De Veranderende Functie van de Huid: Van Schoonheid naar Bescherming

“Een mooie huid is niet meer belangrijk vanaf de menopauze”

Als je dit leest denk je waarschijnlijk wat een ongelooflijke onzin, een mooie huid is toch altijd belangrijk! Maar er zit een kern van waarheid in. Evolutionair gezien verdwijnt het nut van “aantrekkelijk zijn” na de menopauze. Het verleiden van het andere geslacht is dan niet meer nodig omdat er geen voortplanting meer kan zijn.

De bekende menopauze expert dr. Pelz zegt: “Als we niet meer kunnen baren, dan zegt je lichaam tegen je huid: we focussen nu op beschermen ipv het plaatje”.

Tijdens de perimenopauze en verder in de menopauze verschuift de primaire functie van de huid van esthetisch naar beschermend. Terwijl de huid natuurlijk altijd een beschermende barrière heeft gevormd tegen externe invloeden zoals bacteriën, UV-straling en vervuiling, wordt deze rol steeds belangrijker.

Gedurende ons leven stapelen de “slechte” stoffen zich op in onze huid, de jonge huid verdedigt zich tegen alle invloeden zonder dat we daar veel van merken. Maar tijdens dat proces gebeurt er wel veel in onze huid, raken bepaalde stoffen uitgeput en vermindert onze eigen afweer.

Beschermende barrière

Met de afname van oestrogeen en de daaruit voortvloeiende veranderingen in de huidstructuur, moet de huid harder werken om zichzelf te beschermen. De huidbarrière wordt dunner en zwakker worden, waardoor de huid vatbaarder wordt voor irritaties, infecties en schade door omgevingsfactoren. Wakame is een mooi ingredient om te huidbarriere te versterken en oestrogeenproductie te stimuleren, we schreven hier een blog over.

Huidherstel en genezing

De regeneratieve, huidherstellende capaciteiten van de huid nemen af, waardoor wonden en andere huidbeschadigingen langzamer genezen. Het is belangrijk om producten te gebruiken die de huidbarrière versterken en het natuurlijke herstelproces ondersteunen. Het ingrediënt squalaan staat bekend om haar huidherstellende en versterkende functie, daarom bevatten alle Squalan producten squalaan.

Vermindering antioxidanten en andere beschermende stoffen

De hoeveelheid antioxidanten in de huid neemt af naarmate we ouder worden. Antioxidanten spelen een cruciale rol in het beschermen van de huid tegen schade door vrije radicalen, die ontstaan door blootstelling aan UV-straling, vervuiling, en andere omgevingsfactoren.

Antioxidanten kun je het beste van binnen en van buiten gebruiken. De binnenkant kun je versterken met antioxidanten uit groente en fruit, en de buitenkant met skincare die Moringazaadolie, Squalaan, Baoba, of Abrikonzepitolie bevat

Beschermen en herstellen wordt dus echt steeds belangrijker. Maar je kunt nog steeds je huid mooi en gezond houden, het kost alleen wel steeds meer toewijding. En het is belangrijk om daar op tijd mee te beginnen.

In ons vorige blog gaven we tips voor de veranderingen van de huid tijdens de perimenopauze.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *