Havermout for president!

Inmiddels is havermout niet meer weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Met havermout kun je enorm veel variëren in ontbijt, tussendoortjes en smoothies. Havermout kent daarnaast nog veel meer voordelen, het zit boordevol vezels en antioxidanten, geeft een verzadigd gevoel en het bevordert de spijsvertering. Daarnaast is het ook een geweldig ingredient in cosmetica en 1 van onze ster ingrediënten in het oogserum. Wanneer je niet weet of je havermout wel lekker vindt of je hebt er slechte ervaringen mee, dan willen wij je uitdagen het toch nog een keer te proberen. Zie jij jezelf al als een gevorderde havermouteter? Dan hebben we ook wat voor jou hier.

 

Havermout van beginners

Wanneer je nog nooit havermout hebt gegeten, of nog geen manier hebt gevonden om het op een lekkere wijze te bereiden, dan helpen wij je op weg. Stap 1: Kies voor (plantaardige) melk die je lekker vindt. Wij zijn zelf gek op amandelmelk, havermelk en kokosmelk maar “gewone” melk kun je natuurlijk ook gebruiken. Voor 40 gram havermout heb je ongeveer 250 ml (plantaardige) melk nodig. Breng het bij elkaar in een steelpan in zo’n 5-10 minuten aan de kook. Voila, dat is de basis.

 

Om het lekkerder te maken kun je van alles toevoegen. Om te beginnen kun je er kruiden aan toevoegen, kaneel, koek en speculaaskruiden, appeltaartkruiden etc. Daarnaast is het toevoegen van fruit een grote aanrader. Banaan kun je prakken en er doorheen mengen, maar ook zeker roodfruit of stukjes appel. Ook gedroogd fruit zoals rozijnen, vijgen en dadels is heerlijk.

Havermout voor gevorderden

Denk je dat je klaar bent voor een next-level havermoutgerecht? Dan is deze voor jou: havermout met groente. In dit recept is courgette gebruikt, maar wortel, bieten en bloemkool zijn ook opties als je dat lekker vindt.

 

Ook wanneer jij jezelf als een gevorderde ziet, doe je er verstandig aan om te beginnen met ongeveer 50 gram courgette en de hoeveelheid geleidelijk te verhogen. In het begin kan het even wennen zijn, en het zou zonde zijn als het je afschrikt. Verder ga je precies hetzelfde te werk als bij de beginners. Nu voeg je alleen de geraspte courgette toe nadat je de havermout licht aan de kook hebt gebracht. Laat het samen nog 5 tot 10 minuten door pruttelen terwijl je regelmatig roert.

 

Havermout voor sporters

Wanneer je een gezond eetpatroon hebt, kun je voldoende eiwitten halen uit ‘normale’ voeding. Wanneer je veel sport en behoefte hebt aan meer eiwitten, is havermout het ideale gerecht om extra eiwitten aan toe te voegen. Nadat je jouw havermout licht aan de kook hebt gebracht voeg je (evt. gelijktijdig met de courgette) een scoop eiwitten toe. Wanneer je eiwitten een lekkere smaak hebben zoals vanille of chocolade, maakt dit je havermout nog lekkerder. Winning!

 

Van alle bovengenoemde varianten kun je de basis van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ideaal zodat je op zondag vast je ontbijt voor de komende dagen kunt voorbereiden. Heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Laat het ons weten, wij zijn nieuwsgierig naar jouw variaties!

 

Benodigdheden voor de basis

 • 250 ml plantaardige melk
 • 40 gram havermout

Optioneel

 • Kruiden (kaneel, speculaaskruiden)
 • Fruit (vers of gedroogd)
 • Groente

Toppings

 • Noten
 • Gojibessen
 • Chiazaad
 • Nog meer fruit;)
 • Rozijnen
 • kokosrasp

 

Bewaren

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *