Contacteczeem, wat te doen?

Jeuk! Dat is het vervelendst van eczeem. Ook de huidschilfering, de pijn, de rode bultjes en de korstjes zijn erg vervelend. Er zijn twee soorten eczeem: contacteczeem en constitutioneel eczeem. Mensen met constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, leren uiteindelijk om te gaan met deze chronische ziekte. Maar als je plotseling last krijgt hebt van contacteczeem heb je, zeker de eerste keer, geen idee wat je overkomt. Wat is contacteczeem precies? Wat kun je ertegen doen? En hoe kun je het voorkomen?

 

Wat is contacteczeem precies?

Contacteczeem, ook wel allergisch contacteczeem, is een geen (overerfelijke) vorm van eczeem waarmee je geboren wordt, maar die we ontwikkelen als onze huid in aanraking komt met allergene stoffen in bijvoorbeeld huidverzorging en schoonmaakmiddelen. Allergisch contacteczeem is een vorm van eczeem die ontstaat als je huid meerdere malen (soms jaren lang) in contact komt met een allergene  lichaamsvreemde stof. Je huid kan allergisch worden voor zo’n stof – het eczeem is puur een reactie van je huid op dat contact. De huidcellen in je opperhuid raken van slag en beginnen zich sneller te delen. Ze verouderen ook sneller, waardoor je huid gaat schilferen, rood wordt en jeukt.

Contacteczeem ontstaat pas nadat je huid meerdere malen met een stof/ingrediënt in aanraking is gekomen. Als je eenmaal allergisch bent voor een bepaalde stof kom je er nooit meer vanaf en zul je dit ingrediënt altijd moeten blijven mijden. Het grote voordeel is dat je contacteczeem makkelijk kunt voorkomen door allergene stoffen in producten uit de weg te gaan. Het is dan wel belangrijk dat je verpakkingen van huidverzorging, make-up, en schoonmaakproducten leert te lezen, of dat je alleen producten gebruikt met het Allergy Certified logo.

 

Wat zijn symptomen van contacteczeem?

Een huid met contacteczeem is rood ontstoken en schilferig. Er kunnen zich kleine blaasjes, zwellingen en rode bultjes voordoen. Je huid jeukt enorm en je hebt de neiging steeds te krabben. Als je als volwassene voor het eerst eczeem krijgt is het meestal contacteczeem. Constitutioneel eczeem (de vorm van eczeem die je erft van je ouders) ontstaat vaak al twee à drie maanden na de geboorte. Meestal is een kind er na een jaar of twee ‘overheen gegroeid’, maar bij sommige mensen blijft het een chronische, dus levenslange, aandoening.

Als je eenmaal contacteczeem gekregen hebt door een bepaalde stof, zal het eczeem altijd terug blijven komen. Je moet contact met het ingrediënt altijd vermijden. Dat kan lastig zijn omdat bekende veroorzakers zoals parfum in veel producten zitten.

 

Is contacteczeem een allergie?

Contacteczeem is een (allergische) huidreactie. Je huid reageert op een “vreemde” stof. Het eczeem verdwijnt weer zodra je de veroorzaker van het eczeem hebt weggenomen. Vaak zitten die huidvreemde stoffen in je huidverzorging, make-up, schoonmaakmiddelen, shampoo en bodylotion, let dus goed op de ingrediënten van die producten.

 

Hoe behandel je contacteczeem?

Voordat je de huid behandelt tegen het contacteczeem probeer je te achterhalen wat de oorzaak is van het eczeem. Je huid is in aanraking geweest met een stof die deze reactie veroorzaakt. Die moet je zien te vermijden vanaf nu. Heb je een nieuw product gebruikt de afgelopen 24 uur? Je kunt de meest voorkomende contacteczeem-triggers triggers middels een zogenaamde plaktest laten testen bij een dermatoloog of in het ziekenhuis. Vraag je huisarts om advies.

Wees lief voor je huid. Vermijd droge lucht en douche niet te lang, want water droogt je huid verder uit. Let ook op met afwas- en schoonmaakmiddelen, draag handschoenen als je je handen in sop steekt.

De jeuk is het vervelendst. Je wil steeds krabben en dat is juist niet goed. Zo krijg je wondjes en raakt je huid nog erger ontstoken. Behandel contacteczeem als een ontsteking. Smeer de eczeemplek goed in met een hydraterende crème of olie, het liefst op plantaardige basis, zonder verdere toevoegingen. Op een open wond smeer je ook geen geparfumeerde bodylotion, toch?

 

Kan ik Squalan gebruiken op eczeem?

Ja, Squalan kun je probleemloos op je eczeemplekken smeren. Squalan hydrateert en kalmeert de huid. Squalan verlicht de jeuk en stimuleert het zelfherstellend vermogen van de huid.

We zijn Allergy Certified: alle Squalan-producten zijn vrij van allergene stoffen.
Onze huidoliën bevatten geen parfums, parabenen en andere stoffen waar je huid slecht op kan reageren.

 

Wil je meer informatie van experts?
We interviewden twee professoren op het gebied van contactallergie/contacteczeem.

Lees hier het interview met prof. An Goossens

en hier het interview met prof. dr. Rustemeyer

Download hier een lijst met allergene stoffen

 

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *