Allergisch voor parabenen? We helpen je graag

Parabenen zijn conserveringsmiddelen. Chemische stoffen die gebruikt worden in huidverzorging en schoonmaakmiddelen om deze producten langer houdbaar te maken. Ze beschermen een product tegen bacteriën en schimmels, maar er kleeft één groot nadeel aan: parabenen kunnen contactallergie veroorzaken. Er zijn verschillende soorten parabenen – allemaal staan ze bekend als allergeen. Een allergeen is een stof die allergische reacties en contacteczeem kan veroorzaken. Als je eenmaal allergisch bent voor een parabeen ben je dat voor de rest van je leven. Je zal dit ingrediënt altijd moeten mijden.

 

Waarom kan je allergisch zijn voor parabenen?

Als je huid meerdere malen in contact is gekomen met parabenen, kan je immuunsysteem in de aanval gaan tegen deze lichaamsvreemde stoffen, met een allergische reactie als gevolg. Zo’n allergische reactie noemen we contactallergie of (als er eczeem optreedt) contacteczeem.

Er is veel om parabenen te doen omdat er ook vermoed wordt dat het een hormoonverstorende stof is die kan borstkanker veroorzaken. Onderzoek hiernaar is nog gaande.

 

Wat zijn symptonen bij een allergie voor parabenen?

Contactallergie uit zich vaak als eczeem, met rode vlekken, een schilferige jeukende huid en soms ook bultjes. Zodra je het product met de parabenen niet meer gebruikt, verdwijnen deze klachten. Je kunt parabenen op een verpakking herkennen aan de volgende namen: methylparaben, propylparaben, butylparaben en benzylparaben. Heb je een contactallergie voor parabenen dan moet je deze stoffen vermijden.

 

Wat zijn de alternatieven voor parabenen?

Producten op waterbasis (de meeste cosmetica) is gevoelig voor schimmels en bacteriën. Zonder conserveringsmiddelen hebben zij vrij spel en dat is nog slechter voor de huid dan parabenen. Er zijn meerdere natuurlijke alternatieven voor parabenen. Tea tree en rozemarijnextract werken ook tegen schimmels en bacteriën, maar de kans dat je huid daar een contactallergie voor ontwikkelt is net zo groot als bij parabenen. Kies liever producten die op oliebasis zijn gemaakt, niet op waterbasis. Sommige producten kun je alleen op waterbasis maken, kijk dan goed welke conservering er gebruikt wordt. Hier de lijst die Allergy Certified gebruikt en goedkeurt.

 

Kan Squalan helpen bij een allergie voor parabenen?

Squalan producten bevatten geen parabenen. Dat is ook niet nodig, want Squalan is gemaakt op oliebasis. Daarin hebben schimmels en bacteriën weinig kans. Je kunt de producten veilig gebruiken. Bovendien verzacht Squalan de geïrriteerde huid. Je kunt het dus goed gebruiken op een huid die symptomen van een parabenenallergie vertoont.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *