Hoofdluis | met je handen in het haar

“Soms heb je van die dagen dat je leven ineens twee dagen stilstaat, bijvoorbeeld na een leuk schoolreisje of na haren vlechten voor een sportwedstrijd. Als je dan ineens jeuk op je hoofd hebt voel je de paniek toeslaan! Oh Neee!

Kids van school halen die “uiteraard” ook de sjaak zijn! Na de hele dag bezig te zijn geweest om iedereen weer volledig ontsmet aan een nieuwe dag te laten beginnen komt mijn “luisvrije” meisje de dag erna meteen weer met die levendigheid in veelvoud op haar hoofd thuis. Om te huilen echt!

Tijd voor zwaar onderzoek. Mijn grootste frustratie is dat sommige drukke ouders hun kinderen niet goed en te weinig kammen. Tijdgebrek is dus vijand nr. 1! Ik ging op onderzoek uit om te ontdekken of er misschien een makkelijkere methode is dan kammen. Ik sprak met Ursula van de Luizenkliniek waar ik zelf ook een pijnloze relaxte behandeling heb ondergaan!”

– Monique

IMG_2483

Waarom zit je in de luizenbusiness?

Omdat mijn dochter en ik hoofdluis kregen, en wij er ondanks dagelijks kammen niet van af raakten, ben ik mij in hoofdluis gaan verdiepen. Urenlang Googlen bracht mij op Amerikaanse sites waar ik ontdekte dat er
een nieuwe behandelmethode was ontwikkeld waarbij met een volkomen veilig dehydratatieproces niet alleen de luizen, maar ook de neten gedood konden worden in 1 behandeling. In Nederland was deze methode nog nauwelijks bekend en de dienstverlening van een Luizenkliniek nog niet aanwezig. Het feit dat de behandeling zijn belofte waarmaakte, en er zoveel mensen met hardnekkige besmettingen hulpeloos rondlopen, deed mij besluiten om dit te gaan doen.

Komen luizen het meest voor op de lagere school?

Inmiddels net zo veel en hardnekkig op de Middelbare School. Al die meiden hebben tegenwoordig lang los haar en begroeten gebeurt met een knuffel. Selfies en op elkaars mobiel kijken gebeurt constant, dus die meiden maken veel haarcontact. Verder is er geen meldplicht meer op school en zijn er geen luizenmoeders. In combinatie met het feit dat ze er op die leeftijd nauwelijks open over durven te zijn, zorgt dit ervoor dat hoofdluis daar vrij spel heeft.

 Wat is het gekste wat je hebt meegemaakt?

Qua besmetting? Oef, talloze zeer uit de hand gelopen besmettingen. Niet lang geleden een schrijnend geval van een mooie jongedame van rond de 15 die door omstandigheden thuis langdurig onbehandeld was gebleven. Een ongelooflijk lieve Samaritaanse dame van de GGD heeft uit eigen zak onze behandeling voor haar bekostigd en haar begeleid. Haar hoofdhuid en nek waren al ernstig beschadigd van het vele krabben, en het aantal neten en luizen was ongekend. Minstens tienduizenden neten en vele honderden luizen. Maar erger nog is wat het met de zelfverzekerdheid van zo’n meisje doet. Verwoestend. Ze bloeide na de behandeling weer helemaal op en toen ze later voor een controle kwam stapte er een heel ander meisje binnen. Ze straalde weer! Daar doe je het voor.

Vind je het niet vies om luizen bij anderen weg te halen?

Nee. Ik zie luizen niet anders dan bijvoorbeeld een mier. Hoe meer ik vind hoe meer voldoening een behandeling juist geeft. Wel hebben we soms klanten waarbij de haren langdurig ongewassen en gekamd blijken te zijn. Dat is niet zo’n pretje.

Wat is jouw tip om zoveel mogelijk “luisvrij” te blijven?

Hoofdluis kan je maar op één manier oplopen: d.m.v. haar-haarcontact. Onze adviezen zijn daarom:

  • draag de haren in een knot (geen staart of vlecht en zéker niet los!)
  • Probeer geen haar-haarcontact te maken, iets wat makkelijker gaat wanneer de haren opgebonden zijn.
  • Gebruik borstels en elastieken van plastic en van 1 geheel gemaakt zoals de Tangle Teezer en Invisibobble omdat daar geen luizen in kunnen nestelen. In gewone borstels en elastieken kunnen namelijk haren met luizen eraan in terecht komen, in de plooitjes terechtkomen en (kruis/her)besmetting veroorzaken.
  • Pas eenmaal per week onze kam-methode toe ter controle. Daarmee kan je met absolute zekerheid controleren of er een luis is opgelopen. Zodoende kan die luis nooit langer dan een week eitjes leggen of andere gezinsleden besmetten en ben je er snel genoeg bij om het in de kiem te smoren. Heldere instructies over de Luizenkliniek Kambehandeling vind je op onze website.

 Helpen preventieve sprays?

Er is nog nooit een enkel onderzoek geweest dat enige werking van wat voor preventief middel dan ook heeft aangetoond. Het is naar onze mening (en die van het R.I.V.M.) zinloos om deze middelen te gebruiken. Ook verhalen over baby-haarlotions, tee trea olie etc. zijn allemaal berust op het feit dat die gebruiker toevallig niet in aanraking is gekomen met hoofdluis i.p.v. dat het middel de luizen zou hebben geweerd.

Iedereen heeft het gevoel dat het aantal besmettingen sterk gestegen is. Klopt dit en, zo ja, hoe komt dat?

Ja, dat klopt. Het heeft meerdere oorzaken. Er zijn steeds meer luizen resistent voor luizenmiddelen, waardoor niet alle luizen gedood worden. Luizen krijgen vrij spel op de middelbare school. Ouders hebben tegenwoordig minder tijd, dus de arbeidsintensieve kambehandelingen worden vaak niet volbracht. Maar de grootste oorzaak is toch wel het feit dat luizenmiddelen zelden alle eitjes doden, zoals vaak door die middelen beloofd wordt. Men denkt er daardoor na 1 behandeling van af te zijn, zetten de kambehandeling vervolgens niet in of door, en enkele dagen of weken later vinden ze weer “nieuwe” luizen, terwijl in werkelijkheid de besmetting nooit verholpen is. Ze proberen dan allerlei andere merken met hetzelfde resultaat, raken hierdoor ontmoedigd, geven het op, en doordat de besmetting zo lang aanhoudt worden veel meer kinderen én volwassenen in hun omgeving besmet = sneeuwbaleffect.

Jullie behandeling is de enige die alles in 1 keer kan doden. Maar als iemand dat niet kan bekostigen, wat is dan de beste thuisbehandeling voor hen?

Doordat het aanpakken van een hoofdluisbesmetting d.m.v. ze te doden met één of ander middel vaak niet effectief is, is de beste manier om niet te denken in termen van “doden” maar in termen van “verwijderen”.

De nat kam methode is daardoor de enige effectieve thuisbehandeling. Als je het echter niet op de juiste wijze doet kan je kammen tot je een ons weegt, dan krijg je de neten er niet uit.

Onze kammethode maakt dit een heel stuk eenvoudiger én effectiever. Het vergt in de regel 7 kambehandelingen in een tijd van 14 dagen (om de dag), en het juiste gereedschap (info&instructies op onze website)

Wel is het belangrijk om te realiseren dat de periode van 14 dagen volbracht dient te worden en de behandelde gedurende die 2 weken besmettelijk blijft.

Check vooral ook andere gezinsleden! Het is zo jammer wanneer je schoon gekamde kind weer opnieuw besmet wordt door zus, broer, moeder, oma of de nanny!

 

One reply on “Hoofdluis | met je handen in het haar

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.