Een jeukende, droge huid: wat te doen

Als je huid droog aanvoelt en de hele dag jeukt, is dat heel vervelend. Vaak gaat een droge, jeukende huid gepaard met schilfers, bultjes of rode vlekken, waardoor je je nog onprettiger voelt. Wees gerust, meestal is er niks ernstigs aan de hand. Veel mensen hebben last van een droge gezichtshuid. Wat kun je doen?

Een droge huid is meestal geen teken van een huidaandoening, tenzij je psoriasis of eczeem hebt. De oorzaak ligt meestal in externe omgevingsfactoren en die kun je veranderen. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een droge huid:

  • Weer en klimaat (zon, kou, hitte, regen, wind etc.)
  • Veelvuldig wassen met zeep
  • Lang en warm douchen
  • Veel zwemmen
  • Droge lucht door airco of verwarming
  • Leef- en voedingspatroon (slaaptekort, te weinig beweging, roken, stress, alcohol, te weinig water, groente en fruit: allemaal zijn ze van invloed op de conditie van je huid)

 

Ik heb een jeukende droge huid met schilfers, wat te doen?

Een gezonde huid is in balans, een droog aanvoelende huid met schilfers duidelijk niet. Die heeft wat aandacht nodig. Dat betekent niet dat je er allerlei middeltjes op moet smeren en dat je elke dag moet scrubben – in tegendeel. De huid heeft milde verzorging en rust nodig. Probeer altijd eerst de oorzaak te achterhalen en neem die zo veel mogelijk weg.

Probeer niet te krabben en gebruik zo min mogelijk make-up. Douche kort, gebruik geen zeep en smeer je huid goed in met een vochtinbrengende crème of huidolie, het liefst zonder parfum en andere irriterende stoffen. Reinig je gezicht elke avond met een milde reiniger, zonder parfum en alcohol en smeer je huid voor de nacht in met een vette crème of speciale huidolie.

Beperk het scrubben tot eens per week en kies voor een zeer milde scrub. Anders beschadig je de beschermlaag van je huid en dan blijven de klachten terugkomen.

 

Ik heb een jeukende droge huid met bultjes, wat te doen?

Voor de verzorging van de jeukende, droge huid neem je dezelfde acties als hierboven beschreven. De bultjes zijn wel een punt van aandacht – rode bultjes kunnen wijzen op een allergische reactie. Kijk eens goed naar de ingrediënten van de producten die je gebruikt, zitten er allergenen tussen, zoals parfum of parabenen? Gebruik een paar dagen een natuurlijke, pure huidolie in plaats van je dagcrème – merk je verschil?

 

Ik heb een jeukende droge huid met rode vlekken, wat te doen?

Als de rode vlekken in je gezicht plotseling zijn opgekomen en heftig jeuken, is er meestal sprake van een contactallergische reactie. Misschien reageert je huid op een haarverfstof, of op een conserveermiddel in je antirimpelcrème. Al gebruik je een crème al jaren, je huid kan op enig moment allergisch worden voor een ingrediënt.

Als de rode vlekken over je hele lichaam zitten, moet je direct contact opnemen met de huisarts. Beperken de jeukende, rode vlekken zich tot een paar plekken, reinig de huid dan met een milde cleanser en smeer er een hypoallergene vochtinbrengende crème of gezichtsolie op. Als er na een paar dagen nog geen verbetering optreedt, neem dan contact op met je huidarts.

 

Kan Squalan helpen bij een jeukende, droge huid?

Ja, Squalan werkt erg goed op een jeukende, droge huid. De basis van alle Squalan-producten is squalaanolie, een lichaamseigen stof met sterk verzorgende en vochtinbrengende eigenschappen.

Squalan Moisturizer, met anti-aging effect, maakt de huid zacht en soepel en helpt haar herstellen.

Squalan Cleanser is een milde reinigingsgel die de huid niet uitdroogt – sterker nog, deze cleanser kun je ook als gezichtsmasker gebruiken.

Squalan is 100% plantaardige huidverzorging, zonder parfum en parabenen, niet getest op dieren en Allergy Certified, dus volledig allergeenvrij. Squalan vermindert de jeuk en is geschikt voor elk huidtype, ook als je eczeem of psoriasis hebt. Meer heeft je huid niet nodig – probeer het een week.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *