Heb jij droge lippen? Het liplik-syndroom ligt op de loer

Dag zomer, hallo herfstweer! We kunnen nog hopen op een paar mooie nazomerdagen maar ’s ochtends merk je al dat het kouder wordt. De verwarming slaat al aan! Hoe mooi je huid in de zomer ook is, je huid wordt door de kou en de droge lucht in huis schraler. Ook je lippen worden droger. We kregen van moeders om ons heen al berichtjes over droge, schrale en zelfs gesprongen lippen bij hun kinderen.

 

Hoe kan het dat je na de zomer meer last hebt van droge lippen?

Ondanks de hitte droogt onze huid minder uit in de zomer. Kinderen spelen de hele dag in de gezonde buitenlucht, we zetten de tuindeur open en de zon herinnert ons eraan genoeg water te drinken. Bovendien smeren we vaak zonnecrème en die is meestal vetter dan gewone huidverzorging. Nu zijn de scholen weer begonnen en zitten kinderen op elkaar gepakt in verwarmde klaslokalen. Ze spelen minder buiten, drinken minder snel een glas water en worden niet meer elke dag ingesmeerd met een vette crème. En dat merkt je huid, te beginnen bij de delen waar ze het dunst is: de lippen.

 

Waarom drogen je lippen het eerst uit?

Talgklieren zorgen ervoor dat je huid soepel en vet blijft. De dunne huid van je lippen bevat geen talgklieren zoals de rest van je huid. Je lippen zijn dus extra gevoelig voor droogte (door de verwarming) en kou. Als je lippen droog en branderig aanvoelen ben je geneigd om ze nat te likken, maar hierdoor drogen ze juist nog meer uit. Je belandt dan in een vicieuze cirkel van likken en uitdrogen en voor je het weet heb je het liplik-syndroom.

 

Wat is het liplik-syndroom?

Vooral kinderen hebben last van het liplik-syndroom, oftewel lip dermatitis. Door het veelvuldig aflikken van de lippen wordt de huid rondom de lippen schraal en wordt ze rood. De schrale huid is gevoelig en kan licht pijnlijk aanvoelen. In de kapotte huid die door het likken nat blijft, kunnen gemakkelijk bacteriën groeien (bron: kinderneurologie.eu). Het nat likken van droge, schrale lippen is een logische reflex. Maar als je die niet weet te onderdrukken en je verzorgt je lippen niet op een effectieve manier, kan er dus die vervelende lip dermatitis ontstaan: het liplik-syndroom. Het likken van je lippen lijkt een soort zenuwtrek te worden.

 

Squalan en droge lippen: daar weten we wel raad mee

Eén van onze kleine Squalan muzes, Mila, moest vorige week ook weer naar school. Binnen een paar dagen kreeg ze last van droge lippen en korstjes. Haar moeder was er gelukkig snel bij en gaf haar de Squalan Pure Lip. ’s Avonds gebruikte ze Squalan Cleanser als masker voor de nacht. Dit verzacht en bacteriën kunnen zich zo niet in de schrale plekjes nestelen. Het resultaat liegt er niet om!

 

liplik syndroom

 

Komt het liplik-syndroom alleen door droge lucht?

Liplikken kan ook ontstaan omdat iemand nerveus is en spanning ervaart. Het begin van een nieuw schooljaar is voor veel kinderen spannend, waardoor de kans op het liplik-syndroom vergroot. Het lippen likken wordt een gewoonte – probeer daar maar weer af te komen.

 

Zijn het gewoon droge lippen of is ‘t het liplik-syndroom?

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor problemen met je lippen. Als je gewoon droge lippen hebt, blijft de droogte meestal beperkt tot de lippen zelf. Er zitten misschien losse velletjes op je lippen, maar de huid eromheen blijft intact. Bij het liklip-syndroom (lip dermatitis) is de huid rond de lippen beschadigd, ruw en rood. Soms zie je zelfs gele korstjes om de lippen heen. Die zijn ontstaan door bacteriën die zich nestelden in de vochtige, kapotte huid.

 

Liplik-syndroom of contacteczeem?

De symptomen van het liplik-syndroom lijken erg op contacteczeem. Het verschil is dat contacteczeem ontstaat door een reactie op een bepaald ingrediënt in je lippenstift of lippenbalm. Zodra je met het product stopt, verdwijnen de klachten snel.

 

Hoe behandel je droge lippen en het liplik-syndroom?

Als jij of je kind last heeft van droge lippen of rode huid rondom de lippen is dit wat je kunt doen:

  • Stop met likken. Dat lijkt eenvoudig, maar als liplikken eenmaal een gewoonte is, is het best moeilijk weer af te leren, zeker voor een kind. Help je kind door hem of haar er steeds aan te herinneren.
  • Hou de lippen en de huid eromheen vet. Kies daarvoor een product zonder allergene stoffen zoals parfum, parabenen en conserveermiddelen zoals de Pure Lip
  • Let dus op wat je op je lippen smeert. Helaas zitten er in veel lipcareproducten en lippenstifts en -glosses ingrediënten die je lippen kunnen irriteren en uitdrogen. Vermijd deze producten als je lippen erg droog zijn. Wil je toch een mooie glans op je lippen, gebruik dan een natuurlijke olie zoals Squalan Pure. Verzorgend én mooi!
  • Zorg dat je genoeg frisse lucht krijgt. Zet af en toe de ramen open of maak een wandeling buiten in de natuur. Buitenlucht doet wonderen, en voor meer dan alleen je lippen. 😉
  • Neem stress en spanning weg waar mogelijk. Het liplik-syndroom kan er een gevolg van zijn. Let hierop bij je kinderen – als je ziet dat je dwangmatig hun lippen likken, probeer dan te achterhalen waar deze tic/spanning vandaan komt.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *