De allerbeste tip voor je huid: drink water

Alle crèmes, serums en lotions ten spijt: water drinken is toch echt de beste manier om je huid te hydrateren. Zeker in de zomer, als we meer zweten. Je lichaam bestaat voor 60% uit water en om huidveroudering tegen te gaan kun je die waterhuishouding maar beter op peil houden. Hoe zorg je ervoor dat je elke dag genoeg water drinkt?

 

Waarom moet je water drinken?

Niet alleen je huid wordt blij van voldoende vocht in je lijf. Ook je andere organen hebben vocht nodig om goed te functioneren. Je darmen en nieren werken beter, je lichaam kan haar temperatuur beter reguleren, je hart pompt makkelijker, je hersens worden door water beschermd en het smeert je gewrichten en weefsel.

 

Hoeveel water moet je drinken per dag?

Zo’n 75% van de bevolking is chronisch ‘uitgedroogd’. Kijk eens naar je eigen drinkpatroon: drink jij 8 glazen water per dag?Acht glazen is eigenlijk niet genoeg. Een volwassen vrouw kan er beter negen drinken, een volwassen man dertien. Als je actief bent bij warm weer of actief sporten mag je daar gerust één à drie glazen bij optellen. Deze aantallen zijn gebaseerd op mensen met een gemiddeld lichaamsgewicht. De vuistregel voor jouw lichaam is: 0,03 x lichaamsgewicht.

Hoe zorg ik ervoor dat ik genoeg water drink?

Je kunt van het drinken van water beter een gewoonte maken, anders vergeet je het. Wacht niet tot je dorst krijgt. Als je lichaam erom moet gaan vrágen, ben je eigenlijk al te laat.

Om ervoor te zorgen dat water drinken een gewoonte wordt, hebben we vijf tips voor je:

 1. Draag een flesje water bij je. Als je standaard een flesje water in je tas hebt, word je er regelmatig aan herinnerd dat je water moet drinken.
 2. Begin de dag met een glas water. Je lichaam wordt er wakker van, je darmen komen in beweging en je brein krijgt een kickstart. Voor een extra boost kun je er citroensap aan toevoegen, dat is gezond op een nuchtere maag.
 3. Bestel bij een kop koffie of een wijntje altijd een glas water. Maak er een gewoonte van om bij elke drank een glas water te drinken. Scheelt ook weer in de kater, the day after. 😉
 4. Drink een glas water als je trek in eten krijgt. Vaak denken we dat we honger of trek in wat lekkers hebben, maar eigenlijk hebben we gewoon dorst. Dus voordat je die zak chips opentrekt: drink water. Eens kijken of je daarna nog steeds die snaaibui hebt. Sowieso is het goed om voor je gaat eten een glas water te drinken. Je zal sneller vol zitten.
 5. Eet veel groenten en fruit met een hoog vochtgehalte. Dan krijg je vanzelf veel vocht binnen. Komkommers, courgettes, tomaten, selderijstengels, spinazie, aardbeien, grapefruit, paksoi, paprika: ze bestaan allemaal voor meer dan 90% uit water.

 

Bulk drinken, is dat gezond?

Nu las ik gister een artikel over bulk water drinken, ken je dat? Dan drink je een paar keer per dag veel water in plaats van de hele dag door een beetje. Sinds ik (Leslie) een kleine heb kom ik vaak tijd tekort of vergeet ik water te drinken, dus het klinkt ideaal voor mij. Ik las dat grotere hoeveelheden water drinken wanneer je dorst hebt ervoor zorgt dat het water ook de huid en de spieren bereikt. Het proberen waard, lijkt me…en wij gaan hier zeker meer onderzoek naar doen om uit te zoeken wat de experts hierover te zeggen hebben. We houden je op de hoogte

Maar water is zo saai…

De hele dag saai kraan- en bronwater drinken is niet heel spannend, nee. Maar het is voor een goed doel, moet je maar denken. Natuurlijk zijn er manieren om je water wat op te leuken. Voeg er bijvoorbeeld citroensap of -plakjes aan toe. Ook komkommer, gember, watermeloen en mint geven een heerlijke smaak aan je water, zonder de calorietjes van limonadesiroop.

En nu je van binnenuit je huid goed verzorgt, zal met wat hulp van buitenaf  je huid binnen no-time stralen als een zomerse dag!

One reply on “De allerbeste tip voor je huid: drink water

 • Marianne Bijdemast

  Lees: Water, het goedkoopste medicijn voor je gezondheid, voor genezing, voor je leven
  “Je bent niet ziek, je hebt dorst!” door dr. F. Batmanghelidj
  In dit boek beschrijft deze Iraanse arts, gebaseerd op meer dan 20 jaar van klinisch en wetenschappelijk onderzoek naar de rol van water in het lichaam, hoe water een verbazende reeks medische aandoeningen kan verhelpen. Een aanrader, waarin duidelijk wordt dat alleen water (dus zonder smaakjes) de basis is voor je algemeen welbevinden. Ook geeft hij duidelijke aanwijzingen over de hoeveelheid water en de momenten waarop.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *