Moringa, is het gezond?

De moringa boom, ook wel de wonderboom genoemd, is onze favoriete boom. Wij hebben al vaker geschreven over de moringaboom en waarom wij moringa-olie gebruiken in de Eye en Squalan Cleanser. Wist je dat je moringapoeder kunt toevoegen aan een smoothie? En dat je moringablad kunt roerbakken als vervanger voor bijvoorbeeld spinazie?

 

Wat is moringa precies?

De moringa boom is een boom waarvan eigenlijk alles gezond is en eetbaar of smeerbaar. De bladeren, de wortels, de schors, de bloemen, de zaden en het fruit. Alles aan de moringa zit boordevol vitamines en mineralen.

De moringaboom kan overal groeien en staat bekend om zijn reinigende werking en om de hoge dosis gezonde stoffen. In Afrika worden de bomen steeds vaker gepland in het kader van wetenschappelijk onderzoek, om de bevolking op een goedkope manier te voorzien van vitamines.

Volgens wetenschappers bevat 100 gram gemalen moringablad:

 • dezelfde hoeveelheid calcium als vier glazen melk
 • evenveel vitamine C als zeven sinaasappels
 • net zoveel kalium als drie bananen
 • drie keer zoveel ijzer als dezelfde hoeveelheid spinazie
 • vier keer zoveel vitamine A als een wortel
 • twee keer zoveel eiwit als melk

(source 1000xafrika.nl)

moringa gezond

In welke vormen is moringa gezond?

In Zuid-Amerika worden alle delen van de boom verwerkt als voeding en gebruikt vanwege de medicinale werking. In Nederland zie je vooral moringathee (van gedroogde bladeren van de moringaboom), moringapoeder (van gemalen bladeren) en moringa-olie (van de zaden van de moringaboom).

Zelf doe ik vaak een schepje moringapoeder door mijn smoothie. De smaak is niet overheersend en vergelijkbaar met spinazie, zonder dat je last hebt van de gekke, stroeve spinaziemond.

Vers moringablad kun je online bestellen en als groente gebruiken. Wokken en klaar is je gezonde, tropische vitaminebommetje.

 

Squalan Moringa Ontbijtje

Je kunt moringapoeder aan veel smoothies toevoegen. Dit is onze favoriet:

 • 1 kopje groente (bijvoorbeeld spinazie, boerenkool of courgette)
 • 1 kopje cup vloeistof (bijvoorbeeld kokoswater, havermelk of amandelmelk)
 • 1 banaan (voor een koele smoothie is het lekker als je de gepelde banaan een nachtje in de vriezer legt en dan bevroren toevoegt aan de smoothie)
 • 2 à 3 dadels
 • 1 eetlepel moringapoeder

Doe alle ingrediënten in een blender en klaar is je supergezonde Squalan Moringa Ontbijtje. Geniet ervan!

Let op als je zwanger bent. Vraag eerst je arts of je veilig moringa mag gebruiken. Het is weliswaar een natuurproduct, maar juist door de hoge concentraties voedingsstoffen kun je tijdens je zwangerschap beter voorzichtig zijn en altijd eerst advies vragen aan een arts.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *