Parabenen in shampoo, waarom is dat slecht voor je?

In veel shampoos zitten parabenen. Parabenen worden al tientallen jaren gebruikt als conserveermiddel in talloze producten – van make-up en gezichtscrèmes, tot frisdrank en bewerkt vlees. Parabenen zorgen ervoor dat bacteriën en schimmels niet kunnen groeien, waardoor producten langer houdbaar blijven. Zijn parabenen wel zo veilig als wordt beweerd? En welke andere stoffen in shampoos kun je beter vermijden?

 

Waarom zijn parabenen in shampoo slecht?

Parabenen zijn de laatste jaren slecht in het nieuws. Ze staan dan wel op de Europese lijst van goedgekeurde conserveermiddelen, maar worden steeds vaker in verband gebracht met borstkanker en verstoring van de hormoonhuishouding. Of dat nu waar is of niet: is er een alternatief voor parabenen?

 

Bestaat er shampoo zonder parabenen?

Er komen steeds meer shampoos op de markt zonder parabenen. Dat betekent wel dat de shampoo minder lang houdbaar is, maar veel fabrikanten weten de kans op bacterie- en schimmelgroei te verkleinen door de verpakking aan te passen. In een fles met een pompje hebben bacteriën immers minder kans dan in een pot crème waar je steeds met je handen in zit.

 

Moet je naast parabenen op andere stoffen letten bij shampoo?

In shampoos zitten vaak ook siliconen en sulfaten. Siliconen is een soort vloeibaar rubber of plastic dat een laagje om je haar legt. Je haar wordt er gladder en glanzender van en is makkelijk doorkambaar. Handig, maar goed voor je haar is het dus niet.

Wanneer je een shampoo gebruikt met niet-wateroplosbare siliconen krijg je de siliconen moeilijk uitgewassen. Je brengt dan bij elke wasbeurt een nieuwe laag siliconen aan op je haar, waardoor het zwaar en futloos wordt. Daardoor kun je problemen krijgen met je hoofdhuid, zoals jeuk en roos.

Om die siliconen uit je haar te krijgen, zul je een agressieve shampoo met sulfaten moeten gebruiken. Sulfaten (SLS) zijn sterk reinigende chemicaliën die je shampoo lekker laten schuimen. Ze zitten ook in wasmiddelen, tandpasta en zeep. Dat schuimen vinden we lekker, maar eigenlijk heeft het geen enkele functie. En de meeste sulfaten reinigen zó grondig, dat ze ook je huidbarrière aantasten en de natuurlijke vetten op je hoofd wegwassen.

Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sulfaten in combinatie met andere ingrediënten in verzorgingsproducten giftig kunnen zijn en kunnen leiden tot droog en dof haar en irritatie van de (hoofd)huid en de ogen.

 

Zijn er ook andere schadelijke chemische stoffen die ik beter kan vermijden?

Parabenen, sulfaten (SLS) en siliconen zijn de grootste boosdoeners van huid- en haarproblemen. Ook parfums kunnen vervelende (allergische) reacties veroorzaken op je hoofdhuid. Het vraagt wat moeite om een goede, betaalbare 100% natuurlijke shampoo te vinden en je manier van haarverzorging te veranderen, maar als je eenmaal de vicieuze cirkel van siliconenopbouw en reiniging met sulfaten hebt doorbroken, krijgt jouw haar de kans zijn natuurlijke schoonheid te tonen.

 

Hoe herken ik parabenen in shampoo?

Parabenen zijn eenvoudig te identificeren op de ingrediëntenlijst van je shampoo. Ze heten methylparabenen, ethylparabenen of propylparabenen. Ook sulfaten zijn te herkennen aan het laatste stukje van de naam (sulfate). Soms staan ze erop met hun afkorting: ALS en SLS. Siliconen herken je aan –(c)one aan het einde, bijvoorbeeld Wil je weten of er siliconen in je haarverzorgingsproducten zitten? Bekijk dan de ingrediëntenlijst en zoek naar ingrediënten die eindigen op –(c)one. Bijvoorbeeld dimethicone, amodimethicone of methylisothiazolinone.

 

Zitten er parabenen in Squalan-producten?

Nee, in Squalan zitten geen chemische bestanddelen, parabenen, SLS, sulfaten, siliconen, parfums of wat dan ook. Squalan is een 100% natuurlijke, plantaardige huidverzorgingslijn. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodra we een shampoo aan onze lijn toevoegen, ben jij de eerste die het hoort.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *