Olie op je gezicht, dat meen je toch niet?

Sinds wij ons Squalan-avontuur zijn gestart zijn veel vrienden ook verliefd geworden op onze producten en trouwe klant geworden. Toch zijn er ook vriendinnen die ondanks onze enthousiaste verhalen huiverig bleven, want… olie op je gezicht?!? Hoe verzin je het?

In coronatijd krijgen we mailtjes en appjes van mensen die Squalan al wel kennen maar het toch nooit aandurfden om het te gebruiken omdat het olie is. Nu ze niet in de winkel hun reguliere producten kunnen kopen, willen ze het toch wel eens proberen.

“Kun je die Squalan Body ook gebruiken als je erg droge handen hebt?” appte een vriendin. “Zeker!” appte ik terug.

Na de eerste fles was ze hooked. Nu gebruikt ze Squalan Pure en Squalan Cleanser. En zij niet alleen; ook haar man en haar puberdochter gebruiken het. Ze vertelde me dat ze de producten heerlijk vindt maar het nooit eerder aandurfde omdat ze dacht dat ze pukkels zou krijgen van olie. Maar nu ziet ze haar huid kalmeren en een mooie, glowy glans krijgen. En ook haar puberdochter krijgt een rustigere huid. Ik vond het een mooie reden om toch nog een keer een blog aan dit onderwerp te wijden.

 

Waarom kozen wij voor olie?

Zes jaar geleden werden we verliefd op squalaanolie. Squalaan was voor ons zo’n ontdekking voor onze huid dat we direct geïnspireerd waren om onze eigen huidverzorgingslijn op te starten. In het proces van productontwikkeling en onderzoek leerden we over de vele voordelen van oliën voor de huid. Dat geldt niet voor alle oliën; er zijn veel oliën die de huid afsluiten (ze zijn comodogeen).

Wij wilden een niet-comodogene olie zoals squalaanolie als basis voor onze huidverzorgingsproducten. En echt een olie, geen crème. We kwamen er namelijk achter dat je wel heel veel extra, voor je huid nutteloze ingrediënten zoals emulgatoren moet toevoegen aan een crème om er een prettige, crèmige substantie van te maken. En een crème blijft minder lang goed dan een olie, dus zouden we ook parabenen of andere conserveringsmiddelen moeten toevoegen. Maar dat wilden wij niet behalve als het echt niet anders zou kunnen, wij houden van puur natuur. Dus werd het olie.

 

In de plantaardige olie squalaan zit alles wat je huid nodig heeft

De meeste plantaardige oliën bevatten niet alleen vetzuren maar ook antioxidanten en andere vitamines. Zij houden de huid soepel en bieden haar bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals zonlicht, luchtvervuiling en bacteriën.

100% natuurlijke oliën zoals squalaanolie heeft geen bewaarstof nodig, want bacteriën en schimmels houden niet van olie.

Oliën zoals squalaan zijn een zegen voor elk huidtype en bieden veel voordelen. Andere oliën hebben een specifiekere werking – zo werkt rozenbottelzaadolie effectief tegen vochtwallen en fijne lijntjes rond de ogen. Moringazaadolie heeft een reinigende werking en zit boordevol gezonde omega-vetten.

Smeer niet zomaar een olie op je huid. Het is wel belangrijk dat je kennis hebt van de werking van een specifieke olie, want niet elke olie is geschikt voor jouw huid.

 

Waar moet je op letten als je een olie gebruikt?

We hadden het al eerder over de comodogene oliën. Dat zijn oliën die de poriën verstoppen en daardoor acne kunnen veroorzaken of verergeren.

Let op de kwaliteit en herkomst van de olie

Iets anders waar je op moet letten als je olie gebruikt is de kwaliteit van de olie. Die kun je helaas niet aflezen van de ingrediëntenlijst. Ook bij squalaanolie zie je verschillen in kwaliteit, meestal veroorzaakt door de manier waarop de olie gewonnen en verwerkt wordt.

Wij werken met squalaanolie uit gecertificeerd duurzaam suikerriet. Maar squalaan zit ook in hoge concentraties in haaien en in olijven. Als producent hoef je de bron van je ingrediënten niet op de verpakking te vermelden, en je hoeft ook niets te zeggen over de kwaliteit. Er kan bijvoorbeeld residu van de plant of de haai achterblijven in de olie. Het enige wat je kunt doen is de producent hiernaar vragen en hopen dat hij eerlijk is.

 

Kies voor zuivere olie

Het derde waar je op moet letten is dat de olie niet (snel) kan oxideren. Wanneer een olie oxideert, reageert ze met zuurstof en vormt het verschillende schadelijke verbindingen. Oxidatie zie je ook als metaal en water met elkaar in aanraking komen: er ontstaat roest. Als bepaalde oliën in aanraking komen met zuurstof of zonlicht gaan ze ook ‘roesten’. Dat is schadelijk voor je huid.

Het is dus belangrijk dat je je flacon goed afsluit, niet in de zon zet en op een koele, donkere plaats bewaart. Wij gebruiken voor Squalan frosted glazen flessen zodat het niet erg is als je fles in het licht staat. Maar zet olie, zowel Squalaan gezichtsolie als de olijfolie in je keuken, liever op een donkere plek zelfs met frosted of donker glas.

 

Lees de ingrediëntenlijst

Laat je niet direct verleiden door de dikgedrukte woorden op een verpakking, maar lees ook de kleine lettertjes. Staat er ‘bevat AMANDELOLIE’ dan betekent dat niet dat de hele fles vol zit met rijke amandelolie. Kijk maar eens naar de ingrediëntenlijst: zie je ineens dat het product 50 ingrediënten bevat en maar 5% amandelolie plus een naar amandel geurend parfum.

Pas ook op met essentiële oliën. Dit zijn niet de 100% pure natuurlijke oliën waar wij het over hebben. Essentiële oliën zijn zeker niet goed om elke dag op je huid te smeren.

Vraag altijd advies aan iemand die er verstand van heeft als je wil weten welke olië(n) geschikt zijn voor jouw huid.

 

2 replies on “Olie op je gezicht, dat meen je toch niet?

    • Squalan

      Hai Kim, essentiële oliën kun je voor velen doelen gebruiken en kunnen heel mooi zijn maar het zijn bekende allergenen en staan op de Europese lijst van irriterende stoffen. Ook de toxicologen en dermatologen van Allergy Certified raden het gebruik van parfum en essentiële oliën af in huidverzorging. We hebben hier een ander blog over geschreven ook:https://squalan.com/etherische-of-essentiele-olie/

      Als je nog meer vragen hebt horen we het graag, je kunt ons ook altijd een mailtje sturen info@squalan.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *