Heb jij een voedselallergie? Moet je dan opletten met je cosmetica?

Let op! Onderstaande informatie is geschreven nav interviews met toxicologen op het gebied van de huid en cosmetica ingrediënten en de coaliakie vereniging. Heb jij een levensbedreigende allergie voor bijvoorbeeld noten neem dan altijd het zekere voor het onzekere en neem dan eerst contact op met je arts en de producent!

 

Noten. Je kunt er allergisch voor zijn en ze dus nooit eten. Maar hoe zit het dan met cosmetica en huidverzorging waar zulke voedingsstoffen inzitten? Amandelolie, bijvoorbeeld. Moet je die dan ook vermijden? En hoe zit het met gluten? En suiker?

Voedselallergie en huidallergie (contact dermatitis) zijn twee verschillende soorten allergieën. Je lichaam reageert op twee totaal verschillende manieren. Een voedselallergie is overerfelijk en kan overgaan, terwijl een huidallergie iets is waar iedereen op enig moment last van kan krijgen, na (meestal langere tijd) contact met een allergeen. Je blijft dan ook de rest van je leven gevoelig voor die stof.

 

Maar wat als je toch amandelolie binnenkrijgt?

Je kunt dus allergisch zijn voor noten, en nergens last van hebben als je amandelolie op je huid smeert. Maar als de amandelolie wordt gebruikt in een lipproduct, zoals een lipstick of een lippenbalsem, dan bestaat er een (klein) risico dat je een allergische reactie krijgt als je er iets van inslikt.

Een certificeringsinstantie als AllergyCertified vereist dat voedingsstoffen zoals amandelolie die in cosmeticaproducten worden gebruikt, zodanig bewerkt zijn dat alle proteïnen (eiwitten) die erin zitten zijn vernietigd. De proteïnen in voedingsstoffen zijn de oorzaak van de allergische reactie. Als je die eruit haalt, is er dus niks meer aan de hand. Je huid heeft niets aan eiwitten – de moleculen zijn sowieso te groot om door de huid heen te dringen. Amandelolie met het AllergyCertified-logo kun je dus met een gerust hart gebruiken, ook als je een notenallergie hebt.

 

Ik heb een glutenintolerantie. Zitten er gluten in cosmetica?

Mensen kunnen in meer of mindere mate gevoelig zijn voor gluten – hun darmen reageren niet goed op de eiwitten. Zij hebben baat bij een glutenarm of glutenvrij dieet. Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in sommige granen, zoals tarwe, rogge en gerst. Brood, pizza, koekjes, bier: in veel producten zitten gluten, zitten ze ook in cosmetica?

Glutenvrije cosmetica: het lijkt een nieuwe hype. Maar of het ergens op slaat, is een tweede. De eiwitten van gluten zijn namelijk zo groot dat ze niet door je opperhuid heenkomen. Wij hebben contact gehad met de Coeliakie vereniging omdat wij het glutenvrij logo wilden krijgen maar zij vertelden dat dit voor cosmetica niet nodig is. Zij zeiden het volgende: “Cosmetica producten zijn geen voedingsproducten dus het glutenvrij logo mag hierop niet worden afgebeeld. Ik kan me voorstellen dat er vragen komen over bijvoorbeeld lippenstift, of een cacaoboter lipbalsem, omdat dat mogelijk ook ín de mond terecht kan komen. Een glutenclaim hierop, in de vorm van de tekst ‘glutenvrij’ of een beeldmerk, zou echter de indruk kunnen wekken dat lippenstift van andere merken wel gluten zou bevatten. Bij de NCV is in ieder geval niet bekend dat er lippenstift bestaat waar gluten in zit.”

De Nederlandse Cosmetica vereniging zegt dat er wel gluten voor kunnen komen in cosmetica maar dat de kans op reactie klein is.

De Toxicologen van de Deense organisatie Allergy Certified onderzoeken de ingrediënten waar gluten in kunnen zitten extra na en eisen dat de proteine (gluten) vernietigd zijn anders mag je het Allergy Certified logo niet dragen.

Maar goed, stel dat je huid stuk is, of je krijgt wat lippenbalsem binnen van een product waarvan je twijfelt over de ingrediënten?  En hoe veilig voel je je als iemand zegt “voor zover bekend” wanneer je heel ernstig reageren kan? Als je coeliakiepatiënt  of een andere ernstige voedselallergie hebt is het wellicht verstandig contact op te nemen met de producent van een product waarover je twijfelt.

 

Ik ben suikerpatient kan ik Squalan producten gebruiken?

De Squalaan die wij gebruiken is afkomstig uit duurzaam verbouwd suikerriet. Het sap uit het suikerriet wordt geperst en daarna gezuiverd waardoor het vrij is van residu en suikers. Er zit dus in de squalaan geen suiker meer en je kunt het zonder risico gebruiken als suikerpatiënt.

 

Heb jij een voedselallergie? Wat kun je dan het beste doen qua cosmetica?

Op sommige cosmetica staat vermeld dat er geen gluten in zitten. Maar er zijn veel glutenvrije producten waarbij het niet expliciet op de verpakking staat vermeld. Verdiep je dan in de ingrediëntenlijst of, nog beter: vraag het de producent. Bij Squalan krijgen we ook weleens de vraag of onze producten glutenvrij zijn. Al onze producten zijn glutenvrij, wij gebruiken volledig glutenvrije haverolie.

Heb je een ernstige voedselallergie en twijfel je over welke huidverzorgingsproducten je wel of niet kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

 

4 replies on “Heb jij een voedselallergie? Moet je dan opletten met je cosmetica?

 • Marjolijn Schreppers

  Ik heb een vraag naar aanleiding van dit artikel. Ik heb een contactallergie voor Nikkel en ik reageer ook op Nikkel in mijn voeding. Nu zeggen sommige sites dat je ook kunt reageren op nikkel in gezichtscremes en dergelijke. Weten jullie of dit waar is ?
  Met vriendelijke groeten, Marjolijn Schreppers.

  Beantwoorden
  • Squalan

   Hai Marjolijn

   Als je een contactallergie hebt voor nikkel dan moet je zeker opletten met nikkel in cosmetica en sieraden. Heb je een patchtest gedaan? Waarschijnlijk heb je de voedselallergie voor nikkel al langer? Heel veel mensen hebben een contactallergie voor nikkel waardoor ze bepaalde sieraden niet kunnen dragen maar ze kunnen dan wel tegen nikkel in voedsel zoals cacao en bonen etc. Heb je beide getest of merkte je het zelf?

 • Marjolijn Schreppers

  Hoi, Ik heb inderdaad een patchtest gehad bij een allergoloog en omdat de reactie behoorlijk heftig was heeft hij geadviseerd om Nikkel uit de voeding weg te laten. Hierdoor zijn mijn darmklachten heel veel verminderd. Maar het probleem met Nikkel in cosmetica is dat het niet bij de ingrediënten erbij staat dus ik weet niet hoe ik kan achterhalen wanneer er Nikkel in bijvoorbeeld gezichtscreme zit.
  Marjolijn

  Beantwoorden
  • Squalan

   Een nikkel voedselallergie en nikkel contactallergie gaan vaak samen terwijl ze op een heel andere manier ontstaan. Nikkel in cosmetica is vooral lastig te identificeren omdat het vaak een onzuiverheid is in een ander ingrediënt die wel op de verpakking staat zoals bijvoorbeeld van ijzeroxide.
   In onze producten zit sowieso geen nikkel en als je op zoek bent naar make up kun je kijken naar het Allergy Certified logo. Zij kijken de ingrediënten na op nikkel onzuiverheden en zeggen zelf het volgende: “Studies have shown that 5 ppm is safe for people without allergy and a level of 1 ppm nickel is safe for people allergic to nickel. Therefore AllergyCertified allow max1ppm sweat soluble nickel in makeup.” Je kunt ons ook altijd mailen als je twijfelt of nog vragen hebt 😊

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *