Last van een droge huid? Pak haar van binnen en van buiten aan met vet en vocht

Voelt jouw huid ook zo droog en trekkerig? Voelen je wangen als schuurpapier? Nu de kou echt is begonnen, hebben steeds meer mensen last van een droge huid. Droge lippen, trekkerige huid, rode droge plekken, schilfertjes. Het voelt niet fijn en het kan zelfs pijn doen.

Waarom is je huid droger als het koud is?

Je huid wordt in de winter op twee manieren belast: buiten door de kou en binnen door de lagere luchtvochtigheid vanwege de verwarming.

Je huid is een prachtig systeem. Ze reageert meteen op hitte, kou, droogte en vochtigheid, om je lichaam te beschermen. Onder invloed van de zon maakt ze melanine aan, waardoor ze niet alleen bruiner maar ook dikker wordt. Daarmee wordt tot 50% van de schadelijke UV-straling geblokkeerd.

Zodra de temperatuur daalt en daarmee vaak ook de luchtvochtigheid, vermindert de talgproductie. Talg houdt de huid soepel en vet, en beschermt haar tegen bacteriën en irriterende stoffen, uitdroging en vochtverlies.

Als het buiten kouder wordt en binnen staat de verwarming aan, én er is weinig vocht in de lucht, wordt de huid minder geprikkeld talg aan te maken. De huid heeft het moeilijk met de temperatuurschommelingen. Dat kan (tijdelijk) leiden tot een droge, schilferige huid.

 

Vet en vocht zijn belangrijk voor je huid. Hoe geef je haar wat ze nodig heeft?

 behandel je de droge winterhuid van buitenaf:

  1. Gebruik een zachte reiniger. Let op met schuimende reinigers want het ingrediënt dat voor schuim zorgt droogt de huid juist uit. Ook geurende producten kun je beter laten staan want ook parfum droogt je huid uit.
  2. Niet scrubben, ook niet als je schilfertjes hebt. In de winter is je huid dunner. De korreltjes kunnen je huid juist beschadigen en gevoeliger maken.
  3. Vervang crèmes op waterbasis voor verzorgingsproducten op oliebasis.
  4. Een vetter product is voor veel huidjes een fijn extraatje in de winter. Kies bijvoorbeeld voor Squalan Rich of Squalan Gold.
  5. Smeer meer! Luister naar je huid, en verwen haar extra met een laagje voordat je naar buiten gaat of als je uit de kou komt.


Wat kun je doen om je huid van binnenuit goed te verzorgen?

Een droge, jeukende en/of schilferige huid kan wijzen op een vetzuren tekort in je lichaam of een vocht te kort. Hoe eet je je huid gezond?

Zo bescherm je je droge winterhuid van binnenuit met gezonde vetten:

  • Kies verzadigde vetten. Deze vetten geven stevigheid aan je huidcellen. Je vindt ze onder andere in roomboter en kokosolie.
  • Vul aan met onverzadigde vetzuren omega 3, 7 en 9:
    • Omega 3: zit in wildgevangen vis en lijnzaad. Je inname aanvullen met een omega 3-supplement (vis- of algenolie, niet in capsules) is zeker geen overbodige luxe. Omega 3 werkt ontstekingsremmend, dus het is zeker een goede aanvulling als je last hebt van acne en eczeem. Een tekort aan vetzuren heeft niet alleen invloed op je huid maar ook op je immuunsysteem en je hersenen. Zelf zijn we enorm fan van deze omega 3 olie.
    • Omega 7: helpt met het vochtig houden van je huid en je slijmvliezen. Een tekort kan naast een droge huid ook droge ogen en een droge vagina veroorzaken. Ons lichaam kan omega 7 zelf maken maar zodra we in de overgang komen neemt de productie van omega 7 enorm af. Macadamianoten bevatten omega 7.
    • Omega 9: dit vetzuur reguleert ontstekingen en is belangrijk bij de aanmaak van talg in de huid. Omega 9 vind je in olijfolie en avocado-olie.

 

Zo help je een vochtarme huid van binnenuit:

Een droge huid kan ontstaan door een vettekort maar ook door een vochttekort.

  • Drink voldoende water, kruiden of gemberthee, en eet verse groenten en fruit. Ook die bevatten veel vocht, plus de voedingsstoffen die ervoor zorgen dat je lichaam het vocht beter vasthoudt.
  • Wees matig met alcohol en koffie.Tip: zet een glas water naast elk glas wijn of elke kop koffie die je drinkt.
  • Kies vitaminen en mineralen die je huid helpen om vocht vast te houden:
    • Vitamine A: antioxidant, beschermt je lichaam en huid tegen schadelijke stoffen. Belangrijk voor celvernieuwing en talgproductie. Vitamine A zit vooral in lever (orgaanvlees) daarom kiezen veel mensen voor de supplementvorm.
    • Vitamine C: antioxidant, ondersteunt de vorming van collageen en speelt een rol bij het vasthouden van vocht in de huid. Als je veel groente en fruit (denk aan 5 ons groente en 2 ons fruit) eet is de kans groot dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt.
    • Zink: een mineraal voor de huidconditie. Cashewnoten, oesters en pecannoten bevatten zink.
    • Collageen: onze huid maakt naarmate we ouder worden zelf steeds minder collageen aan. Slik een collageensupplement om je huid soepel en elastisch te houden. Het probleem met collageen innemen specifiek voor huidverbetering is dat collageen voor zoveel processen in het lichaam gebruikt wordt, dat een pilletje of schepje collageen meestal niet (meteen) bij je huid belandt.
      Je kunt dus beter zowel collageen innemen als de collageenaanmaak van je lichaam stimuleren. In dierlijk collageen zitten de aminozuren die je nodig hebt om je eigen collageenaanmaak te stimuleren. Bottenbouillon is een goede (helaas niet-vegan) manier om collageen binnen te krijgen.
      Helaas bestaat er geen plantaardig collageen, planten maken geen collageen. Wel zijn er vegan-friendly producten met vitamines die je eigen collageenaanmaak ondersteunen.

Je kunt je huid het beste van twee kanten de winter door helpen, met hulptroepen voor de binnenkant en de buitenkant.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *