Hoe gaat het met je winterhuid?

In Nederland sneeuwt het zelden. Deze eeuw is er nog geen Elfstedentocht gereden, dus écht ijskoud is het hier nooit lang. Toch merk je aan je huid dat het kouder is. Veel mensen hebben last van een winterhuid.

 

Wat is een winterhuid en wat kun je ertegen doen?

In de winter is de lucht droger. Koude lucht bevat namelijk minder vocht. Daarnaast staat de verwarming aan waardoor ook binnen de luchtvochtigheid laag is. De droge lucht om ons heen trekt het vocht uit je huid.

Die droge, vochtarme huid kan weinig hebben. Mensen met eczeem of rosacea hebben in de winter meer last. Maar ook mensen met een doorgaans probleemloze huid kunnen in de winter huidproblemen ervaren als extreem droge handen, droge lippen, ruwe of zelfs pijnlijke plekjes, jeuk, bultjes en schilfers. Dat noemen we een winterhuid.

 

Hoe ontstaat een winterhuid?

De lage luchtvochtigheid zorgt ervoor dat de huid uitdroogt, waardoor de elasticiteit van de huid afneemt en ze er dof uitziet. Je huid kan ineens geïrriteerd raken en lijntjes zijn eerder zichtbaar.

Een tweede oorzaak ligt in het feit dat je huid in de winter minder talg aanmaakt. Dit vette beschermlaagje is nodig om vocht in de huid vast te houden. Talg beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf – in de winter dus wat minder.

Ook je voeding is van invloed op de gezondheid van je huid. Als het kouder is, eten we vaak ongezonder, zeker in de decembermaand. Meer suikers en vette dingen; in de zomer eten we meer groenten en fruit.

 

Wil je je huid van binnenuit verzorgen?

Eet elke dag een kop goed gevulde groentesoep. Broccoli, pompoen, linzen of een ratatouille aan groenterestjes maak je, met een staafmixer, kruiden en water in ene handomdraai een heerlijke kop soep, echt winterse comfort food.

Je merkt misschien ook dat je minder spontaan water drinkt, omdat je niet zo snel dorst hebt als het koud is. Dat komt omdat je lichaam zich (deels) kan aanpassen aan de temperatuur en luchtvochtigheid, bijvoorbeeld door minder te zweten. Maar je lichaam heeft dat vocht ook in de winter nodig, dus blijf water en thee drinken.

 

Mijn rosaceahuid in de winter

In de winter speelt mijn rosacea altijd weer op. Vooral door de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Ik werk achter mijn laptop met de verwarming hoog, maar sta elke dag ook op het schoolplein, in de koude wind.

De ergste rosacea-uitbraak had ik in 2010. Ik kwam midden in een extreem koude decembermaand terug uit het warme Suriname. Daar was het 30 graden, met een zeer hoge luchtvochtigheid. Hier was het 40 graden kouder en de lucht was erg droog. Het duurde zeker 6 weken voordat ik mijn huid weer onder controle had.

 

Wat kun je doen om je huid te helpen en een winterhuid te voorkomen?

Smeren, smeren, smeren. Het lijkt wel een zomertip, want ook dan is jezelf goed insmeren het advies. Maar ook in de koudere maanden kun je jezelf maar beter goed insmeren om je huid gehydrateerd te houden.

Zelf breng ik altijd een laagje Squalan Pure aan als ik naar buiten ga, en ik doe dat ook bij mijn zoontje. Daarmee verzorg je je huid en leg je een beschermlaag aan.

 

Is jouw huid opvallend droger in de winter?

Dan is een vettere olie zoals Squalan Rich ideaal. Dat is een verzorgende olie die net dat beetje extra geeft aan de droge (winter)huid. In de winter heeft je huid gewoon wat extra tlc nodig.

Is jouw huid niet extreem droog, dan kun je Squalan Moisturizer gebruiken als nachtverzorging om je huid in topconditie te houden in de koudste maanden.

 

Het skincare winterritueel van Leslie en Monique

In de winter gebruiken we allebei meer (en andere) skincare producten dan in de zomer.

Leslie

Ochtend:
Squalan Gold

Tussendoor:

Voordat ik naar buiten ga smeer ik mijn gezicht in met Squalan Pure

Avond:

Eerst reinig ik mijn gezicht met Squalan Cleanser en lauw water. Dan smeer ik Squalan Eye rond mijn ogen en op mijn lippen en ik masseer twee druppels Squalan Rich in over mijn hele gezicht en hals.

 

Monique

Ochtend:
Squalan Pure en Sun15 (ook in de winter schijnt de zon)

 

Tussendoor:

Ik heb altijd een travelsize Pure op zak om mijn lippen tegelijkertijd te ‘glossen’ en te verzorgen. Ook heel geschikt voor droge handen, plekjes en ruwe ellebogen.

 

Avond:

Eerst mijn gezicht reinigen met Squalan Cleanser. Vaak laat ik die een paar minuten intrekken, heerlijk, zo’n maskertje. Daarna gebruik ik Squalan Eye en Squalan Gold als nachtverzorging. Zo fijn om wakker te worden zonder trekkende, doffe huid!

 

Wat is jouw winterritueel?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *