Eczeem op je voeten: hoe ga je er mee om?

Eczeem: bijna een half miljoen Nederlanders heeft last van een droge, rode en schilferige huid die vreselijk jeukt. Ook op je voeten kun je eczeem krijgen. Hoe ontstaat voeteczeem? En hoe behandel je eczeem aan je voeten?

 

Wat is de oorzaak van eczeem op je voeten?

Voeteczeem is een allergische ontstekingsreactie. Je afweersysteem reageert heftig op een allergeen (voornamelijk op nikkel, parfum, rubber, chroom, zeep en wol). Je kunt van de ene op de andere dag allergisch worden voor deze stoffen. Er zijn ook andere factoren die voeteczeem kunnen veroorzaken of verergeren:

·      overmatig zweten (zweetvoeten)

·      Slecht ventilerend schoeisel en sokken van synthetisch materiaal

·      stress (spanningen, emoties)

·      een droge of gevoelige huid

·      kou, hitte en andere weersomstandigheden

·      bepaalde (genees)middelen, zoals aspirine en de anticonceptiepil

·      roken

·      hooikoorts, astma of een andere vorm van eczeem elders op het lichaam

 

Heb ik voeteczeem of is het een voetschimmel?

Voetschimmel wordt ook wel, heel misleidend, zwemmerseczeem genoemd. Anders dan eczeem is een voetschimmel wél besmettelijk. Voetschimmel herken je aan kloofjes tussen de tenen en huidschilfertjes, soms met jeuk. Met de juiste behandeling ben je er na twee tot vier weken vanaf.

 

Kan je blaasjes krijgen bij eczeem op je voeten?

Ja, dat kan, dat heet blaasjeseczeem (ook wel acro-vesiculeus of dyshidrotisch eczeem genoemd). Blaasjeseczeem openbaart zich op handen of voeten. De blaasjes zijn helder en kunnen heftig jeuken. Blaasjeseczeem komt gelukkig niet veel voor. Je ziet het vooral bij mensen tot veertig jaar. Meestal ontstaat het door zwemmerseczeem (voetschimmel): je lichaam reageert overgevoelig op de schimmel, wat zich uit in een allergische reactie (blaasjeseczeem). De meest voorkomende vorm van voeteczeem is contacteczeem. Dit ontstaat omdat je allergisch bent (geworden) voor bijvoorbeeld je leren schoenen, zeep of een ander product.

 

Helpt het gebruik van soda bij eczeem op je voeten?

Er zijn veel huishoudelijke middeltjes waarvan mensen zeggen dat ze helpen tegen voeteczeem. Deppen met appelciderazijn, paardenmelktabletten slikken, smeren met kokosolie, weken in soda: er zijn online talloze tips te vinden. Vrij onschuldig, dus baat het niet, dan schaadt het niet. Is je eczeem na een paar weken niet over, ga dan toch naar de huisarts.

 

Wat is de beste behandeling bij eczeem onder je voeten?

Voeteczeem wordt meestal veroorzaakt door een contactallergie. Om voeteczeem aan te pakken moet je eerst de oorzaak wegnemen. Vermijd (zoveel mogelijk) contact met irriterende stoffen zoals water, zeep, parfum en reinigingsmiddelen. Via de huisarts kun je een allergietest doen als je er niet achter komt waar je allergisch voor bent. Zodra je weet voor welke stof je allergisch bent kun je deze wegnemen en dan gaat de eczeem vanzelf over.

De eczeemplekken kun je insmeren met een vette, allergeenvrije crème of olie zoals Squalan Pure of , Squalan Moisturizer. Zie je geen verbetering? Neem dan contact op met je huisarts. Ook je voeding en de algehele conditie van je lichaam en je huid hebben invloed op het ontstaan of verergeren van voeteczeem:

  • Stop met krabben, dan kan je huid genezen. Hoe meer je krabt, hoe erger de jeuk wordt
  • Droog je voeten goed af na het douchen
  • Trek elke dag schone sokken aan
  • Eet veel groenten en fruit
  • Vermijd zuivel en beperk je vleesconsumptie
  • Drink veel water, vermijd frisdrank en alcohol

 

Succes! Heb je nog vragen? Stel ze, we helpen je graag om je huid gezond te krijgen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *