Droge handen, komt dit alleen door het wassen?

‘Handjes wassen na het plassen,’ leerde je, hopelijk, van je ouders. Door corona krijgen we het advies nóg vaker onze handen te wassen. Met als gevolg van al dat wassen: droge handen. Maar hoe komt het eigenlijk dat je handen zo uitdrogen? Ligt dat aan de zeep? Of komt het door iets anders?

Echte zeep is niet slecht voor je huid. In de meeste ‘moderne’ zepen zit geen echte zeep, die bevatten alleen synthetische ingrediënten. Ook de ontsmettingsgels en de desinfecterende zeep die we nu veel gebruiken, kunnen de huid uitdrogen en irriteren, en ze vergroten de kans op een allergie. Je wast het virus van je huid, maar ook de beschermlaag van je huid en de goede bacteriën die daarin zitten.

 

Een kado van Squalan

Maar goed, met het coronavirus kunnen we natuurlijk geen risico’s nemen. Erg vervelend voor mensen met huidproblemen als eczeem – handen wassen met zeep verergert hun klachten. En denk eens aan de mensen die in de zorg werken, zij moeten nóg vaker hun handen wassen dan wij.

Daarom hebben we een aantal flessen Squalan Body en Squalan Travel Pure-rollertjes kado gedaan aan zorgmedewerkers. We kregen zoveel dankbare reacties en prachtige voor- en na-foto’s. De Squalan body oil werkt dus heel goed op droge handen en niet alleen op je body. Werk jij in de zorg en heb je last van droge handen, stuur ons even een berichtje, misschien kunnen we wat voor je doen.

Hoe werkt zeep en wat doet het met virussen?

Zeep maakt een soort brug tussen water en het vuil en vet van de huid. Vuil en vet worden losgeweekt, gebonden aan de zeep en weggespoeld met (het liefst lauw) water.

Zeep in combinatie met water is voldoende om bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers te vernietigen. Wanneer je je handen wast met water en zeep, omring je het virus op je huid met zeepmoleculen, een scheikundig proces zorgt ervoor dat het omhulsel van het virus stuk gaat. Vervolgens vangen de zeepmoleculen de virusdeeltjes en vormen kleine vetbubbels. Deze spoelen weg met het water. Het duurt een seconde of twintig voordat de zeep zich goed aan het virus heeft gehecht, dus zing een liedje om de tijd én het virus te doden. ‘Altijd is Kortjakje ziek’ heeft precies de goede lengte.

Ook handcrèmes kunnen je huid uitdrogen

Er zijn veel soorten handcrèmes, in leuke blikjes, potjes of tubes. Ze ruiken heerlijk, en daarin schuilt vaak het probleem. Parfums, maar ook parabenen en kleurstoffen, kunnen de huid irriteren of te hard laten werken, wat juist voor uitdroging zorgt.

Mensen met een gevoelige huid reageren vaak direct op irriterende stoffen, terwijl mensen met een ‘normale’ huid in eerste instantie niets merken. Pas jaren later ontwikkelen ze door al het wassen en smeren contacteczeem, een chronisch droge huid en versnelde huidveroudering. Door het vele handen wassen de laatste tijd versnelt dit process.

Wat kan ik doen om uitdroging van mijn handen tegen te gaan?

Vermijd zeep met allergenen zoals parabenen, schuimmakers (natrium lauryl sulfaat) en parfum. Probeer eventueel Squalan Soap, een puur natuur zeep met olijfolie en cacaoboter, waardoor je huid niet te veel uitdroogt.

Smeer je handen na het wassen altijd in met een lekker hydraterend product, ook weer zonder allergenen. Squalan Body heeft de afgelopen weken zijn imago als multitasker dubbel en dwars bewezen.

 

Een olie voor je handen? Dat blijft toch heel vet?

Squalan Body is een heerlijke vegan olie met alleen natuurlijke ingrediënten. Hoe gevoelig je huid ook is, Squalan Body zorgt voor een heerlijk zachte, gehydrateerde huid.

Squalan Body verzacht, hydrateert en voedt je huid, ook die van je handen. De olie blijft niet op je huid liggen, maar trekt goed in. De vier ingrediënten van de Body Oil zijn squalaan, druivenpitolie, hibiscusolie en kokosolie. Meer zit er niet in – geen parabenen, geen conserveringsmiddelen, geen parfums, oftewel: geen troep die je huid kan irriteren en verouderen. Alleen maar puur natuur. Voor je rug en je buik, je armen en je benen én voor droge handen.

Lees ook het blog: Gebruik je de Body hier al voor?

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *