Hoe voorkom je huidallergie en contacteczeem bij kinderen?

Huidallergie, ook wel contacteczeem of contactdermatitis genoemd, werd vroeger een ‘ouwevrouwenziekte’ genoemd. Helaas is het dat niet meer. Steeds meer kinderen krijgen al op jonge leeftijd last van allergische reacties op de huid, zelfs kinderen zo jong als drie jaar. Hoe kan dat? En hoe voorkom je dat jouw kind deze chronische aandoening oploopt?

Als je eenmaal een huidallergie hebt, kom je er nooit meer vanaf. Van aandoeningen als hooikoorts weten we dat je er nog ‘overheen kan groeien’, maar bij een huidallergie blijf je de rest van je leven gevoelig voor bepaalde stoffen. Terwijl een huidallergie in de meeste gevallen goed te voorkomen is. Als ouders meer kennis hebben van allergenen (stoffen die een allergische reactie kunnen veroorzaken) en weten hoe ze die kunnen vermijden, zou het aantal jonge kinderen met een huidallergie drastisch verminderen.


Hoe kan het dat steeds meer kinderen last krijgen van een huidallergie?

Als ouder wil je goed voor je kind zorgen. Die tere, zachte huid krijgt veel aandacht. Afdrogen met een zachte handdoek, goed insmeren met een heerlijk ruikende crème… en daar gaat het vaak mis. Al is de ene verpakking nog schattiger dan de andere en ruiken de meeste producten heerlijk: het zijn wolven in schaapskleren. Een heerlijke geur duidt meestal op parfum: een allergeen. Als ergens parfum in zit, zitten er vaak ook andere allergenen in. En elke keer als je kind in aanraking komt met allergenen, neemt de kans toe dat het een huidallergie ontwikkelt.

Marketingcampagnes van grote skincare-merken doen ons geloven dat mannen, vrouwen en kinderen allemaal hun eigen huidverzorgingslijn nodig hebben, met allerlei toegevoegde ingrediënten. Het zijn verkooppraatjes: er zijn genoeg natuurlijke producten, zonder allergenen, die de huid helpen herstellen of gezond te blijven, ongeacht of je jong of oud bent, man of vrouw. Net zoals groente en fruit voor iedereen gezond zijn.

Welke producten kun je dan wél veilig gebruiken?

Je wil het beste voor je kind, maar als het op huidverzorging aankomt zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Ook als je kiest voor producten waarbij op de verpakking kreten staan als ‘ongeparfumeerd’ of ‘natuurlijk’ of ‘vrij van parabenen’, betekent dat nog niet dat het product goed is voor de kinderhuid. Ook in de natuur komen allergenen voor. Neem boommosextract: het is een natuurlijk product dat vaak in parfums wordt gebruikt, maar het kan wel een allergische reactie veroorzaken. Kies voor producten die gecertificeerd zijn door een certificeringsinstantie zoals Allergy Certified. Dan weet je dat de ingrediënten zijn goedgekeurd door toxicologen en niet op de lijst van bekende allergenen voorkomt.

 

Hoe voorkom je dat je kind een huidallergie ontwikkelt?

We komen steeds vaker én steeds vroeger in ons leven in aanraking met allergenen. “De vraag is niet meer óf je een huidallergie ontwikkelt, maar wanneer,” aldus prof. dr. Rustemeyer met wie wij in contact kwamen via Allergy Certified. Hij vindt dat er veel te veel allergenen in babyproducten zitten. Als kinderen eenmaal gevoelig zijn voor bepaalde allergenen, gaat dat nooit meer over.

 

De gevoelige babyhuid: fabels en feiten

Babyproducten: de keuze is enorm. Er zijn producten voor het haar, het bad, het lijfje en de billen, die helpen tegen luieruitslag, eczeem, droge huid, berg, hoofdschilfers en noem maar op. Zulke producten zijn nergens voor nodig. Ze bevatten vaak ingrediënten die de klachten alleen maar verergeren of juist de oorzaak zijn van alle ellende. De babyhuid is nog zo dun en kwetsbaar. Stoffen dringen sneller en dieper door in de huid waardoor een heftige reactie op stoffen kan ontstaan. Het is echt beter om dit soort producten te vermijden. Bovendien, waarom zou je geparfumeerde producten gebruiken voor je baby? Baby’s ruiken van zichzelf al zo lekker!

Ander fabeltje: baby’s moeten elke dag in bad. Doe dat liever niet, het droogt de huid enorm uit. Het is beter voor de huid om haar te wassen met een washandje.

Het beste advies voor je baby: gebruik zo weinig mogelijk huidverzorgingsproducten. Gebruik hooguit water, zeep (echte, geen zogenaamde wastabletten) en een natuurlijke olie. Ouders denken vaak dat ze hun baby elke dag in bad moeten doen en ze een mini spa-behandeling moeten geven, met badoliën en bodylotions. Maar dit vergroot de kans op allergieën en eczeem enorm. Ook is het nog helemaal niet nodig om de haren van een baby te wassen.

Oudere kinderen kunnen uiteraard wel elke dag douchen en vaker hun haar wassen. Maar ook hier geldt dat het belangrijk is om naar de ingrediënten van de huidproducten te kijken. Eigenlijk blijft water, zeep, een olie en een shampoo zonder allergenen genoeg.

Veel meisjes willen al make-up en nagellak. Probeer dit als ouders zo lang mogelijk uit te stellen want deze producten zitten vaak boordevol allergenen en ingrediënten die voor de kinderhuid nog heftig zijn.

Pubers en hormonen: geef de huid rust

Zodra kinderen in de pubertijd komen verandert hun huid onder invloed van hormonen. Het is in die periode extra belangrijk om de huid te reinigen en verzorgen met zachte producten die de huid helpen herstellen. En niet met agressieve producten die de huid juist onrustiger maken, al willen ze zo snel mogelijk van die puistjes af.

 

Leslie en Monique van Squalan: zo doen deze moeders het

Leslie heeft een zoontje van bijna 1,5 jaar. “Er zijn zoveel geparfumeerde babyproducten op de markt: billendoekjes, luiers, badolie, shampoo, noem maar op. Mensen hebben geen idee wat voor effect die producten kunnen hebben op de gevoelige huid van een baby. Ik gebruik zo weinig mogelijk producten voor mijn zoontje en de producten die ik gebruik zijn zonder allergenen. Ik gebruik alleen Squalan Pure, Allergy Certified babydoekjes en Squalan zeep, die je ook als shampoo kunt gebruiken.”

Monique heeft twee dochters, van 10 en 14. “De jongste gebruikt ‘s ochtends één druppel Squalan Pure. Als ze in bad gaat gebruikt ze twee druppels als badolie. Ze heeft een prachtige huid, Pure Squalan is echt precies wat haar huid nodig heeft.”

Wat te doen als acne de puberhuid verpest?
Moniques oudste dochter kreeg een jaar of twee geleden last van acne. “De puberteit is heftig voor jonge meiden. Ze maakt sindsdien elke avond haar huid schoon met de Cleanser en sluit af met één druppel Squalan Pure. ’s Ochtends ook één druppel en haar huid is nu weer helemaal glad en rustig. Ze verteIt aan al haar vriendinnen wat Squalan voor haar huid doet. We zien meer meiden van haar leeftijd met een moeilijke huid die geweldige resultaten behalen met Squalan. Natuurlijk is het ook belangrijk goed te kijken naar wat je eet – melkproducten zijn vaak slecht voor de (puber)huid. Squalan helpt om je huid in balans te houden, zelfs als de hormonen door je lijf gieren.”

 

Oproep aan alle moeders: bij jou begint de verandering

Als ouder neem je vaak de normen, waarden én gebruiken van je ouders over. Ook waar het gaat om huidverzorging en de rituelen die daarbij horen binnen het gezin. De meeste moeders zijn als kind ingesmeerd met bepaalde producten. Wanneer je dan zelf een kind krijgt, koop je automatisch dezelfde producten.

Kinderen nemen de gebruiken van hun ouders over, en mannen nemen vaak de gebruiken van hun vrouw over. Vrouwen zijn hierin de spil; zij kunnen ongezonde gewoonten in het gezin ombouwen naar gezonde. De belangrijkste gezonde gewoonte voor de huid is om zo min mogelijk geparfumeerde producten te gebruiken (ook geen natuurlijk parfum zoals lavendel). Een mooie, gezonde huid is één van de beste cadeaus die je je zoon of dochter mee kunt geven, toch?

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *