Mooi oud worden met een gezonde huid: wat moet er zeker in je skincare zitten?

Je hebt niet overal invloed op. Ouder worden, bijvoorbeeld: shit happens. De snelheid waarmee en de mate waarin je huid veroudert, is voor een groot deel genetisch bepaald. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen en laten om de veroudering van je huid te vertragen.

Sowieso verschijnt er elke maand wel een nieuw hot product dat je de eeuwige jeugd belooft. Al weten we wel dat schoonheid niet uit een potje komt, toch blijft het een aantrekkelijk idee voor velen. Talloze films en boeken gaan over de queeste naar eeuwige jeugd en schoonheid. Nu is eeuwig wel erg lang, maar hoe houd je je huid langer fris en soepel?

Wat zijn de oorzaken van huidveroudering?

De drie belangrijkste oorzaken van rimpels, fijne lijntjes, een grauwe kleur en huidverslapping zijn:
• de terugloop van collageen, hyaluronzuur en squaleen in de huid,
• de invloed van vrije radicalen en
• uitdroging (gebrek aan hydratatie).

Collageen, hyaluronzuur en squaleen: het zijn de stoffen in ons lichaam die onze huid soepel en veerkrachtig houden. Naarmate we ouder worden nemen de hoeveelheden van deze stoffen in onze huid af.

Kunnen we dat verouderingsproces vertragen? Terugdraaien? Daar krijgen wij bij Squalan vaak vragen over. Laten we eens goed naar deze stoffen kijken.

Wat is collageen?

Collageen is een bindweefselstof die een grote rol speelt bij de stevigheid en elasticiteit van de huid. Je huid vernieuwt zich elke drie weken en als je jong bent wordt er dan nog voldoende collageen aangemaakt om je huid jong, stevig en soepel te houden. Na je 25e neemt de collageenproductie af en begint de huid te verouderen. Er ontstaan rimpels, de huid wordt slapper en factoren van buitenaf krijgen een grotere invloed op de huid.

Hoe stimuleer je de collageenproductie in je huid?

Je kunt collageen als supplement slikken, maar collageen wordt door het hele lichaam gebruikt voor verschillende functies en organen. Voordat het echt bij je huid terechtkomt is het vaak al verbruikt. Het effect hiervan op je huid is daarom klein.

Meer collageen voor structuur en stevigheid van de huid

Collageen wordt ook vaak toegevoegd aan cosmeticaproducten, maar wij zien dat de kwaliteit van het collageen eerder verbetert met vitamines C en A. Een tekort aan vitamine C leidt tot minder collageen én tot een slechtere kwaliteit collageen. Kies dus voor A en C als supplement. Ook de vitamines in oliën in je huidverzorging hebben meer effect dan toegevoegd collageen.

squaleen, hyaluronzuur, collageen

Wat is hyaluronzuur

Hyaluronzuur is een lichaamsstof die tot duizend keer haar eigen gewicht in water kan dragen. Het zit in de huid, in bindweefsel en in je gewrichten en zorgt voor wondgenezing, hydratatie en daarmee volume. Ook hyaluronzuur neemt af naarmate we ouder worden. Daarom gaan we minder soepel bewegen en wordt ook onze huid minder soepel.

Hoe krijg je weer hyaluronzuur in je huid?

Hyaluronzuur wordt veel gebruikt als filler. Het vult de huid op, zodat je tijdelijk meer volume krijgt in je lippen of gezichtlijnen. Ook in skincare wordt het gebruikt. Dat zorgt zeker voor hydratatie maar heeft helaas niet hetzelfde effect als de injecties. Rimpels worden er niet door gevuld en het effect is heel snel weg.

Meer hyaluronzuur voor hydratatie en volume van de huid

Heb je een droge of vochtarme huid? Dan heeft hyaluronzuur in skincare weinig effect. Het heeft namelijk vocht nodig om zich aan te binden. Of het zuur zijn werk kan doen hangt dus af van andere hydraterende ingrediënten die het gebrek aan vocht opheffen.

Je kunt tegenwoordig ook hyaluronzuur als supplement slikken. Diverse onderzoeken laten zien dat dit effect kan hebben. Je moet het wel blijven gebruiken, want zodra je stopt is het effect zo weer weg.

Wat is squaleen?

Als baby worden we geboren met een hoog percentage squaleen in de huid. Squaleen is een soort vet in de huid dat zorgt voor flexibiliteit en hydratatie. Daarom knijpen oude tantes zo graag in spekkige babywangetjes. Hoe meer squaleen je huid bevat, hoe zachter je huid voelt.

Na je dertigste neemt het percentage squaleen in je huid af. Je huid wordt droger en ook de barrièrefunctie wordt minder, waardoor je huid gevoeliger wordt voor invloeden van buitenaf.

Wat is het verschil tussen squaleen en squalaan?

Squaleen is een stof die je zowel in mensen als in dieren en planten terugvindt. Haaienleverolie zit er vol mee, maar squaleen kun je ook uit suikerriet of olijfolie halen. In bruikbare vorm heet deze vetstof squalaan.

Hoe krijg je weer squalaan in je huid?

Het mooie van squalaan is dat je het zich makkelijk laat opnemen door de huid. Je kunt het er dus gewoon opsmeren en de huid zo teruggeven wat er van nature in hoort.

Squalaan is ons lievelingsingrediënt. Niet alleen omdat het huidveroudering tegengaat maar omdat het nog veel meer doet voor je huid. Squalaan herstelt de natuurlijke balans. Een droge huid wordt minder droog, een vette huid minder vet en een mooie huid blijft langer in topconditie.

Meer squalaan voor een mooie, glowy, gezonde huid

Squalaan hydrateert de huid en vermindert rimpels en fijne lijntjes. Daarnaast verbetert het de elasticiteit van de huid en kan ze zichzelf beter en sneller herstellen.
Squalaan is een zeer goede drager: het dringt diep in de huid door en zorgt ervoor dat alle andere ingrediënten ook beter opgenomen worden.

Waarom zijn wij zo verliefd op squalaan?

Squalaan (gewonnen uit suikerriet) is de basis voor al onze producten. Het is een prachtig ingrediënt voor elke huid, niet alleen de rijpere huid.

Squalaan:

• zorgt ervoor dat de huidbarrière intact blijft waardoor je minder vocht verliest
• is een anti-oxidant die je huid beschermt tegen vrije radicalen (de nummer 1 veroorzaker van huidveroudering en huidschade)
• laat andere ingrediënten effectiever hun werk doen, het is een echte teamplayer

Waarom zit er geen hyaluronzuur of collageen in Squalan-producten?

Naast squalaan voegen wij plantaardige oliën toe die omega3, vitamine C, E en A bevatten. We hadden ‘m nog niet genoemd, maar ook Omega-3 is een geweldig product voor je huid en voor de rest van je lichaam. Niet alleen omdat het de veroudering van je cellen tegengaat, maar ook omdat het heel goed werkt bij acne en andere huidaandoeningen. Omega3-vetten versterken het collageen in de huid en zorgt ervoor dat het langzamer afgebroken wordt.

Hyaluronzuur voegen we niet toe, omdat we nog geen Allergy Certified versie gevonden hebben. Het kan irritatie veroorzaken en is daarom niet geschikt voor de gevoelige huid. In Squalan vind je alleen ingrediënten die geschikt zijn voor zelfs de meest gevoelige babyhuid. Daarnaast houdt het het vocht goed vast in de huid maar dat doen andere ingrediënten ook.

Collageen toevoegen vinden we niet zinvol in skincare, vitamines hebben meer effect.
Zelf gebruiken we collageen als voedingssupplement, vooral vanwege de bewezen werking voor bindweefsel, kraakbeen, spieren en botten.

Wil je zelf ervaren hoe Squalan op jouw huid voelt? Bestel hier een proefpakket

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *