contactallergie

Een contactallergie is een allergie die optreedt na contact tussen je huid en stoffen van buiten het lichaam. Je bent dan al eerder met die stoffen in aanraking geweest en er op die manier overgevoelig voor geworden. De allergische reactie ziet eruit als een ontstoken huid. We noemen deze goedaardige huidontsteking dermatitis. Contactallergie is niet besmettelijk en ook niet erfelijk. Wel zijn sommige mensen gevoeliger en hebben daardoor meer kans om een contactallergie te ontwikkelen.

twee fasen van contactallergie

Een contactallergie kent 2 fasen:

  1. De acute fase gaat gepaard met roodheid, zwelling en blaasjes. De blaasjes drogen daarna in en de huid gaat schilferen.
  2. Tijdens de chronische fase neemt de roodheid af en de schilfering toe. De huid is nu wat dikker en droog, en er kunnen kloven ontstaan in de huidlijnen

Van sommige stoffen word je sneller allergisch, vanwege de structuur van de stof. Ook de gezondheid van je huid bepaalt hoe snel en wanneer er een allergische reactie optreedt als je in contact komt met een allergene stof. Is je huid beschadigd of heb je eczeem, dan is je huid er gevoeliger voor. Als je eenmaal allergisch bent voor een bepaalde stof kom je hier nooit meer vanaf. Zelfs kleine hoeveelheden veroorzaken al een reactie.

hoe weet je waar je allergisch voor bent?

Via de huisarts of het ziekenhuis kun je er met een plaktest achter komen voor welke contactallergenen jij gevoelig bent. Je kunt met de uitslag van de dokter een allergie paspoort aanvragen waarin precies staat voor welke stoffen je allergisch bent, hiermee kun je dan kijken in welke cosmetica en huishoudproducten deze stof zit. Je zult deze stoffen dan moeten vermijden

 veroorzakers contactallergie

De lijst van stoffen die een contactallergie kunnen veroorzaken (contactallergenen) is lang. De meest voorkomende allergenen zijn:

  • geurstoffen, zoals die gebruikt worden in (huis)parfums en cosmetica
  • conserveermiddelen, zoals die gebruikt worden in o.a. cosmetica en handcrèmes
  • onedele metalen, zoals nikkel
  • rubber en lijmen
  • geneesmiddelen
  • planten

Allergy Certified products

Cijfers laten zien dat er steeds meer gevallen zijn van contactallergie. Vroeger was het een “old woman’s disease” die voornamelijk voorkwam bij vrouwen die al hun hele leven hetzelfde parfum sprayde. Tegenwoordig komt deze allergie bij alle leeftijden voor en bij zowel mannen als vrouwen. Helaas komt het ook steeds vaker al bij kinderen voor. Ben je eenmaal allergisch voor

een stof dan blijf je dit de rest van je leven, het is daarom belangrijk dat je helemaal niet in aanraking komt met hoge risico stoffen. Het is lastig om de labels van cosmetica- en huishoudverpakkingen te lezen wat er allemaal voor ingredienten inzitten door de vaak ingewikkelde namen. Het Deense bedrijf Allergy Certified heeft hier de oplossing voor, zij certificeren producten waar geen risico stoffen in zitten. Je kunt een gecertificeerd product nu herkennen aan het logo op de verpakking, je weet dan dat je het veilig kunt gebruiken.

kun je contactallergie voorkomen?

Je kunt een allergie niet 100% voorkomen, zoals je hem soms ook niet 100% kunt genezen. Eczeem bijvoorbeeld ontstaat niet altijd alleen door contact met een allergeen – ook water of zweet kunnen eczeem veroorzaken. Helemaal voorkomen dat je ergens allergisch voor wordt, is dus moeilijk. Maar het helpt zeker als je allergene stoffen zo veel mogelijk vermijdt, al vanaf de vroegste jeugd. Er zijn steeds meer baby’s en kinderen die een contactallergie ontwikkelen voor parfum of voor parabenen. Gebruik zowel voor jezelf en juist ook voor je kinderen hypoallergene producten. In deze producten zitten geen allergenen.