Serum vs facial oil, wat is het verschil?

Facial oils en serums, wat is het verschil?

In beautyland worden steeds mooiere namen bedacht voor elk nieuw huidverzorgingsproduct. Serum dit, facial oil dat, skin booster zus, oil serum zo. Boordevol vitamines, fruitzuren en actieve ingrediënten. Maar wat is wat, en wat doet het voor je huid?

 

Wat is een serum?

Het woord serum wordt op drie manieren gebruikt. Soms wordt ermee verwezen naar een vloeibaar ‘basisproduct’ dat je als dagelijkse huidverzorging kunt aanbrengen zoals ons oogserum Eye. Er kan ook mee verwezen worden naar een product dat je onder je huidverzorging aanbrengt. Of een serum is een supergeconcentreerde vloeistof die je inzet als oppepper voor je huid, door het onder je huidverzorging te gebruiken of als een kuurtje, één keer in de zoveel tijd.

 

Wat is een facial oil?

Een facial oil is een gezichtsolie die je afhankelijk van de ingrediënten als huidverzorgingsproduct kunt gebruiken, of kunt aanbrengen onder je dagelijkse huidverzorging. Een facial oil kan dus vaak ook als serum gebruikt worden (om het makkelijk te maken ;))

Zijn super geconcentreerde serums goed voor je huid?

Serums zijn vaak geconcentreerd en bevatten meer fruitzuren, vitamines of actieve ingrediënten (ingrediënten met een bepaalde werking). De actieve ingrediënten en extra vitamines in serums kunnen je huid goed doen, maar soms zijn serums zo sterk geconcentreerd dat je huid er juist op kan reageren.

Vooral mensen met een gevoelige huid of met huidaandoeningen kunnen een branderige of prikkende huid ervaren. Haal het serum er dan weer af – je huid hoort niet te prikken. Het gebruik van een serum kan leiden tot een allergische reactie, ook omdat serums vaak sterk geparfumeerd zijn. Parfum in een product doet sowieso niks goeds voor je huid. Let daarom goed op als je “serum” ziet staan en kijk om welke van de drie serum varianten het gaat.

 

Zelf een serum of facial oil maken, is dat verstandig?

Je kunt tegenwoordig online losse ingrediënten kopen om zelf een serum of facial oil te maken. De heks in ons is dol op mixen en roeren en flesjes vullen met anti-aging en pro-glow producten. Maar als je er beter over nadenkt, is het niet verstandig om zelf oliën en serums samen te stellen zonder gedegen research en kennis van de huid, de ingrediënten en de combinaties.

Waarom niet? Omdat het voor een deel scheikunde is – wij waren daar niet geweldig in op school en hebben er niet voor doorgestudeerd, jij? Sommige ingrediënten, zoals vitamine C of A zijn bijvoorbeeld alleen geschikt in bepaalde, minuscule percentages en verhoudingen. Ook zijn sommige combinaties van ingrediënten niet goed en zorgen juist voor bijvoorbeeld oxidatie. Twee ingrediënten kunnen los van elkaar goed zijn maar zodra je ze samenvoegt krijg je een mini explosie.

Een sterker geconcentreerde olie is niet per definitie beter voor je huid. Het kan juist een averechts effect hebben op je huid en haar irriteren of beschadigen. Het mengen van vitaminen, zuren en andere ingrediënten kun je beter overlaten aan mensen die ervoor gestudeerd hebben. Daarnaast moet je je afvragen of je je huid ook bloot wil stellen aan agressievere ingrediënten.

 

Hoe kies je een serum of facial oil die geschikt is voor jouw huid?

Als je je huid wilt geven wat ze nodig heeft, kun je het beste huidverzorgingsproducten gebruiken die natuurlijke, plantaardige ingrediënten bevatten. Zonder parfum, parabenen, conserveringsmiddelen en andere toevoegingen die niks doen voor je huid. Hoe langer de lijst van ingrediënten met moeilijke namen, hoe eerder je huid geïrriteerd kan raken door het product.

Squalan kiest voor haar serums en facial oils alleen natuurlijke ingrediënten die een bewezen effect hebben op de huid. Onze grondstoffen hebben van zichzelf de huidverbeterende kenmerken waar we naar zochten en bevatten van nature de benodigde vitamines – we hoeven daar geen extra producten of chemicaliën aan toe te voegen. Dat is een stuk beter voor je huid. Less is more!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *