Gezonde voeding: zie jij door de bomen het bos nog?

Hoe je met de vijf wetten van Squalan wél een gezonde leefstijl kunt creëren

 

Detoxen, vasten, intermittent fasting, ontslakken, keto, paleo of plantbased: keuze genoeg in dieetland. Glutenvrij of koolhydraatarm? Wat is het verschil tussen biologisch en ecologisch? Zitten er genoeg vitamines in je voeding of kun je beter een pilletje nemen? Slowjuicer of blender? Crossfit of tai chi?

Als het over gezondheid gaat zien zelfs wij door de bomen het bos niet meer. Bij Squalan zijn we al jaren op zoek naar de perfecte blend tussen voeding, huidverzorging en leefstijl. In onze zoektocht naar een gezonde huid hebben we met talloze experts gesproken en ook zelf onderzoek gedaan. We stuitten op ingrediënten en methodes die voor ons beiden goed voelden, maar er waren ook dingen die voor de één wel werkten en voor de ander niet. Als je erover nadenkt is dat natuurlijk logisch – we zijn allemaal anders. We hebben wel dezelfde basisbehoeften maar hoe je lichaam verder in elkaar steekt is sterk afhankelijk van je genen, je opvoeding en je leefpatroon. Je darmflora bijvoorbeeld is deels gevormd terwijl je nog in de buik van je moeder zat en als je als kind weinig bewoog en ongezond at, kun je op latere leeftijd eerder last krijgen van kwaaltjes en overgewicht.

Monique had in de jaren dat ze voor televisie werkte een abonnement op Red Bull energiedrankjes, het liefst met een zak zoete en zoute drop ernaast, gemixt is toch het lekkerst? Ik (Leslie) ben altijd van de extremen geweest; ik ging van niet sporten in mijn pubertijd naar 15 uur per week trainen in mijn studietijd. En dat lekker in combinatie met detoxen en andere afvalkuurtjes.

Gelukkig zijn wij er geleidelijk aan achter gekomen wat wél goed werkt voor ons lichaam en onze huid. Bovendien krijgt gezondheid als je ouder wordt een andere betekenis. Het gaat minder om het ‘mooi zijn’ en meer om ‘gezond zijn’, al zijn die twee dingen nauw met elkaar verbonden. Ben je gezond van binnen dan zie je dat meestal ook terug aan de buitenkant, met een mooie, glowy skin en een glinstering in je ogen.

 

Wat hebben wij geleerd over voeding en gezondheid?

Er zijn zoveel experts op het gebied van voeding en gezondheid, zowel afgestudeerd als ervaringsdeskundig. Ze hebben allemaal hun eigen kennis, ervaringen en overtuigingen, waardoor het nog steeds onmogelijk is hét Ideale Recept voor Gezond en Gelukkig Leven te bereiden. Wij zullen je daarom ook nooit vertellen wat je moet doen. Het enige wat we kunnen doen voor jou is onze ervaringen met jou delen. Jou vertellen over alle dingen die voor ons goed voelen of die ons echt geholpen hebben.

 

De vijf wetten van Squalan

Met deze uitgangspunten kun jij zelf bepalen wat goed voor jou is

Met tips als ‘drink acht glazen water per dag’ of ‘eet meer broccoli’ kun je niet zo veel. Misschien vinden jouw darmen veel broccoli helemaal niet fijn. En wat als je maar zeven glazen water hebt gedronken vandaag, doe je het dan ‘fout’?

Regeltjes volgen die voor een ander werken, helpt niet. Je moet je eigen pad kunnen volgen. Als je een beetje logisch nadenkt en kritisch naar je leefstijl en eetpatroon kijkt, kun je zelf aanpassingen doen die je wél kunt volhouden.

Stop met strenge diëten die je toch niet volhoudt op lange termijn. Wij houden ons zo veel mogelijk aan de vijf Wetten van Squalan:

1. Moeder Natuur versus de fabriek

Gezonde voeding is voeding vol met voedingsstoffen. Voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Fruit en groenten bevatten de meeste voedingsstoffen als het in de zon gegroeid is en snel na de oogst op jouw bord ligt. Voeding geproduceerd in een fabriek zit vaak vol stoffen die ons lichaam niet nodig heeft en niet kan verwerken, zoals kleurstoffen en conserveringsmiddelen.

Eet niet uit potjes, pakjes en zakjes.

 

2. Varieer met groente en fruit in alle kleuren

Het is niet alleen belangrijk dat je gezonde voedingsstoffen kiest, maar ook dat je veel verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Variatie is daarom key. Ik vind dit altijd lastig en kies automatisch voor de groenten die ik ken en lekker vind. Die komen dan ook vaak terug op het menu. Toch probeer ik, aan de hand van internetrecepten, regelmatig andere seizoensgroenten uit. Zo ontdek ik soms geweldige ‘vergeten’ groenten, zoals knolselderij, knolraap of pastinaak.

Moeder Natuur helpt je ook om te variëren, dankzij haar ‘kleurcodes’: kies meerdere kleuren groenten op je bord, dan weet je dat je goed zit.

Kies veel groenten en fruit, in alle kleuren van de regenboog.

 

3. Eten zoals onze voorouders aten

Qua genen verschillen we niet zoveel van onze jagende en verzamelende voorouders. Zij aten vooral vis, mager vlees, groenten (ook uit de zee), fruit, noten en zaden. Ons systeem reageert hier nog steeds het beste op maar helaas eten we nu heel anders en is de kwaliteit van de voeding enorm veranderd.

De natuurlijke voeding is vervangen door brood, pasta’s, bewerkt vlees, suikers en andere lege fabrieksvoeding. Onze voeding zit vol ‘vreemde’ voedingsstoffen die ons lichaam niet kent en waar het continu mee aan de slag moet om ze te verwerken. Dat resulteert in een verzwakt immuunsysteem.

Vermijd makkelijke koolhydraten en kies puur en goed verteerbaar voedsel.

 

4. Eet met de seizoenen

Tegenwoordig kun je het hele jaar door aardbeien en asperges eten maar toch zijn ze echt het lekkerst als je ze eet in het seizoen waarin ze groeien. Of je nu vegan bent, paleo, intermittent fasting of keto aanhangt, seizoensgebonden, lokaal en biologisch eten past in elk dieet.

Moeder Aarde geeft precies aan wat je nodig hebt. Wintergroenten, zoals boerenkool of bloemkool, zitten boordevol vitamine D. En laten we nou net in de winter vaak een tekort hebben aan vitamine D.

Lokaal verbouwd eten hoeft minder ver te reizen (beter voor het milieu) en is dus verser. Producten hoeven dan ook niet bewerkt te worden met schadelijke stoffen om ze langer houdbaar te houden

Eet de producten uit het seizoen.

 

5. Luister naar je lichaam en je huid

Al eet je pure, verse producten, alsnog kan jouw lichaam er vreemd op reageren. Kijk en luister goed naar je lijf en je huid. Krijg jij bultjes van aardbeien? Eet ze dan niet. Heb je een opgeblazen gevoel na het eten van kool? Laat dat staan en kies andere groenten. Je lichaam en je huid zijn de beste leermeesters; zij geven aan wat voor jou werkt.

Leer luisteren naar je lijf.

Het gaat dus om de keuzes die je maakt, elke dag opnieuw. Vraag jezelf niet af of iets wel mag van je dieet of van je personal trainer: mag het van jou, mag het van je lichaam? Op basis van bovenstaande vier ‘wetten’ kun jij dat prima zelf bepalen.

We are starving in the midst of plenty

Al hebben we in Nederland ontzettend veel keuze in de supermarkt, veel mensen kampen, vaak ongemerkt, met een tekort aan vitamines en mineralen. Dit komt omdat de voeding die je kiest onvoldoende gezonde stoffen bevat. Je voeding is de sleutel tot gezond oud worden (en er jong uit blijven zien). Ben je geen groente- of fruiteter? Maak er dan sappen of soepen van, dan krijg je toch binnen wat je nodig hebt, zonder op bleekselderijstengels te hoeven kauwen.

Helaas is te weinig groenten eten niet ons enige probleem. De kwaliteit van natuurproducten als groenten, fruit, vlees en vis is minder dan een eeuw geleden. Groenten en fruit worden te snel verbouwd onder kunstlicht in kassen, vis wordt gekweekt en vlees zit vol antibiotica. 200 gram groenten per dag is allang niet meer genoeg om alles binnen te krijgen wat je nodig hebt – dat moet inmiddels vijf ons zijn. Dat is een flinke uitdaging, ook financieel.

Wat wil je op je bord zien?

Ik begrijp dat je nu wel wat inspiratie kunt gebruiken om jouw bord te vullen met natuurproducten waar jouw lijf en je huid blij van worden. Welke producten kun je toevoegen aan je menu? We hebben de lijst van voedingsgoeroe Amber Albarda gebruikt. Kijk op haar website voor heerlijke, gezonde recepten.

Ter inspiratie, dit zijn producten die Moeder Natuur ons cadeau doet:

 • Kruisbloemgroente: denk aan broccoli, bloemkool, radijs, spruitjes, boerenkool, witte kool, Chinese kool en koolrabi
 • Bladgroenten: sla, spinazie, snijbiet, paksoi, rucola, mosterdblad en andijvie
 • Pompoen, komkommer en courgette
 • Alle knollen, bollen en wortelen: knolselderij, ui, schorseneren, asperges, peterseliewortel en pastinaak
 • Avocado
 • Paddenstoelen
 • Groenten uit zee: zeekraal, lamsoor en zeewier
 • Olijven en olijfolie
 • Fruit
 • Eieren
 • Noten en zaden (pompoenpitten, lijnzaad, quinoa en boekweit)
 • Schaal- en schelpdieren
 • Kruiden en specerijen: tijm, gember, knoflook, geelwortel (kurkuma), oregano en basilicum

Ben je een vlees- en/of viseter? Let dan goed op de herkomst ervan. Omdat Omega-3 vetten zo belangrijk zijn voor je hersenen, je hart en je bloedvaten en omdat we te weinig omega-3 uit onze voeding halen, raden wij je aan om een niet-toxische hoge kwaliteit visolie of algenolie te gebruiken als voedingssupplement, met een hoge dosering DHA en EPA.

En tot slot: geniet van wat je eet en drinkt. Ga ervoor zitten en geniet van de verschillende smaken en hoe het eruit ziet op je bord.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *