Huidtypes? Daar geloven wij niet in

In cosmeticaland wordt de huid vaak onderverdeeld in drie huidtypes: een droge, een vette of een gecombineerde huid. Hierdoor krijg je het idee dat je geboren bent met een droge of juist vette huid. Complete onzin, als je het ons vraagt.

Niet zo veranderlijk als het weer… én je huid. Ook mensen met een flawless skin hebben wel eens last van een pukkel, schraalheid of juist vettige plekken in hun gezicht. Dat betekent niet dat jouw huid dan meteen een bepaald type is – bij Squalan praten we alleen over de huidtypes vet, droog en gecombineerd om aan te geven hoe de conditie van je huid NU is.

Waarom is je huid nu droog of juist vet? Komt dit door stress of voeding? Het weer of hormonen? Of is je huid uit balans door schadelijke stoffen als parfum en parabenen in de cosmetica die je gebruikt? Weg met het huidtypehokjesdenken!

 

Selfie time

Overal waar je kijkt, op tv, in magazines en op social media zie je mensen met flawless skin. De ene selfie is nog mooier dan de andere. Je zou bijna denken dat er bijna geen mensen zijn met een gevoelige huid of huidproblemen. Helaas zijn de meeste foto’s bewerkt of draagt het model zeer professionele make-up. #filter #nofilter #nofiltermaareigenlijkstiekemtoch

 

Hoe gaat het met onze huid?

Het aantal huidproblemen is snel groeiend. 27% van de Europeanen, waaronder opvallend veel jonge kinderen, heeft een huidallergie. Bijna elke puber heeft weleens last van acne, maar als ook steeds meer volwassenen puistjes en pukkels krijgen, 1,2 miljoen Nederlanders eczeem of psoriasis hebben en ook rosacea een steeds vaker voorkomende huidaandoening is, wordt de omvang van het probleem snel duidelijk. Vraag ook maar aan willekeurige mensen op straat; de meerderheid zegt “een gevoelige huid” te hebben.

 

Waarom deze toename in huidproblemen?

Naast voeding, stress, lifestyle en erfelijkheid speelt cosmetica een belangrijke rol. Juist de cosmetica die we op onze huid smeren om haar beter of mooier te maken is vaak een oorzaak van de huidproblemen en gevoeligheid.

De flawless skin die wij overal om ons heen zien wordt vaak gecreëerd met een dikke laag make-up die de ‘echte’ huid eronder verdoezelt. Een maskerende laag die de huid meer kwaad dan goed doet, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Ook de huidverzorgingsproducten boordevol ingrediënten met prachtige beloftes kunnen de huid juist irriteren en verslechteren en huidveroudering versnellen.

 

Huidtypes: heeft elke huid een ander potje nodig?

We zijn zo geïndoctrineerd door de beauty-industrie met verhalen over huidtypes en dat we voor elk huidtype en elke leeftijd een ander product nodig hebben. Je moet reinigen en scrubben en een serum smeren en een skinbooster gebruiken en een maskertje nemen op je grote poriën en met een lotion deppen op je T-zone en daarna weer een andere crème gebruiken ná je collageenbooster ga zo maar door.

Wat wil je huid je nou ECHT vertellen? Puistjes, vette T-zone, droge plekken, jeuk: het zegt niets over je huid, maar wel dat je iets moet veranderen, bijvoorbeeld in hoe je leeft, wat je eet en wat je op je lijf smeert.

 

Wat moet je weten over de huid?

De huid is je grootste orgaan. De belangrijkste functie van je huid is natuurlijk je lichaam beschermen tegen stoten en invloeden van buitenaf, zoals bacteriën en zonlicht. Maar je huid doet nog zoveel meer. Ze regelt je lichaamstemperatuur, ze maakt vitamine D aan en ze vormt een barrière met de buitenwereld zodat er niet te veel water en zouten verloren gaan. Wist je dat er over je hele huid verspreid ongeveer een miljoen zenuwuiteinden zitten? Daarmee voel je kou, warmte, aanraking, pijn, druk en jeuk. Hoe het met je huid is gesteld vertelt veel over hoe het met jou gaat, van binnen en van buiten.

 

Kies het beste voor je huid

Door je huid van binnenuit te voeden met gezonde voeding en vanbuiten te behandelen met respect en zachte producten, kan je huid in de buurt komen van die flawless skin die je zo graag wilt hebben. Er zijn veel merken die beweren gezond te zijn voor de huid, bijvoorbeeld omdat ze ‘alleen natuurlijke ingrediënten’ bevatten. Helaas zijn er in de natuur ook genoeg allergenen (stoffen die een allergische reactie uitlokken) te vinden. Bovendien bevatten deze producten vaak wel een parfum en parfum is sowieso niet goed voor je huid. Geuren, of ze nou natuurlijk/plantaardig zijn of niet kunnen altijd een irritatie en huidveroudering veroorzaken.

 

Waarmee maakt Squalan het verschil?

Squalan-producten bevatten alleen ingrediënten die de huid tot rust brengen, voeden en anti-aging bieden. Alle overbodige stoffen, zoals parfum en parabenen, stoppen we er niet in. Strenge Europese dermatologische onderzoeken hebben aangetoond dat Squalan-producten 100% vrij zijn van huidirriterende stoffen. Ook de toxicologen van het internationale certificeringsinstituut Allergy Certified hebben dit bevestigd.

Wij kiezen voor zo min mogelijk ingrediënten en transparante informatie. We willen dat je weet welke ingrediënten we gebruiken, welke per se niet en ook waarom wel of niet.

Squalan Cleanser bevat bijvoorbeeld maar vijf ingrediënten en alle andere producten zelfs minder dan vijf. Daarmee willen we het verschil maken. Hoe meer ingrediënten er in een product zitten, hoe minder effect ze hebben op je huid en hoe groter de kans dat ze een allergische reactie veroorzaken. Less is more, zeker voor je huid. Wees er zuinig op!

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *