Op vakantie een henna tatoeage laten zetten, is dat gevaarlijk?

Je vindt een echte tatoeage iets te definitief, maar bent te oud voor een plakplaatje. Dus laat je je tijdens de vakantie in Spanje of Turkije versieren met een tijdelijke henna tatoeage. Leuk toch? Nee, roepen huidartsen. Nee, roept Gerard Joling.

 

Is het gevaarlijk om een henna tatoeage te nemen?

Ja. Henna zelf is het probleem niet. Dat is een bruinrood plantaardig product, afkomstig van de hennaplant. Om de donkere kleur te versterken (en de droogtijd te verkorten) worden er kleurstoffen aan toegevoegd. Meestal is dat de zwarte kleurstof paraphenyleendiamine (PPD). PPD in henna tatoeage-inkt kan leiden tot ernstige contact-allergische reacties van de huid. Van jeuk en roodheid tot zwellingen en blaasjes, of grote pussende blaren.

Je kunt er zelfs door in het ziekenhuis belanden, zoals Gerard Joling overkwam in 2011.

 

Wat moet je doen als je een allergische reactie op een henna tatoeage krijgt?

Raadpleeg zo snel mogelijk een arts. Wanneer je de ontstane zwellingen niet in een vroegtijdig stadium op de juiste manier laat behandelen, kunnen er infecties optreden. Ook kun je je niet lekker gaan voelen, je lymfeklieren kunnen opzwellen en de littekens kunnen blijvend zijn. Al met al ben je er zes tot twaalf maanden zoet mee. Leuke vakantieherinnering…

 

Waar moet je voortaan goed op letten als je allergisch bent geworden voor PPD?

Het is belangrijk dat je weet waar je allemaal op kan reageren als je eenmaal allergisch bent voor PPD. Wij vroegen de expert van Allergy Certified om meer uitleg hierover.

Krijg je van alle henna tatoeages een allergische reactie?

Nee, van natuurlijke (plantaardige) henna krijg je niet snel een allergische reactie. Natuurlijke henna herken je aan de bruinrode kleur en de droogtijd. Natuurlijke henna moet zo’n twaalf uur op je huid blijven om effect te hebben. Als de henna-artist tegen je zegt dat je de (donkere) pasta al na een uur mag verwijderen, gaat het vrijwel zeker om black henna, met PPD.

 

Ben ik nu voor altijd allergisch voor de PPD uit de henna tatoeage?

Als je eenmaal ergens allergisch voor bent, kom je daar nooit meer vanaf. Lijkt geen probleem: zo’n henna tattoo neem je toch nooit meer! Maar PPD zit (in kleine hoeveelheden) ook in bijvoorbeeld:

  • rubberlaarzen
  • zwarte (fiets)handgrepen
  • de benzineslang bij het tankstation
  • leer, bont en textiel (ook het leer van je auto stuur)
  • schoenpoets
  • zwarte panty’s
  • lakken
  • haarverf
  • drukinkt

Daar heb je voorheen waarschijnlijk weinig van gemerkt. Maar in black henna tatoeages zit meestal 30% PPD: een zware overdosis. Werk je in een kapsalon, drukkerij of garage? Dan is de kans groot dat je zelfs je beroep niet meer kunt uitoefenen.

 

Bestaan er henna tatoeages zonder PPD?

Jazeker, de henna tatoeage zoals die al eeuwen wordt aangebracht. Natuurlijke henna komt van de gedroogde, fijngemalen bladeren van de hennaplant. Dit bruinrode hennapoeder wordt aangelengd met water en daar wordt de tatoeage mee op de huid getekend. Na zo’n twaalf uur is de henna in de huid getrokken. De roodbruine tekening blijft enkele weken zichtbaar.

Soms wordt de henna op een natuurlijke manier donkerder gemaakt, door extracten van de indigoplant toe te voegen. Maar meestal wordt dus PPD gebruikt om er black henna van te maken.

Neem dus maar gewoon een koffiemok of T-shirt mee terug van vakantie. Dat zijn veiligere vakantiesouvenirs dan een black henna tattoo.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *