Hormoonverstorende stoffen: we komen er elke dag mee in aanraking. Ze zitten in je eten, in je kleding, in cosmetica en verzorgingsproducten, in schoonmaakmiddelen en in speelgoed. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vormen ze een bedreiging voor de volksgezondheid en het milieu. Toch zijn er nauwelijks wettelijke maatregelen die het gebruik van deze hormoonverstorende stoffen beperken. Wat kun je zelf doen om blootstelling te beperken?
Wat zijn hormoonverstorende stoffen?
Hormoonverstorende stoffen (lees er hier meer over) zijn lichaamsvreemde stoffen die je ongemerkt binnenkrijgt via huid en mond. Ze leiden tot blijvende gezondheidsschade – er zijn steeds meer wetenschappelijke onderzoeken waarin ze gelinkt worden aan onvruchtbaarheid, diabetes, borstkanker, prostaatkanker en obesitas.
Als ze zo erg zijn, waarom zijn ze dan niet verboden?
NRC-journalist Anne van Kessel interviewde hoogleraar toxicologie Majorie van Duursen *. Als die hormoonverstorende stoffen overal inzitten, van luchtverfrissers tot week- en hardmakers in plastic producten en conserveringsmiddelen in gezichtscrèmes: waarom zijn ze dan niet verboden? Van Duursen: “Onderzoek richt zich nu vaak op één stof en bepaalt daarvan de veilige dosis. Maar eigenlijk moet je kijken naar het gezamenlijk effect van al die stoffen.”
Want dat is het probleem. Een kleine dosering van een stof kan geen kwaad, kun je denken. Maar wat als je heel veel kleine doseringen van schadelijke stoffen binnenkrijgt? En wat als het stoffen zijn die zich voordoen als hormonen, dus die door je lichaam niet eens worden gezien als indringer?
Wist je dat een baby bij de geboorte
tot 200 verschillende chemische stoffen in zijn lichaam heeft?
Ben je zwanger of heb je kleine kinderen? Let dan extra goed op
Bij het ongeboren kind en jonge kinderen in de groei kunnen hormoonverstorende stoffen de ontwikkeling van hersenen en andere vitale organen ernstig beïnvloeden. Het zijn gezondheidseffecten die vaak pas later in het leven optreden. In Scandinavische landen worden moeders al geadviseerd geen bodylotions en andere huidverzorgingsproducten te gebruiken vanwege de hormoonverstorende stoffen die erin zitten. Bescherm je kind in kritieke groeifasen tegen te veel blootstelling.
Van tatoeage tot anti-aanbakpan: hormoonverstorende stoffen zitten overal
Het is moeilijk de schadelijke stoffen te vermijden… ze zijn overal! Kies daarom je producten zorgvuldig. Een paar tips:
- Lees etiketten
- Koop alleen wat je echt nodig hebt
- Vermijd geparfumeerde producten (ook natuurlijke parfum)
- Eet onbewerkt en biologisch voedsel
- Warm geen eten op in een plastic bakje (en al helemaal niet in de magnetron)
- Kies voor verpakkingen van glas, roestvrijstaal en porselein in plaats van plastic en blik
- Was regelmatig je handen
- Lucht dagelijks je huis
- Kies voor natuurlijke materialen
- Was nieuwe kleding voor het dragen en kies voor biologisch katoen
- Vermijd plastic speelgoed
Hoe weet ik dat ergens geen hormoonverstorende stoffen inzitten?
Lees goed de etiketten van producten en let op keurmerken. Ökotex, AllergyCertified, de ‘Blauwe Engel’, de Euroflower, biologische voedseletiketten: het is echt de moeite waard je erin te verdiepen. Squalan is Allergy Certified: onze producten bevatten geen hormoonverstorende stoffen. Dus ook als je zwanger bent kun je zorgeloos genieten van onze 100% natuurlijke Cleanser, Facial Oils en Body Oil!
* https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/04/overal-zitten-hormoonverstorende-stoffen-a3907854
*https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/pas-op-met-tatoeages-nagellak-en-anti-aanbakpan.3377565.lynkx