Microplastics gevonden in menselijke placenta

We proberen oceanen plasticvrij te maken, maar ons eigen lichaam vraagt ook om een ‘plastic detox’. We hebben er geen idee van hoe veel plastic we binnenkrijgen via consumentenproducten. Het zit overal in, ook in cosmetica en verzorgingsproducten. Minuscuul kleine deeltjes plastic, microplastics, zijn nu zelfs gevonden in placenta – kinderen komen al voor hun geboorte in aanraking met plastic! Wat kun je doen?

 

Microplastics in cosmetica

Welk effect microplastics hebben op een foetus kunnen wetenschappers nog niet benoemen. Het het onderzoek naar de microplastics in placenta, gepubliceerd in Environment International, zet je wel aan het denken. We weten dat microplastics vaak giftige chemicaliën bevatten, zoals bisfenol A (BPA) en ftalaten. Deze staan bekend om hun hormoonverstorende eigenschappen. Artsen en wetenschappers vrezen dan ook dat microplastics schade aan ons lichaam en ons immuunsysteem kunnen toebrengen.

De onderzoeksresultaten zijn een stap in de goede richting qua bewustwording over ingrediënten in huidverzorging en over ons gebruik van plastic. Het komt allemaal in je lichaam terecht en dus ook je ongeboren baby en kinderen hebben last van schadelijke ingrediënten en microplastics. Let jij hier al bewust op?

 

Microbeats in cosmetica zijn toch verboden sinds 2018?

De plastic scrub korrels zijn inderdaad gelukkig uit veel producten gehaald. Maar er is meer dan microbeats, er zijn ook microplastics: minuscule plastic deeltjes die in de verpakking maar ook in producten zelf voorkomen. In sommige gevallen bestaan producten voor meer dan 90% uit plastic deeltjes. Denk aan: oogschaduw, lipstick, foundation, tandpasta, zonnebrandcrème, shampoo, contionioner, anti-aging serums, maar ook schoonmaakmiddelen, wasmiddel, afwasmiddel. Al deze producten kunnen microplastics bevatten. We kijken vaak alleen naar de verpakking als het om plastic gaat, terwijl daar juist ook soorten plastic gebruikt worden die niet reageren met het product. Maar de grote boosdoener is het plastic dat je niet met je blote oog kunt zien.

 

microplastics placenta

Waarom worden er ingrediënten met microplastics gebruikt in huidverzorging?

Ingrediënten met microplastic kunnen er voor zorgen dat make-up waterproof is. Ook kunnen deze ingrediënten de huid een ‘laagje’ geven waardoor het zacht en schoon aanvoelt. Daarnaast kunnen ingrediënten met microplastics de textuur van het product lekker zacht maken waardoor het heerlijk aanvoelt op je huid.

 

Waar komen microplastics nog meer vandaan?

We eten dagelijks voedsel uit plastic verpakkingen, kijk maar naar je broodbeleg, vlees-, vis- en vegaproducten. Denk aan een ons rookvlees met tussen elk plakje een plastic laagje. Margarine, sauzen, borrelhapjes: je weet zelf hoe veel plastic verpakkingsmaterialen er dagelijks door je handen gaan. Het valt soms pas echt op wanneer je je plastic gaat scheiden.

Ook in verf, lijm, plakband en pleisters zit veel plastic. Tel daar de crèmes en andere huidverzorgingsproducten die plastic deeltjes bevatten bij op en je snapt wel hoe groot het risico is dat je plastic microdeeltjes binnenkrijgt.

Het zal nog even duren voordat alle producten microplastics-vrij zijn. Maar bewustwording is de eerste stap, en plastic in de placenta is iets waar velen van ons enorm van zullen schrikken. Gelukkig zijn er alternatieven voor de schadelijke materialen en ingrediënten die nog in veel huidverzorging voorkomen.

Het is ook één van de redenen waarom we de meeste Squalan-producten in glazen flesjes verpakken. Hoe minder plastic om je heen, hoe beter! En kiezen we wel voor plastic zoals bij de Cleanser dan is het plastic dat niet kan reageren met de substantie die erin zit en dus niet in je lichaam terecht komt. Daarnaast bevatten onze producten geen plastic deeltjes en geen ingrediënten met plastic. Wil je er zeker van zijn dat jouw shampoo, crème, afwasmiddel, scrub etc geen microplastic bevat? Check dan de app beat the microbeats, je kunt daar je producten mee scannen. Je kunt ook ook op deze lijst kijken hoe “plastic” ingrediënten in huidverzorging genoemd worden. En stel vooral kritische vragen aan de producenten van jouw lievelingsproducten.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *