Onze weg naar een gezonde huid: wat triggerde mijn rosacea-opleving?

Als eigenaar van een skincare-merk wil je dat je huid altijd flawless en stralend is. Hoe verkoop je je producten als je eigen huid onrustig is? Je bent in staat afspraken met klanten of relaties af te bellen als je een pukkel of vlek hebt.

Nu is onze huid ook echt rustiger en mooier dan ooit sinds we Squalan gebruiken. Maar een mooie huid heeft met zo veel meer te maken dan alleen met skincare. Denk aan hormonen, stress, slaap, voeding en weersomstandigheden. Daarnaast zijn er chronische aandoeningen, zoals het contacteczeem waar Monique aan lijdt, waardoor je, eenmaal allergisch voor een skincare- of make-up-ingrediënt, je dat voor de rest van je leven moet vermijden.

Hebben wij altijd een flawless skin?

Een paar jaar geleden stonden we met Squalan op een beurs. Mijn huid was in topconditie. Ik raakte in gesprek met een dame met een gevoelige rosaceahuid, die maar moeilijk kon geloven dat ik ook rosacea had. Ze trok me mee naar een raam om mijn huid in vol daglicht te zien. Pas toen knikte ze instemmend. Ze herkende sporen van de rosacea in mijn gezicht. Bijna was mijn ogenschijnlijke flawless skin die dag een reden om mijn verhaal in twijfel te trekken.

Monique gebruikte een keer een oude make-upkwast vlak voor een afspraak met een nieuw verkooppunt. Ze was nog maar net de deur uit of ze voelde haar wangen warm worden. De resten op de oude kwast veroorzaakte een heftige allergische reactie, met rode vlekken en al. Snel liep ze terug naar huis, haalde de make-up eraf en smeerde haar gezicht dik in met Squalan Pure. Al snel kalmeerde haar vurige huid, al bleven de vlekken nog even zichtbaar. Monique twijfelde. Zou ze de afspraak maar afzeggen? Maar ze besloot toch te gaan. Deze allergische reactie en haar gevoelige huid waren toch juist de reden dat we Squalan zijn begonnen?

Wat zorgde voor mijn recente rosacea-opleving?

De afgelopen 12 weken heb ik ontzettend gezond geleefd. Ik ben weer begonnen met sporten (Crossfit), ik eet gezond en ik voel me super. Toch is mijn huid ineens onrustiger geworden. Hoe kan dat nou? De verkeerde voeding is bij mij vaak een rosacea-trigger, maar ik heb aanstichters als brood en rode wijn links laten liggen en heel clean gegeten.

Hoe kan mijn rosacea dan opspelen? Ik ben op onderzoek uitgegaan en kwam erachter dat het door het sporten komt. Als je excessief sport kan je huid zo rood worden dat het de rosacea triggert. De inspanning verhoogt je hartslag en daarmee ook de bloedstroom. Ik kan dingen nooit normaal doen en zo ook met sporten, ik zie er na het sporten altijd uit als een tomaat. Het tomatenhoofd wordt wel minder, maar de rode wangen kunnen soms dagen aanhouden. Heel fijn als je meerdere keren per week sport.

Het sporten is goed voor me. Ik merk het aan mijn lijf en ook mentaal voel ik me sterker en gezonder. Maar die rode wangen met bultjes heb ik lang niet gezien en echt niet gemist. En nu zijn ze er weer… Als je eenmaal gewend bent aan een rustige huid, word je onzeker van een vlek of pukkeltje, helaas. Gelukkig weet ik dat de extreme roodheid na het sporten afneemt zodra mijn conditie en kracht toenemen. Het komt dus wel weer goed.

Wat is de moraal van het verhaal?

Het kan frustrerend zijn als je weet dat je alles goed doet en je huid is toch onrustig. Als je moe bent of niet lekker in je vel zit kun je verwachten dat je huid moeilijk doet.

Ons lichaam is een prachtig systeem dat beïnvloed wordt door uiteenlopende factoren. Stop niet te snel met dingen waarvan je weet dat ze goed voor je zijn. Eet je bijvoorbeeld gezond maar voel je je moe? Trek niet meteen een zak chips open, maar blijf bij je gezonde eetplan. Waarschijnlijk moet je lichaam even wennen of is het aan het detoxen.

Probeer uit te vogelen wat jouw huid of lichaam beïnvloedt. Houd een tijdje een eetdagboek bij, op papier of in een app (zoals de gratis Eetmeter-app of my fitnesspall). Zo ontdek je sneller wat jouw problemen veroorzaakt. Het is niet altijd mogelijk een duidelijke oorzaak te identificeren. Het zij zo. Wees dan maar gewoon extra lief voor jezelf, dat is altijd een goed idee.

Je kunt ons ook altijd laten meekijken, soms zie je zelf iets over het hoofd. Mail ons dan even: info@squalan.com

 

Lees ook: Rosacea op een natuurlijke manier behandelen

 

squalan leslie

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *