Lentezon! Is je huid er klaar voor?

Wat ziet de wereld er toch mooier uit als de zon schijnt. Het doet wonderen voor mijn humeur, ondanks alles wat er gaande is in de wereld.

Toch moeten we voorzichtig zijn in de zon, zeker als je huid nog niet gewend is aan die stralen. Wat zijn de gevaren van zonnestralen? Hoe kun je jezelf zo goed mogelijk beschermen en toch een lekker kleurtje krijgen?

Wat doen de UV-stralen van de zon?

De zon straalt ultraviolet (UV) licht onze kant op. 95% daarvan bestaat uit UVA-stralen. UV-A veroorzaakt huidveroudering, UV-B stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding. Van beide kun je huidkanker krijgen.

UVB-stralen zijn krachtiger en hebben daardoor ook sneller effect op de huid: je krijgt er een lekker kleurtje van. Of erger; zonder de juiste bescherming kun je binnen tien minuten verbranden. Het verschil tussen UVA- en UVB-stralen kun je onthouden met dit ezelsbruggetje: A staat voor Aging (veroudering), B staat voor Burn (verbranden).

Welke zonnebrandfactor (SPF) heb ik nodig?

Om jezelf te beschermen tegen verbranding en huidveroudering kies je een zonneproduct met een hoge SPF (Sun Protection Factor). Hoe hoger de factor, hoe beter je bent beschermd. Kies een product dat je huid beschermt tegen zowel UVB- als tegen UVA-stralen. Op de verpakking staat dan meestal iets al: ‘breed spectrum’ of ‘broad spectrum’. En wees niet zuinig met je zonnebrandcrème, smeer rijkelijk op.

In de zon adviseert KWF factor 15 voor de meeste huidtypes en factor 30 voor de extreem lichte huid en voor kinderen. Mensen die van nature een getinte huid hebben verbranden minder snel, omdat hun huid van nature meer melanine bevat. Toch vraagt ook de donkere huid om bescherming en verzorging. KWF adviseert ook voor de getinte huid factor 15.

Pukkeltjes, jeuk, uitslag: ben ik allergisch voor de zon?

De meest voorkomende zonneallergie is secundaire zonneallergie. Die wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld het gebruik van medicijnen en antibiotica, chemische middelen of door de producten die je op je huid smeert. In veel zonneproducten zitten allergenen, waar je misschien niet tegen kunt. Je huid reageert dus niet op de zon, maar op het beschermingsproduct.

Wij zijn dan ook supertrots op onze Squalan Sun 15 en Squalan Sun 30: een lichte zonnecrème/dagcrème zonder chemicaliën voor de zonnige lentedag (Sun 15), en een zware beschermer voor de hoogzomer ‘bakdagen’ (Sun 30).

Of nu primair of secundair allergisch reageert op de UV-stralen, zonneallergie behandel je het best door uit de zon te blijven, je huid te koelen met icepacks en een verkoelende zalf of olie te smeren. Wij gebruiken zelf graag de Moisturizer, die we in de zomer vaak in de koelkast hebben staan.

 

Huidverzorging in de zomer: eerst je spf en dan je dagcrème, of andersom?

In welke volgorde kun je je crèmes en oliën het beste aanbrengen? Gebruik je een zonnecrème met natuurlijke filters (minerale filters zoals in de Sun15 en Sun30), dan kun je deze over je dagcrème aanbrengen. Gebruik je een zonnecrème met chemische filters dan moet je die direct op de huid aanbrengen en daarna je dagcrème of verzorgende olie aanbrengen.

Squalan Sun15 is heel geschikt als dagcrème op zonnige dagen, je hebt dan eigenlijk geen andere verzorging nodig. Sun30 is een zonfilter die  je aanbrengt over je huidverzorging (bijvoorbeeld de Pure of Moisturizer).

Feit of fabel: wat weet jij over zonnestralen?

Achter glas kun je niet verbranden

Klopt, UVB-stralen gaan niet door glas. UVA grotendeels wel… je bent achter glas dus niet beschermd tegen huidveroudering en huidkanker. Smeer jezelf op zomerse dagen dus altijd goed in, ook als je niet de hele dag buiten bent maar in de auto of achter het raam in de volle zon zit.

 

Als het bewolkt is kun je niet verbranden

Fabel. Veel UVB-straling wordt gefilterd door de bewolking, maar als je maar lang genoeg onbeschermd buiten bent kun je toch verbranden. UVA komt makkelijker door bewolking heen, dus sowieso loop je kans op huidschade.

 

In de schaduw kun je niet verbranden

Fabel. Ook in de schaduw kun je huidschade oplopen – zonnestralen (UVA en UVB) kaatsen via oppervlakken op je huid. De straling is wel minder heftig, dus de schaduw is een goed alternatief, maar blijf smeren, al hoeft het dan geen factor 30 te zijn.

 

Als ik een waterproof zonnebrand gebruik, hoef ik maar 1 x per dag te smeren

Fabel. Voor elke zonnebrandcrème, ongeacht de SPF of ‘waterproof’-belofte, geldt dat je jezelf MINIMAAL elke twee uur opnieuw moet insmeren. Zonnebrand die ‘bescherming voor de hele dag’ belooft, liegt. Dat kan niet, zelfs met een hoge beschermingsfactor moet je elke twee uur bijsmeren.

 

Au! Toch verbrand…

Verbranden door de zon kan veel pijn doen en je kunt je er echt ziek van voelen. Hydrateer de huid goed met Squalan Moisturizer of Body Oil en drink veel water. Het is belangrijk dat je niet in de zon gaat met je verbrande huid, ook niet met een hoge factor. Moet je toch naar buiten, bedek dan de verbrande huid met kleding.

De beste tip die we kunnen geven is natuurlijk: blijf gewoon helemaal uit de zon. Of zoek tussen 12 en 16 uur de schaduw op, of trek iets aan. Houd kinderen sowieso zo veel mogelijk uit de zon. Kinderen die verbranden en aan te veel zon blootgesteld worden, hebben later een veel grotere kans op melanomen en andere soorten huidkanker.

Blijf genieten van de zon en deze zonnige dagen, maar doe het verstandig.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *