Meer bewegen zonder te sporten

Ken je die situaties, dat het opeens lijkt alsof iedereen zwanger is, of dat je opeens overal hetzelfde cijfer ziet? Dit heeft allemaal en neurologische verklaring, maar ik vind het leuk om dit soort dingen als een ‘teken’ te zien. Bij mij lijkt het de afgelopen tijd alsof ik op verschillende manieren gestimuleerd wordt om meer te bewegen buiten mijn sportmomenten om.

Het is mijn eeuwige excuus om de lift te nemen, omdat ik al zoveel sport. Toen een vriend opperde om tijdens mijn werk meer te lopen, dacht ik: echt niet, ik beweeg genoeg, doei! Inmiddels heb ik een Fitbit die mij elk uur een seintje geeft als ik te weinig beweeg. Ook zie ik steeds meer artikelen over een beter milieu, en dus vaker met de fiets naar je werk, of de trap nemen in plaats van de lift. Om niet stug in de weerstand te blijven, ben ik erover na gaan denken. Ik stelde mijzelf de vraag: waarom zou ik meer gaan bewegen?

Wanneer ik niet kan sporten door een drukke werkdag of andere activiteiten, blijkt het dat ik heel erg weinig beweeg. Daar stond ik nooit zo bij stil, maar dankzij mijn Fitbit kan ik er niet langer omheen. Op een dag dat ik niet sport kom ik nauwelijks aan de 4000 stappen. Dit terwijl 10.000 stappen wordt geadviseerd. Als ik er nu eens een gewoonte van maak om vaker een wandeling te maken, de fiets te pakken of de trap te nemen? Betekent dit dat ik dan wel aan voldoende beweging toe kom?

 

Onderzoek

De universiteit van Harvard heeft een onderzoek gedaan naar de conditie en vitaliteit van kamermeisjes in een hotel. De kamermeisjes waren vaak moe en hadden geen puf meer om na het werk ook nog eens te gaan sporten. Bij het onderzoek werd een deel van de kamermeisjes verteld dat het werk wat zij doen ook een vorm van actief bewegen is, het andere deel van de kamermeisjes werd niets verteld. Uiteindelijk bleek dat de kamermeisjes die hun werk als een vorm van actief bewegen zagen meer waren afgevallen en een lagere bloeddruk hadden dan de kamermeisjes aan wie dit niet verteld was. Bizar hoe je hersenen werken toch? Wat ik je hieruit wil meegeven, is dat elke vorm van actief bewegen bijdraagt aan een gezondere versie van jezelf.

 

De fiets

Negen maanden geleden ben ik verhuisd en dichterbij mijn werk gaan wonen. Zo dichtbij dat het ongeveer 7,5 kilometer fietsen is. Ik ben geen doorgewinterde fietsfanaat en vind 7,5 kilometer nog best ver. Gewenning misschien? Mijn voornemen was dan ook om naar mijn werk te fietsen. Ik moest alleen nog even de route uitstippelen, het moest boven de 5 graden zijn en niet regenen, oow ja… en ik moest een fietspomp kopen. Genoeg smoesjes om mijn plan daadwerkelijk te gaan fietsen voor mij uit te schuiven. Inmiddels is het zo ver. Het is vaak genoeg boven de 5 graden, ik heb een fietspomp en ken ik de route naar mijn werk. Mijn uitdaging om in november in ieder geval twee keer naar mijn werk te fietsen heb ik gehaald! Ik ben een voorstander van kleine haalbare doelen, zoals genoemd in dit artikel. Voorlopig probeer ik in ieder geval één keer per week naar mijn werk te fietsen.

Hoe ga jij naar je werk? Zou dit met de fiets kunnen? Of misschien zelfs lopend? Als ov-reiziger kun je er ook voor kiezen om een bus- of tramhalte eerder uit te stappen, en zo wat extra stappen te zetten.

 

Lopen

Doordeweeks werk ik als omgevingsmanager, dit betekent veel zittend werk. Het gebouw waar ik werk is best groot. Wanneer ik naar de wc moet, dan loop ik naar de andere kant van het gebouw, tenzij ik echt heel nodig moet! Zo probeer ik toch wat meer richting die 10.000 stappen per dag te komen. Oh, en koffie haal ik bij Coffeecompany aan de andere kant van het centrum. Dan haal ik gelijk een frisse neus. Dit bevalt tot nu toch erg goed, kleine en behapbare stappen.

 

De trap

Thuis heb ik geen keus, en moet ik met de trap. Op vrijdag werk ik op kantoor met een trap, maar neem altijd de lift. Mijn voornemen om één dag per week de trap in plaats van de lift te nemen. Wederom een mooie kleine stap om mee te beginnen.

Het zou fijn zijn als ik dit niet alleen zou doen, dus doe je mee? Ga je ook vaker met de trap? De fiets? Hoe klein begin jij?

Tot slot, heb je tips voor mij om op een makkelijke manier bewegen te implementeren in mijn dagelijks leven? Ik hoor het graag!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *