maar dat zijn nog kleine stipjes die je alleen bij jonge mensen ziet. Als je ouder wordt, worden de vlekken groter en zie je ze niet alleen in het gezicht, maar ook op handen en het decolleté. Daarom noemen we ze ouderdomsvlekken, al zijn het dus gewoon pigmentvlekken die ontstaan door overproductie van melanine (hyperpigmentatie).

 

Zijn pigmentvlekken gevaarlijk?

Pigmentvlekken zijn in de basis onschuldig – melanine is een huideigen stof. Maar pigmentvlekken zijn wel een indicatie van een ‘onrustige cel’: een pigmentcel is overijverig pigment aan het produceren, terwijl andere cellen dat niet doen. Je moet ze dus wel in de gaten houden. Als een pigmentvlek van grootte, vorm of kleur verandert, of begint te jeuken of te bloeden, doe je er verstandig aan naar de huisarts te gaan. Je wil uitsluiten dat je een vorm van huidkanker hebt.

 

Kun je ook pigmentvlekken krijgen zonder zon?

Ja, pigmentcellen kunnen ook hyperproductief worden door bijvoorbeeld:

  • Hormonen
  • Zwangerschap
  • Anticonceptiepil
  • Medicijnen of chemotherapie
  • Ziekte
  • Bepaalde cosmeticaproducten waar je huid op reageert
  • Ontstekingen/littekens

Bij zwangere vrouwen zie je het vaak: een bruine streep van de navel tot de schaamstreek, vlekken in het gezicht of bruine kringen rond de ogen (melasna of zwangerschapsmasker). Als de hormoonhuishouding weer op orde is, verdwijnen deze pigmentvlekken meestal weer.

Kan ik pigmentvlekken verwijderen?

Als je je stoort aan je pigmentvlekken, kun je ze laten verwijderen. Of ze voorgoed verdwijnen hangt af van de kleur en de grootte van je pigmentvlekken. Als ze zijn ontstaan onder invloed van een (tijdelijke) schommeling in je hormoonhuishouding, zoals door een zwangerschap, zal je arts je eerder een goede zonbescherming factor 30 voorschrijven dan een medische behandeling. Deze pigmentvlekken verdwijnen namelijk weer vanzelf.

Je kunt pigmentvlekken camoufleren met make-up (camouflagetherapie). Die make-up moet je dan wel elke dag aanbrengen. Wil je een definitievere oplossing dan kun je nog denken aan:

  • Een chemische peeling (verwijdert de bovenste laag van de huid, inclusief pigmentvlekken, (acne-)littekens en andere oneffenheden
  • Lasertherapie

Er bestaan crèmes die beloven pigmentvlekken te verwijderen. Vaak zijn dit huidagressieve crèmes die niet alleen de pigmentcellen ‘ontkleuren’ maar ook de normale cellen eromheen. Je blijft dan nog met vlekken zitten.

 

Wat kan Squalan doen bij pigmentvlekken?

Squalan Pure bevat 100% squalaanolie. Squalaan, een huideigen stof, staat erom bekend dat het de huid tot rust brengt en terug in balans. Bij veel mensen die tweemaal daags Squalan Pure gebruiken zijn de pigmentvlekken vervaagd of zelfs verdwenen.

Ons behandelplan om pigmentvlekken te voorkomen of te verminderen: bescherm je huid tegen de zon (bijvoorbeeld met Squalan Sun 15 of Sun 30) en reinig haar ‘s avonds met de Cleanser. Verzorg haar ’s ochtends en ’s avonds met één à twee druppels Squalan Pure.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *