Huidveroudering: hoe vertraag je het proces?

Rimpels, fijne lijntjes, pigmentvlekken en een slapper wordende huid, het hoort allemaal bij ouder worden. Of niet? Wat kun je doen tegen huidveroudering? Kun je het proces vertragen?

Het idee dat we er eeuwig als een 18-jarige moeten blijven uitzien is gelukkig op z’n retour. Een vriendin zei laatst: “ik ben trots op elke rimpel, ik heb er hard voor geleefd.” En al deed ze die uitspraak na drie glazen wijn en zijn er heus momenten waarop we klagen over onze ‘ouwe koppen’, we maken ons minder druk dan toen we 25 waren.

Gezond oud worden is belangrijker dan tijdloos oud worden. Het wordt zelfs mode – ook op de catwalks in Parijs en Milaan zie je steeds vaker fitte tachtigers, vol levenskracht. Hun rimpels vallen in het niet bij hun charismatische verschijning.

 

We all want to grow old gracefully

Maar eerlijk is eerlijk, we willen allemaal een mooie, strakke huid. Zichtbaar gezond oud worden vraagt onderhoud. Nee, je hoeft niet naar botox of fillers te grijpen. Als je weet wat de oorzaken zijn van huidveroudering, kun je in ieder geval bewuste keuzes maken in wat je kunt doen en laten. Ook als je wel op cosmetische manier je huid jong wil houden is onderstaande belangrijk om te weten.

 

Wat zijn de veroorzakers van huidveroudering?

De eerste is natuurlijk eenvoudig: ouder worden. Je hele lijf wordt ouder, dus ook je huid. Er zijn factoren die het proces van huidveroudering doen versnellen. Naast erfelijkheid zijn dat:

  • UV-stralen (zonnebank en zonlicht)
  • Roken
  • Alcohol
  • Verkeerde voedingkeuzes/tekorten
  • Hormonen (menopauze)
  • Luchtverontreiniging
  • Temperatuur en vochtigheid

Misschien zie je nu al een puntje waarop je een verstandige(re) keuze kunt maken?

 

Anti-aging wonderen in een potje?

Er zijn veel crèmes, serums, lotions en pilletjes op de markt die een anti-aging effect beloven. Vreemd genoeg bevatten veel van die producten juist ingrediënten die de huid irriteren of te hard laten werken, wat huidveroudering versnelt. Denk bijvoorbeeld aan parfum. Mensen met een gevoelige huid reageren direct op parfum, terwijl mensen met een ‘normale’ huid in eerste instantie niets merken van deze irriterende stof die de huid vatbaar maakt voor ontstekingen. Het effect merk je soms pas na jaren en vaak heb je dan niet door dat je huidklachten veroorzaakt zijn door parfum. Irritaties en ontstekingen kunnen leiden tot de afbraak van collageen en maken de huid vatbaarder voor schade van buitenaf. Ook andere ingrediënten die gebruikt worden als anti-agers doen meer kwaad dan goed, waardoor de huid sneller veroudert en elasticiteit verliest.

 

Welke huidverzorging gaat huidveroudering tegen?

Ook zonder cosmetische ingrepen kun je je huid zo flexibel en gevoed mogelijk houden.  Probeer de oorzaken van huidveroudering waar je invloed op hebt zo veel mogelijk te vermijden; denk aan roken, alcohol en suikers. Neem je huidverzorging onder de loep. Producten die de anti-aging belofte waarmaken zijn vooral producten waar geen irriterende ingrediënten in zitten en die de huid voeden en hydrateren.

Een simpele maar belangrijke tip: koop een hygrometer. Daarmee meet je de luchtvochtigheid in je huis. Te droge lucht droogt de huid uit en een te vochtige lucht kan eczeem en schimmels verergeren. Kies ook een zonproduct zonder irriterende stoffen. Het tempo waarin je huid veroudert is dus deels erfelijk en deels afhankelijk van de keuzes die je maakt in je leven. Het zijn keuzes die ervoor zorgen dat je huid er beter uit ziet én dat je een grotere kans hebt om gezond oud te worden. Dat maakt kiezen een stuk makkelijker, toch?

 

Hoe herken je ingrediënten die je beter niet kunt gebruiken in anti-aging huidverzorging?

De volgende ingrediënten zijn door de Europese dermatologen en toxicologen geïdentificeerd als allergenen stoffen en kun je beter vermijden in je huidverzorging en huishoudelijke middelen.  Je herkent ze op de ingredineten lijst als:

Synthetische parfum, natuurlijke parfum, frangrance, essential oils. en aroma. Daarnaast heb je afgeleiden hiervan waar je op moet letten: Alpha isomethylionone, Amyl cinnamal, Amylcinnamyl alcohol, Anise alcohol, Benzyl alcohol, Benzyl benzoate, Benzyl cinnamate, Benzyl salicylate, Butylphenyl methylpropional, Cinnamal, Cinnamyl alcohol, Citral, Citronellol, Coumarin, Limonene, Eugenol, Evernia Furfuraceae (træmosekstrakt), Evernia prunastri (egemosekstrakt), Farnesol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Isoeugenol, Hexyl cinnamal, Hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, Linalool, Methyl 2-octynoate,

Benzylhemiformal 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol 5-bromo-5-nitro-1,3-dioxane Diazolidinyl urea DMDM hydantoin Imidazolidinyl urea Methenamine Paraformaldehyd Sodium hydroxymethylglycinate Quaternium-15 .

Methylisothiazolinone (MI), Methylchloroisothiazolinone (MCI), Kathon MI/MCI

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *