Wat doet de airconditioning in het vliegtuig met je gezondheid en je huid?

Het vliegtuig brengt je op mooie bestemmingen. Maar die vlucht… je zit uren dubbelgevouwen in zo’n stoel en komt verfomfaaid en soms zelfs een beetje ziekig op je bestemming aan. Hoe komt dat toch? Wat kun je doen om fris en fruitig te blijven?

 

Kun je verkouden worden door te vliegen?

Bacteriën worden in vliegtuigen veel sneller overgedragen. Een verkoudheid ligt dan ook altijd op de loer. De hoofdoorzaak is allang niet meer de airco – moderne aircosystemen zijn tegenwoordig zeer geavanceerd. De hoofdoorzaak van verkoudheid aan boord zijn je medepassagiers. Je kunt mensen besmetten tot ongeveer 45 cm om je heen. In het vliegtuig betekent dit dat de mensen naast, achter en voor je jou kunnen aansteken. Daarnaast heb je nog de tafeltjes, armsteunen en knoppen van de toiletdeur die vol bacteriën kunnen zitten. Ben je niet helemaal fit als je het vliegtuig in gaat, zorg dan dat je niet bij het raam gaat zitten. Op deze plek tocht het meer.

 

Is het een risico om te vliegen met een verkoudheid?

Of je nu verkouden bent of niet, de bacteriën waar een ander verkouden van kan worden heb je altijd wel bij je. Met een gewone lichte verkoudheid kun je prima vliegen. Houd wel rekening met niezen en hoesten, doe dat in een zakdoek (of in je mouw als je geen zakdoek paraat hebt). Heb je last van een zware verkoudheid, oorpijn of koorts, vraag dan je huisarts om advies. Vliegen wordt in dat soort gevallen vaak afgeraden.

 

Kun je ziek worden van airco in het vliegtuig?

Bacteriën worden in een vliegtuig sneller overgedragen. De kans om ziek te worden is daardoor ook groter. Dat komt niet door de airco maar door de luchtdruk, de droogte en het grote aantal mensen op een klein oppervlakte. Veel mensen zetten de airco boven hun stoel uit omdat ze bang zijn dat ze daardoor ziek worden. Uit onderzoek blijkt echter dat je de airco beter aan kunt laten staan; zo krijgen bacteriën minder snel vat op je. De koude lucht fungeert als een barrière tussen jou en de bacteriën.

Waarom droogt je huid uit tijdens het vliegen?

De luchtvochtigheid in een vliegtuig is ongeveer 20%. Dat kun je vergelijken met de droogte in een woestijn. Zeker op langere vluchten droogt je huid enorm uit. Met jeuk, uitslag of een trekkerig gevoel als gevolg.

 

Moet ik een zonnebrandcrème aanbrengen in het vliegtuig?

In het vliegtuig zit je hoog boven de wolken, waar UV-stralen vrij spel hebben. Piloten dragen bijna altijd zonnebrandcrème – een uur in de lucht is voor hun huid hetzelfde als 20 minuten onder de zonnebank. Als passagiers wordt je minder blootgesteld aan de stralen, maar als je aan het raam zit krijgt je huid aardig wat straling. Een zonnebrandcrème is dan echt een kadootje voor je huid. Als je een goede, vochtinbrengende crème kiest, hydrateer je haar ook nog.

 

Naomi’s vliegritueel: zo vliegen de experts

Ex-supermodel en vliegexpert Naomi Campbell deelde haar vliegritueelritueel in een filmpje. Haar boodschap komt neer op: hydrateren en desinfecteren. Zij desinfecteert eerst haar tafeltje, gordel en armsteunen en doet een kleedje over haar stoel voordat ze gaat zitten. Ook gebruikt ze een mondkapje om zich te beschermen tegen de rondvliegende bacteriën. In haar tas zitten gezichtsmaskertjes en olietjes om haar huid gehydrateerd te houden en tijdens de vlucht drinkt ze veel water en vruchtensapjes.

 

This is how we fly: Squalan in de wolken

Ook wij geloven in hydrateren en desinfecteren. Leslie: “Mijn huid reageert heel heftig op de droogte in het vliegtuig. Na een uur krijg ik rode vlekken en enorme jeuk.” Een duidelijk teken dat de huid uitdroogt. Daarom bereid ik me goed voor op een vlucht. De Squalan Travelset gaat altijd mee en het liefst ook de Body en de Sun. Op lange vluchten was ik tussendoor een paar keer mijn gezicht met de Cleanser, waarna ik mijn huid weer insmeer met de Moisturizer, of de Sun15. Dat is een heerlijk zachte, volle crème met spf, zodat ik mijn huid bescherm tegen UV-stralen (UVA en UVB) en haar hydrateert. Dat maakt een wereld van verschil als ik op de plaats van bestemming aankom.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *