Is de huid een orgaan?

Je lichaam zit vol organen. Ze zorgen ervoor dat je lichaam goed functioneert. Dat is ook de definitie van een orgaan: een geheel van weefsel in een organisme dat één of meerdere functies heeft om het organisme goed te laten functioneren. We denken dan al snel aan het hart, de lever en de hersenen, maar hoe zit het met je huid? Is dat ook een orgaan?

 

Je huid, is dat eigenlijk een orgaan?

Ja, de huid is zeker een orgaan. Ze heeft een aantal belangrijke taken:

ze beschermt je tegen bacteriën, schimmels en virussen
ze beschermt je tegen UV-straling en milieuschade van buitenaf
ze bevat zenuwuiteindes die in contact staan met je hersenen, waardoor je zintuigen werken en je warmte, kou en aanrakingen ervaart
ze zorgt voor warmteregulatie (zweten of kippenvel)
ze is een opslag voor energie (vetopslag)
ze maakt vitamine D aan met behulp van zonlicht

 

Waarom is de huid je grootste orgaan

Bij een volwassen persoon neemt de huid ongeveer 1,5 tot 2vierkante meter in beslag. Wist je dat je ongeveer 15 kilo huid meezeult? Dit maakt de huid je grootste orgaan en zwaarste orgaan.

 

Waarom is goed insmeren van je grootste orgaan, de huid, belangrijk?

De huid werkt hard om bacteriën en virussen buiten te houden. Ze is geen spons, er kan weinig binnendringen, ook water niet. Als dat wel zou kunnen zouden we verdrinken als we in bad zaten.

Toch is de huid wel doorlaatbaar voor bepaalde stoffen en komt 60% van wat je op de huid aanbrengt in je lichaam terecht.

De hoornlaag, de buitenste beschermlaag die vooral bestaat uit dode huidcellen, bevat nauwelijks water. Er zitten vooral vetachtige stoffen in. Daarom dringen stoffen die in vetoplosbaar zijn beter in de huid door dan stoffen die alleen in water oplossen.

Pas daarom op met crèmes op waterbasis. Daar zijn cosmetische stoffen aan toegevoegd die je huid week maken, zodat de crème toch de huid kan indringen.

Het is om 2 redenen belangrijk dat je je huid goed insmeert:

Hoe gezonder je huid, hoe beter ze haar taken kan uitvoeren. Een kapotte huid (door bijvoorbeeld wondjes of eczeem) is makkelijker binnen te dringen
De huid laat bepaalde stoffen wel binnen. Denk bijvoorbeeld aan medicijnen (hormonencrèmes, morfinepleisters). Je kunt je huid helpen om haar taak als poortwachter makkelijker te maken door je huid in te smeren met gezopnde, natuurlijke producten. Vermijd weekmakers en andere ingrediënten die je huid en je lichaam kunnen schaden en zwakker maken.

Zoek je een natuurlijk product dat goed is voor je huid? Een 100% plantaardige huidolie die de huid verzorgt en ondersteunt? Kijk eens naar Squalan Body (voor je hele lichaam) of naar Squalan Pure (voor je gezicht). Daar wordt je huid weer blij van.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *