Griepje? Zo herstel je sneller

Wat heerst er weer griep. Ik spreek steeds mensen die thuis zijn omdat ze zich niet lekker voelen. En door de kerststress gunnen ze zich geen rustig herstel. Ze ‘moeten’ nog zo veel. Cadeautjes kopen, kerstboodschappen doen, diners voorbereiden… zullen ze wel op tijd beter zijn?

Een griepje moet je in principe gewoon een beetje de ruimte geven. Je lichaam weet er wel raad mee. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om je sneller beter te voelen. Zullen we ze even doornemen?

 

Voeding als medicijn

Afgelopen weekend gaf ik de derde masterclass van de online skinreis. Dit keer stond voeding centraal. Veel van ons zien voeding als brandstof, wat het natuurlijk ook is, maar het is veel meer. Ongezonde voeding is in de westerse wereld de nummer 1 veroorzaker van ziektes. Terwijl er zo veel verse, plantaardige, smaakvolle, kleurrijke, heerlijk ruikende voeding is die het beste medicijn is voor talloze aandoeningen. Ook griep. Als je ziek bent heb je vaak niet veel honger, maar een verse groentesoep, fruit en verse kruidenthee vallen meestal wel goed en zitten boordevol vitamines.

 

Wees lief voor je darmen

In je darmen zitten ontelbaar veel kleine beestjes die de hele dag aan het strijden zijn voor je. Deze goede bacteriën vechten tegen de slechteriken en proberen het milieu in je darm gezond en in balans te houden. Dit is voor alle organen en processen in je lichaam belangrijk, ook voor je immuunsysteem.

Zorg als je ziek bent extra goed voor de goede bacteriën in je darmen, door pre- en probiotica te eten. Prebiotica zitten in de vezels van groente en fruit, probiotica in zuurkool en kimchi. Of vul je dieet aan met een pre- en probiotica supplement.

Let op met hoestdrankjes en keelpastilles, ze zitten vol met suiker en de slechte bacteriën zijn gek op suiker.

 

Streel je gedachtes

Als je je niet lekker voelt is het soms moeilijk om positief te zijn. Je hebt dan geen zin om te dansen of mee te zingen met de Dolly Dots. Toch is het belangrijk om ook je mentale gezondheid te verzorgen. Neem twee keer per dag even tien minuten de tijd om rustig bij jezelf te zitten. Sluit je ogen, haal rustig adem en visualiseer hoe het is om je goed te voelen. Denk aan dingen waar je blij van wordt.

Ik interviewde vorige maand hypnotherapeut Bianca van Dongen en aan het eind van de podcast geeft ze een kleine maar erg fijne meditatie.

 

Als ik mijn haar gewassen heb voel ik beter

Als mijn moeder ziek is weet ik altijd wanneer ze aan de beterende hand is: als ze haar haren gewassen heeft. Als je je heel beroerd voelt, lig je het liefst in je oude joggingspak en een knot op je hoofd op de bank, onder een dekentje. Douchen kost te veel energie. Toch helpt het vaak om je beter te voelen als je even onder warme straal gaat staan, in bad gaat, je haren wast of een maskertje opdoet.

 

Geef je eraan over

Je ergens aan over geven is niet altijd makkelijk. Vooral niet als je nog een lange to do-lijst hebt en allerlei plannen voor de kerst. Maar soms is het gewoon zoals het is. Pieker niet over zaken waar je toch niks aan veranderen kan en laat alles even los. Blijf een paar dagen thuis, lees een boekje, kijk tv, hang op de bank en slaap, slaap, slaap.

 

Stress niet, het komt allemaal wel goed

Vorig jaar waren wij ziek in de periode rond kerst. Eerst mijn zoontje, toen ik, daarna mijn broertje en mijn moeder. We hadden elkaar allemaal aangestoken. Ik baalde enorm toen ik de gourmetschalen moest afbestellen. Ik was echt een beetje verdrietig, want ik hou van kerst en de kerstgezelligheid.

Maar kerst is ook maar een datum. Uiteindelijk vierden we het een paar dagen later, net zo gezellig. En het was in de supermarkt een stuk minder druk!

 

Als je dan toch ziek thuis bent: verwen jezelf of een ander en bestel met 21% korting je cadeautjes online op squalan.com! Deze actie geldt t/m Tweede Kerstdag. Gebruik code: kerst2022

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *