Kun je allergisch zijn voor geuren

Al zolang ik mijn lieve vriendin en compagnon Monique ken reageert zij heftig op geur. Zo stonden we ooit op een beurs, waar zij klaagde over sigarettenrooklucht. Iedereen om haar heen verklaarde haar voor gek, wij roken niets! Maar toen ik een rondje over de beurs ging lopen ontdekte ik in de hal naast ons: de rookruimte.

Monique ruikt alles. Ze kan ook echt misselijk worden van bepaalde geuren en soms krijgt ze zelfs jeuk aan haar gezicht en een verstopte neus. Door veel mensen wordt dit afgedaan als ‘aanstelleritis’, maar allergie voor geuren komt steeds vaker voor. Het heet MCS (Multiple Chemical Sensitivity) en kan leiden tot misselijkheid, huidproblemen en astma.

 

Wat is MCS?

MCS is een vrij onbekende aandoening die ervoor zorgt dat mensen, vooral vrouwen, overgevoelig zijn voor alledaagse geuren zoals rook, parfum, verflucht, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen. Tussen de 12 en 16 procent van alle mensen in geïndustrialiseerde landen lijdt aan een vorm van ‘verhoogde gevoeligheid’ voor moderne chemische stoffen.

Symptomen van MCS zijn misselijkheid, verwarring, cognitieve stoornissen, astma-achtige symptomen, neusontsteking, slaapproblemen, vermoeidheid, huidproblemen, angst en depressie.

Onderzoek naar een nauw verbonden aandoening, ME (chronisch vermoeiheidssyndroom) toont aan dat de scheve verhouding tussen mannen en vrouwen waarschijnlijk te maken heeft met hormonen. Bij vrouwen zie je ineens een enorme toename van de aandoening in de pubertijd en tijdens de zwangerschap.

 

Over je nek gaan van een geur

Sommige mensen lijden zo onder MCS dat ze in isolatie gaan omdat ze al misselijk en ziek worden van elke persoon met parfum die langsloopt. In Amerika woont zelfs een groep mensen compleet teruggetrokken in een geurvrije community.

Je kunt MCS niet in je bloed terugvinden – je kunt er dus ook maar moeilijk op getest worden. Het blijft een ‘vage’ ziekte die maar moeilijk erkend wordt. Als je zwanger geweest bent kun je je wellicht voorstellen wat het inhoudt. Veel zwangere vrouwen kunnen tijdens hun zwangerschap slecht tegen geuren; de geur van hun eigen lievelingsparfum kan ze al over hun nek doen gaan.

 

Overdosis aan geuren

Milieuziekte MCS vertelt ons in ieder geval dat het met het gebruik van chemicaliën en geuren in onze ‘welvarende’ wereld te ver gegaan is. MCS is een typische milieuziekte die alleen in geïndustrialiseerde landen voorkomt. Mensen die aan MCS lijden hebben misschien een extra zintuig dat waarschuwt voor het teveel aan geuren om ons heen. We schreven al eens een blog over hoe schadelijk geuren als wierook en luchtverfrisser kunnen zijn voor je longen.

Door alle geuren om ons heen ruiken we steeds slechter. Je went aan een geur en gaat er steeds meer van gebruiken. Ik was altijd dol op geurende potjes en crèmes en wierookjes, tot ik zwanger werd. Van het ene op het andere moment verdroeg ik al die geuren niet meer. Sindsdien ben ik zuiniger met geuren en parfums. De geuren die ik toesta in mijn omgeving zijn zo puur natuur mogelijk. Probeer het ook eens – ga een week op ‘geurdieet’ en ruik daarna weer eens aan verse tijm of een lavendelplant. Heerlijk!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *