Kan blauw licht huidveroudering veroorzaken?

Dat getuur naar computer- en telefoonschermen schijnt slecht te zijn voor je ogen. Ook je slaapritme kan in de war raken van het blauwe licht van je schermen. Wij vroegen ons af of blauw licht een negatief effect heeft op je huid. Dus gaven we een groen licht aan onszelf om dat eens haarfijn uit te zoeken.;-)

 

Blauw licht en je slaap

Naar de effecten van blauw licht op je slaap is al veel onderzoek gedaan. Mensen die voor het slapen gaan nog achter hun laptop zitten of op hun iPad nog een filmpje kijken, slapen slechter. Het blauwe licht beïnvloedt de diepte en lengte van de slaap en deze verstoorde slaap zorgt weer voor andere klachten.

Door toenemend schermgebruik zie je slecht slapen ook steeds meer bij kinderen en jongvolwassenen. Geen apparaten meer vanaf een uur voor bedtijd – binnen een week zou je al effect moeten merken.

 

Blauw licht en je ogen

Onze ogen zijn niet gewend aan al dat blauwe licht. Het hoornvlies en de oogbol houden allerlei kleuren licht tegen, maar tegen blauw licht kunnen ze je niet beschermen.

Het blauwe licht zorgt voor schade aan bepaalde moleculen in het oog die informatie doorgeven aan je hersens. Je zal er niet blind van worden, maar veel mensen klagen wel over wazig zicht, branderige ogen en hoofdpijn als ze lang achter elkaar op hun computer of laptop werken. Dat komt deels door het blauwe licht, deels doordat ze minder knipperen als ze naar een scherm kijken. Je ogen worden dan droog.

Kijk elke twintig minuten even twee minuten weg van je scherm, dat helpt al. Er bestaan ook brillen die blauw licht filteren – het proberen waard.

 

Zorgt blauw licht voor huidveroudering?

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat blauw licht slecht kan zijn voor je huid. Het is niet net zo schadelijk als UV-licht maar het blauwe licht stimuleert wel fotoveroudering: veroudering door blootstelling aan licht.

Je kunt door veel voor een computerscherm te zitten je huid beschadigen. Het vergroot de kans op kleurveranderingen, ontstekingen en een dunnere huidbarrière en huidoppervlak.

Al na een uur blootstelling stimuleert het blauwe licht de productie van vrije radicalen. Vrije radicalen versnellen huidveroudering en veroorzaken een slappere en grauwere huid.

 

Wat kun je doen tegen blauw licht?

Blauw licht is een hot topic. Cosmeticaland springt hier natuurlijk op in met allerlei maskers en speciale filters. De beste wetenschappelijk onderbouwde manier om je huid te beschermen is om je huid te verzorgen met producten vol antioxidanten en omega 3-vetten. Hiermee beperk je de schade die vrije radicalen veroorzaken.

Probeer daarnaast je schermtijd te beperken; ja, zo eenvoudig kan het zijn om goed voor je huid te zorgen. Als je daardoor nog beter slaapt ook, sla je twee vliegen in één klap. Je huid is dol op voldoende slaap!

 

Meer weten over externe invloeden die de conditie van je huid kunnen beïnvloeden? Lees het blog: Wat doet smog met je huid en wat kan je ertegen doen?

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *