Be kind to your skin

Je huid is het grootste orgaan en meest zichtbare orgaan dat je hebt. Je huid is je visitekaartje en ze laat je bivendien genieten van aanrakingen, knuffelen, zoenen en seks. Zelfs mooie muziek voelen we op onze huid… kippenvel! Zo’n orgaan verdient toch zeker een maandlang alle aandacht? Dertig dagen waarop we extra lief voor haar zijn?

September is Be kind to your skin maand. Deze themamaand is in het leven geroepen door de Deense organisatie Allergy Certified om mensen bewust te maken van goede huidverzorging. Hoe zorg je ervoor dat je huid de beste versie van zichzelf blijft?

 

Je huid heeft liefde nodig

Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat de huid het zwaar te verduren heeft. Zon- en milieuschade van buitenaf brengen schade toe, maar ook van binnenuit via voeding, hormonen, medicijnen en stress beschadigen we onze huid. We krijgen in toenemende mate last van een slechtere huidconditie, van een droge of juist vette huid tot ziektes en huidaandoeningen zoals acne, rosacea en eczeem. Het aanpakken van de factoren die deze problemen veroorzaken vergt een holistische aanpak, tijd en inspanning. Er is één chronische huidziekte die opvallend snel groeit in Europa, terwijl we er eenvoudig iets tegen kunnen doen: contacteczeem (contactallergie), oftewel contactdermatitis.

 

Contacteczeem: de snelst groeiende chronische ziekte in Europa

Contacteczeem is een van de meest voorkomende chronische ziektes in Europa. 20% van de volwassen bevolking is allergisch voor één of meer stoffen. Daarnaast zijn er steeds meer jonge kinderen die een contactallergie ontwikkelen. Vroeger noemde men deze vorm van eczeem een ‘oudevrouwenziekte’ omdat vooral oudere vrouwen met eczeem rondliepen. Vaak werd dat veroorzaakt door jarenlang dezelfde parfum te sprayen op de huid. (Tip: spray je parfum niet op je huid, maar in je haar of op je kleding.) Tegenwoordig zit overal parfum in. Zelfs wc-papier wordt geparfumeerd. Vooral vanwege de snelle groei van geparfumeerde producten voor kinderen luiden dermatologen de noodklok. Het aantal kinderen met contacteczeem stijgt schrikbarend, en ze zijn steeds jonger.

 

Ga de strijd aan tegen contacteczeem

Contacteczeem is een acute allergische reactie (een soort ontsteking) van de huid die ontstaat nadat de huid in contact is gekomen met een irriterende stof. Zo’n stof noem je een allergeen. Veel ingrediënten in huidverzorgingsproducten zijn allergenen. Als je huid eenmaal allergisch is voor de stof blijf je dit voor altijd. Je zult het altijd moeten vermijden, anders krijg je weer een aanval van contacteczeem. Het is soms moeilijk te achterhalen welk ingrediënt de allergie veroorzaakt omdat de meeste huidverzorgings- en make-upproducten, en ook schoonmaakmiddelen, waslijsten vol ingrediënten bevatten. Zoek dan maar eens uit op welk ingrediënt jouw huid reageert. Met een speciale plaktest kun je erachter komen. Vraag het je huisarts.

 

Deze maand ben je lief voor je huid

Er is ook goed nieuws. Contacteczeem is goed te voorkomen. Het is niet aangeboren (zoals constitutioneel eczeem) en het ontstaat echt alleen als je in aanraking komt met allergene stoffen. Be kind to your skin – hoe goed zorg je nu echt voor je huid? Laat september de maand zijn waarin je kritisch naar de ingrediëntenlijst kijkt van alle producten waar je mee in aanraking komt. Wat zijn de eerste kleine stappen die jij kunt maken om contacteczeem te voorkomen?

 

Wil je meer informatie van experts?
We interviewden twee professoren op het gebied van contactallergie/contacteczeem.

Lees hier het interview met prof. An Goossens

Lees hier het interview met prof. dr. Rustemeyer

Download hier een lijst met allergene stoffen

 

Heb je vragen? Stel ze gerust, we helpen je graag!

3 replies on “Be kind to your skin

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *