Mijn baby heeft eczeem, wat te doen?

Je wilt het beste voor je baby. Het kleintje behoeden voor pijn en verdriet. Het is dan ook vreselijk als je pasgeboren baby ineens last krijgt van pijnlijke, vurige plekken, blaasjes of jeuk. Eczeem: hoe kan dat? Hoe zorg je ervoor dat het zo snel mogelijk overgaat?

 

Wanneer kan je baby eczeem krijgen?

Eczeem is een algemene aanduiding voor een oppervlakkige ontstekingsreactie van de huid (dermatitis). Eczeem uit zich in roodheid, schilfers, kleine blaasjes, zwellingen, rode bultjes en korstjes en gaat vaak gepaard met veel jeuk. Er zijn meerdere soorten ontstekingen: de bekendste zijn atopische dermatitis (constitutioneel eczeem) en allergische contact dermatitis.

 

Wat is de oorzaak van atopisch eczeem?

De exacte oorzaak van atopisch eczeem is niet bekend. Er zijn wel factoren die een rol spelen:

  • Atopisch eczeem is een erfelijke vorm van eczeem. Als je vader of moeder het heeft, is de kans groter dat jij als kind er ook last van krijgt
  • Als de barrièrefunctie van je huid slecht functioneert (bijvoorbeeld door medicatie, ziekte, overmatig scrubben of veelvuldig wassen met zeep) loop je meer risico op eczeem omdat irriterende stoffen makkelijker kunnen binnendringen
  • Als je een overactief immuunsysteem hebt, reageert je huid vaak gevoeliger op triggers

 

Heeft mijn baby contacteczeem?

De oorzaak van allergische contact dermatitis, ofwel contacteczeem, is gelukkig makkelijker te achterhalen. Contacteczeem is niet aangeboren maar ontstaat door een reactie van de huid op een bepaalde stof waarmee ze in aanraking komt.

Ingrediënten zoals parfum, lavendelolie en parabenen zijn bekende boosdoeners. Zodra je achterhaald hebt welke stof de eczeemreactie veroorzaakt, kun je voorkomen dat de huid in aanraking komt met deze stof. Het eczeem verdwijnt dan vanzelf.

Je zou denken dat babyproducten zacht zijn voor de huid. Helaas – de meeste babyproducten zitten bomvol synthetische parfums of etherische oliën zoals lavendel: allergenen waarvan bekend is dat ze de kans op contacteczeem vergroten.

 

Wat moet ik doen als mijn baby eczeem heeft?

Atopisch eczeem is een eczeem waar je helaas weinig tegen kunt doen. Het is vaak aangeboren en je moet er dus mee leren omgaan. Zorg ervoor dat de huidbarrière van je baby intact blijft door weinig (liefst geen) crèmes of zeep te gebruiken. Wil je de huid insmeren, doe dat dan met een plantaardige, zachte olie zonder een lange waslijst aan ingrediënten en parfums. Dat geldt ook voor contacteczeem, zowel om het te voorkomen als om het te behandelen.

 

Meer tips om contacteczeem bij je baby te voorkomen en te behandelen

Doe een baby niet te vaak in bad. Water droogt de huid uit en kan juist voor irritaties zorgen die eczeem triggeren. Niet elke dag badderen is niet onhygiënisch – een baby is van nature schoon en je hoeft de haren en het lijfje echt niet elke dag te wassen.

Of voeding eczeem kan veroorzaken, is nog niet helemaal duidelijk, al is koemelk wel een bekende trigger. Heeft je baby eczeem, kijk dan goed naar de melk die je geeft of bekijk je eigen menu als je borstvoeding geeft. Probeer het eens een week zonder koemelk en week weg te laten en kijk hoe je kindje reageert.

 

Hoe weet je welke producten eczeem bij je baby kunnen veroorzaken?

Gebruik allergeenvrije billendoekjes (‘allergen free’ zou er moeten opstaan, of let op het Allergy Certified-logo, dan zit je altijd goed). Let ook op andere producten die je gebruikt, zoals zeep, shampoo, cremès, babyolie en wasmiddel. Bij volwassenen kun je een patchtest laten doen bij de dermatoloog. Je wordt dan ondergeplakt met pleisters met daaronder stoffen waarvan bekend is dat je erop kunt reageren (allergenen). Zo kom je erachter welke stoffen je moet mijden in huidverzorging.

Een baby onder de pleisters plakken klinkt niet geweldig. Je kunt dit eenvoudig oplossen door de verzorgingsproducten die je gebruikt onder de loep te nemen. Gebruik geen geurende producten en hou het simpel, gebruik niet te veel producten. Kies voor een simpele, plantaardige olie zoals amandelolie of onze Pure (met plantaardige, huideigen squalaanolie), een zacht zeepje, sporadisch een shampoo als je het echt nodig vindt en billendoekjes zonder allergenen. Meer heb je echt niet nodig. Blijft je baby last houden van eczeem, neem dan ook je wasmiddel en wasverzachter onder de loep. Wasnoten zijn een goed alternatief voor het wassen van babykleren.

 

Is eczeem bij je baby besmettelijk?

Eczeem is niet besmettelijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je het zelf ook krijgt of dat je kind een ander besmet.

 

Bestaat er zalf tegen eczeem bij je baby?

Helaas bestaat er geen zalf tegen eczeem. Heeft je kind last van eczeem smeer dan de plekken in met een vette, zachte olie zonder irriterende stoffen zoals parfum. Allergeenvrij, plantaardige Pure en Body zijn zeer geschikt voor eczeemplekken. Squalaanolie voedt en verzorgt de huid én verzacht pijn en jeuk.

 

Wat kan je doen tegen jeuk door eczeem bij je baby?

Het is belangrijk dat de baby niet krabt, anders worden de jeuk en het eczeem alleen maar erger. De jeuk wordt vaak veroorzaakt door de droogte en trekkerigheid van de huid. Houd de huid vet. Cooling packs zijn fijn voor volwassenen of oudere kinderen, niet voor een baby. Probeer de geïrriteerde plek te koelen met plakken komkommer of een opengesneden stuk Aloë vera.

 

Kan Squalan helpen bij eczeem bij je baby?

Bij eczeem is het ontzettend belangrijk dat je de huid rust geeft zodat ze zelf kan herstellen. Gebruik dus niet te veel producten en kies altijd producten zonder irriterende stoffen. Squalan Pure bestaat uit één ingrediënt: squalaan. Squalaan komt ook in de huid voor. Wanneer je deze olie aanbrengt, herkent de huid deze als huideigen. Daardoor irriteert de olie niet en helpt het zelfs de huid sneller te herstellen.

Squalan Pure is een product waarvan je zeker weet dat het de babyhuid tot rust brengt. Zelf heb ik een zoontje van twee en ik gebruik al sinds zijn geboorte de Pure op zijn billetjes na het schoonmaken. Met Squalan Soap was ik (sporadisch) zijn huid en haartjes. Als ik hem in bad doe, voeg ik een druppel Squalan Pure toe aan het badwater. LET OP: olie in een babybad zorgt ervoor dat je baby gladder wordt, dus let hier alsjeblieft goed op met het vasthouden van je kleine.

Mocht je nog vragen hebben, mail of app ons dan alsjeblieft. Wij zijn ervaringsdeskundigen op het gebied van eczeem en we zijn allebei moeder. We weten hoe je je voelt als er iets met je kindje aan de hand is.

 

Lees ook het blog over contactallergie bij kinderen en hoe wij omgaan met huidverzorging bij onze kids

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *