Hoe schoon is jouw beauty routine?

Op Instagram is ie al miljoenen keren voorbijgekomen: de hashtag clean beauty. Een schone beauty routine dus. Er is een ware revolutie gaande in skincare- en cosmeticaland, waar door wakkere skincarefans gepleit wordt voor huidverzorgingsproducten die minder belastend zijn, zowel voor je huid als voor het milieu.

Stoffen als parabenen, sulfaten, siliconen en minerale oliën zijn slecht voor je huid. Ze hebben ook een enorme impact op het milieu, omdat ze bijvoorbeeld niet duurzaam geproduceerd zijn of moeilijk afbreekbaar zijn. #cleanbeauty gaat over zorgvuldige keuzes voor je beautyroutine. Weet jij hoe gezond en duurzaam de skincare-producten zijn die je gebruikt?

Als jij een stralende huid wilt krijgen met producten waarvan je precies weet wat erin zit en wat de werking van die ingrediënten zijn, is het zeker interessant je te verdiepen in clean beauty.

 

Maar wanneer is iets clean?

Plantaardige producten worden vaak als clean gezien. Helaas zijn niet alle ‘puur natuur’-stoffen goed voor je huid. Ook in de natuur komen allergenen voor, stoffen waar je jeuk, uitslag, eczeem of erger van kunt krijgen. Dan kan een ingrediënt ‘100% natuurlijk en plantaardig’ zijn, goed voor je huid is het niet.

Voor ons is een product pas clean als er alleen maar huidvriendelijke ingrediënten in zitten. Wij volgen hiermee nauw de wetenschappelijke onderzoeken van de toxicologen en dermatologen van Allergy Certified.

Een clean ingrediënt is niet schadelijk voor je huid en ook niet voor je lichaam. Producten met mogelijk kankerverwekkende of hormoonverstorende ingrediënten zijn dus niet clean.

 

Hoe weet je of een product clean is?

Het blijft natuurlijk lastig om de juiste producten te kiezen. Je gaat als consument niet eerst wetenschappelijk onderzoek doen naar de ingrediënten van een product dat je wilt kopen. We hebben een paar tips voor je:

  1. Let op de juiste keurmerken: wij adviseren vooral Vegan en Allergy Certified. Dan weet je dat je zowel voor milieu als voor je huid de juiste keuzes maakt.
  2. Download de app Beat the microbeat. Met deze app kun je producten scannen op de aanwezigheid van plastic. Superhandige app. Het zal je verbazen waar allemaal plastic in zit.

 

Duurzame skincare: wat houdt dat in?

Duurzaam is een ingewikkeld thema in skincare. Wij hebben ook telkens keuzes te maken op het gebied van duurzaamheid. Wij gebruiken bijvoorbeeld zoveel mogelijk glas in plaats van plastic, en alhoewel je glas kunt recyclen voelt het toch raar om die mooie glazen flacon in de glasbak te gooien. Een alternatief zou zijn om refills te verkopen voor de Squalan-flacons, maar dan zijn er weer plastic flesjes nodig voor de refills…

Ook onze kokers nemen we momenteel onder de loep. Wij vinden de uitstraling prachtig en echt Squalan. Het materiaal is ook duurzaam maar het voelt zo zonde om de kokers weg te gooien nadat je de flacon eruit hebt gehaald. Is een koker überhaupt nodig of kan het ook in een herbruikbaar jute zakje? Bij het laatste zit je weer met breekbaarheid tijdens het verzenden en presentatie, heel ingewikkeld allemaal en continue wikken en wegen. We horen graag hoe jij hier over denkt.

Een ander punt dat we steeds in gedachte houden bij het ontwikkelen van nieuwe Squalan-producten is het effect dat de ingrediënten hebben op de planeet. Wij zullen nooit een ingrediënt kiezen waarvoor 268 planten zijn gebruikt om één druppel olie te produceren.

 

Support your locals

En van wie kopen we de ingrediënten? Wij zoeken altijd naar kleine, bijzondere initiatieven. Onze hibiscusolie bijvoorbeeld wordt geproduceerd door een kleine groep vrouwen in Senegal die onderdeel zijn van een speciaal hulpprogramma. Ja, de olie komt dus helemaal uit Afrika, maar de kwaliteit van de olie, het bijzondere verhaal achter dit initiatief en het verschil dat we kunnen maken voor deze vrouwen, telt voor ons zwaarder.

We produceren en bedrukken onze flessen wel allemaal lokaal. Hadden we waarschijnlijk goedkoper in China kunnen laten doen, maar wij kiezen bewust voor Nederland en Duitsland. Het is ook superfijn om face-to-face te kunnen sparren met de mensen met wie je samenwerkt.

Voor ons is clean beauty dus: kiezen voor huidveilige ingrediënten, zo duurzaam mogelijk geproduceerd en lokaal waar mogelijk. Het kan vast goedkoper, maar heb je dan dezelfde kwaliteit? En hoeveel is een schone, eerlijke wereld je waard? Wij blijven wikken en wegen. En als jij tips hebt over hoe het cleaner kan, horen we dat natuurlijk graag.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *