Is acne besmettelijk?

En plop, daar is er weer één. Een stomme puist, midden op je kin. Hoe kan dat toch? Je houdt je huid altijd keurig schoon! Hoe kun je dan toch steeds acne krijgen? Is het misschien besmettelijk? Moet ik contact met andere mensen vermijden?

 

Hoe ontstaat acne?

Acne ontstaat als talgkliertjes in de huid ontsteken. Talg is huidvet. Je lichaam maakt het zelf aan om je huid soepel te houden en te beschermen tegen uitdroging en schade van buitenaf. Talgkliertjes zitten overal in de huid, dus de ontstekingen kunnen overal de kop opsteken, al zijn het meestal de talgkliertjes in je gezicht van waaruit mee-eters, pukkels of puistjes ontstaan.

 

Is acne besmettelijk?

Nee, acne is geen infectieziekte. Je kunt het niet van iemand krijgen of aan iemand overdragen. Bij iedereen zitten er bacteriën in de talgklieren die acne kunnen veroorzaken. Deze bacteriën kun je niet overdragen op andere mensen. Acne is dus niet besmettelijk. Zelfs van de gele of witte pus in de kop van een flinke puist kun je geen acne krijgen.

 

Is acne erfelijk?

Erfelijkheid speelt zeker een rol bij acne. Als jouw ouders last hadden van jeugdpuistjes, is de kans groot dat jij er ook last van krijgt. Verder spelen hormonen een grote rol. Die slaan in je puberteit en tijdens de menstruatie of een zwangerschap enigszins op hol – daar kun je weinig aan doen.

 

Hoe kan ik acne het beste behandelen?

Acne kun je het beste behandelen door er in ieder geval zo min mogelijk aan te zitten. Hoe verleidelijk het ook is, knijp geen puistjes uit. Je vingers zitten vol bacteriën; als je daar de hele dag mee in je gezicht zit, creëer je alleen maar nieuwe ontstekingshaarden.

En we hebben nog een paar tips voor je om acne te voorkomen of te verminderen:

  • Eet gezond (veel groenten en fruit, weinig suiker, zuivel en koolhydraten (snacks))
  • Drink elke dag minimaal 1,5 liter water of thee, vermijd frisdrank
  • Rook niet, vermijd alcohol
  • Verzorg je huid goed (gebruik geen zeep of andere agressieve middelen)
  • Gebruik altijd een schone handdoek
  • Ga lekker sporten of stevig wandelen (goed voor de bloedsomloop)
  • Douche met lauw water

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *