Leven met de seizoenen: dag zomer, hallo herfst!

Ben jij altijd klaar voor de herfst op 23 september, of hoop je elk jaar op een lange nazomer? De zomer is heerlijk – lekker naar buiten, met vrienden zijn… ik geniet er echt van. Maar als de herfst nadert voel ik de behoefte om naar binnen te gaan. Wegkruipen op de bank, nestelen, alles gezellig maken thuis en taarten bakken. Met mijn zoontje tover ik onze zomertafel om in een herfsttafel; we zoeken kastanjes, drogen bladeren en stallen ze uit met een pompoen. Ik ben zelf een herfstkind, misschien heeft het daar iets mee te maken?

Leef jij met de seizoenen? Merk je iets als er een nieuw seizoen aantreedt? De één is er wat gevoeliger voor dan de ander, maar er zijn genoeg redenen om ‘in sync’ met de seizoenen te leven.

Leven met de seizoenen is gezonder

Ik lees de laatste tijd steeds meer voedingsgoeroes die zeggen dat het voor je lichaam goed is om te eten naar de seizoenen. In de zomer meer koude gerechten en salades, en in de herfst warmer eten en meer kruiden zoals kaneel.

Tegenwoordig kun je het hele jaar door aardbeien en asperges eten maar toch zijn ze echt het lekkerst als je ze eet in het seizoen waarin ze groeien. Of je nu vegan bent, paleo, intermittent fasting of keto aanhangt, seizoensgebonden, lokaal en biologisch eten past in elk dieet.

Moeder Aarde geeft precies aan wat je nodig hebt. Wintergroenten, zoals boerenkool of bloemkool, zitten boordevol vitamine D. En laten we nou net in de winter vaak een tekort hebben aan vitamine D.

Lokaal verbouwd eten hoeft minder ver te reizen (beter voor het milieu) en is dus verser. Producten hoeven dan ook niet bewerkt te worden met schadelijke stoffen om ze langer houdbaar te houden.

 

Het scheelt in je portemonnee

Groente en fruit van het seizoen is goedkoper. Je kunt zelf bij een lokale boer je producten kopen en soms zelfs plukken. In september worden appels en peren geoogst. Veel boomgaarden organiseren plukdagen waar je voor een paar euro manden vol peren en appels kunt plukken. Ik ga zelf dit weekend naar Plukmarkt de Olmenhorst en ik heb al een heerlijk recept om met de appels te maken.

 

Het is beter voor de wereld

Ook voor het milieu is het beter om seizoensgebonden te eten. Het transport van groente en fruit uit verre landen is een aanslag op het milieu. Maar ook dichter bij huis kost het veel energie om producten buiten het seizoen om te kweken.

 

 

De afwisseling is goed voor je

Mensen zijn gewoontedieren. We zijn snel ergens aan gewend en doen het dan altijd zo. Dat geldt ook voor de gerechten die we maken. Het hele jaar door elke ochtend aardbeien in je kwark… waarom? Als je rekening houdt met de seizoenen moet je elke paar maanden variëren in je gerechten, en nieuwe gerechten uitproberen. Voor sommigen te veel moeite, maar ik hou ervan en het is goed voor je lichaam.

Aandacht voor je lijf en je huid

Je lichaam houdt van afwisseling en heeft in de winter een andere voedingsbehoefte dan in de zomer. Dat geldt ook voor je huid. De huidverzorgingsproducten van Squalan passen zich aan aan je huid, waardoor ze goed zijn voor elk seizoen.

Toch merk je vaak dat je lippen en je gezicht wat droger zijn nu het al wat kouder wordt. De verwarming springt soms al aan en je gebruinde zomerhuidje verandert in een droger herfstvelletje. Gebruik af en toe de Cleanser als masker op je gezicht, dat geeft net die extra voeding die je huid nu nodig heeft om te acclimatiseren. Nog een tip, om droge lippen te voorkomen: steek altijd Pure Lip in je zak als je naar buiten gaat. Je kunt het ook op droge plekjes smeren. We helpen je de koude maanden wel door!

 

Wat eet je in de herfst? Keuze genoeg!

Herfstfruit en -groenten die de komende weken volop verkrijgbaar zijn (let op het etiket waar ze vandaan komen en kies voor de minste reiskilometers):

GROENTEN
aardappelen
andijvie
aubergine
bloemkool
boerenkool
bospeen
broccoli
Chinese kool
komkommer
kropsla
paprika
pompoen
prei
rode biet
rode kool
snijbonen
spinazie
spitskool
spruitjes
tomaten
ui
veldsla
venkel
winterpeen
witlof
witte kool
ijsbergsla

FRUIT
appel
peer
perzik
pompelmoes
nectarine
druif
kiwi
mandarijn

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *